Religie en expressieve cultuur - Perzen

De islamisering van Iran na de Arabische verovering had mogelijk meer ingrijpende gevolgen dan de taalkundige veranderingen. De Iraanse religie van voor die tijd was het zoroastrisme, dat gebaseerd was op het geloof dat er een eeuwige strijd was tussen de krachten van goed en kwaad. Het sjiisme werd de nationale religie van Iran in de zestiende eeuw, toen de ulama begonnen met het invoeren van de islam in Iran.spelen een belangrijke rol in het sociale en politieke leven van de samenleving. Toen Ayatollah Khomeini in 1979 de revolutie leidde die de sjah ten val bracht, verklaarde hij dat de ulama nodig waren om de islam te zuiveren en haar wetten toe te passen. Als islamitische republiek wordt Iran geleid door de leerstellingen van de islam zoals geïnterpreteerd door de ulama. De meeste Perzen zijn tegenwoordig sjiitische moslims van de Ithna Ashari-sekte en houden zich aan de islamitische wetten.en principes.

Perzische kunst is te vinden in een verscheidenheid van vormen, variërend van tegels met ingewikkelde patronen en Koraninscripties op de muren van moskeeën tot handwerk, miniatuurschilderkunst en kalligrafie. Poëzie met goed gedefinieerde meter en rijm is een populaire Perzische kunstvorm. Perzische poëzie gaat vaak over subjectieve interpretaties van het verleden en satireert soms sociale problemen zoals ongelijkheid, onrechtvaardigheid,en onderdrukking.

Een populair religieus of filosofisch thema in de Perzische literatuur is qesmet, Perzen geloven dat alle onverklaarbare gebeurtenissen de wil van God zijn en dat de meeste dingen in het leven door het lot worden bepaald in plaats van door mensen. De onvoorspelbare aard van het leven wordt soms gebruikt om het najagen van plezier te rechtvaardigen.


Lees ook artikel over Perzen van Wikipedia
Scroll naar boven