Burman - Introductie, Locatie, Taal, Folklore, Religie, Belangrijkste feestdagen, Overgangsrituelen

PRONUNCIATIE: BUR-muhn

ALTERNATIEVE NAMEN: Myanmar

LOCATIE: Myanmar (Birma)

POPULATIE: 30 miljoen

TAAL: Birmaans

RELIGIE: Boeddhisme

1 - INLEIDING

Het land, de Unie van Myanmar, staat bekend onder twee namen: Myanmar en Birma. De Birmanen spreken de naam van hun land uit als "Bamah". In 1990 gaf de militaire regering van de Unie van Birma het land de naam "Myanmar" (die de mensen uitspreken als "Myanmah"). Buiten Myanmar verwijzen mensen naar het land als zowel Birma als Myanmar, voornamelijk afhankelijk van of ze de militaire regering steunen.regering of niet.

De Birmanen kwamen oorspronkelijk uit het westen van China. In de Myanmarese hoofdstad Rangoon is minstens de helft van de bevolking van gemengde afkomst uit China, India en Europa.

In 1885 annexeerden de Britten Birma en koloniseerden de regio. In 1947 onderhandelden de Birmese leiders met de Britten over de onafhankelijkheid van Birma. De aangrenzende gebieden Chin, Kachin en Shan werden deel van het onafhankelijke Birma. Birma functioneerde als een democratie tot 1962, toen een militaire dictatuur de macht overnam. Dit zette een daling van de economie van het land in gang. Tegen het einde van de jaren negentig was Myanmar uitgegroeid tot een democratisch land.een van de tien armste landen ter wereld.

2 - LOCATIE

Er wonen naar schatting 30 miljoen mensen in Myanmar, dat grenst aan India, Bangladesh, China, Laos, Thailand en de Indische Oceaan.

3 - TAAL

De Burman taal is vergelijkbaar met Tibetaans en stammentalen in China. Het Burman schrift is ontleend aan het Sanskriet en is vergelijkbaar met Urdu, Hindi, Thai en Cambodjaans.

Birmanen hebben alleen een voornaam, en alle namen hebben een betekenis. Birmanen hebben geen familienamen. Het is onmogelijk om iemands voorouders op naam te traceren. Bijvoorbeeld, U Nu betekent "oom jong" of "oom teder". U betekent "oom" maar wordt op dezelfde manier gebruikt als "Mr." in het Engels. Ma is gelijk aan "Miss". Daw betekent "tante" en wordt gebruikt om naar vrouwen te verwijzen in dezelfde betekenis als "mevrouw" of "juffrouw".VEELGEBRUIKTE ZINNEN

Engels Birmaans Script
hallo byou
vaarwel thwa ba-do
hoe gaat het met je? nei kaun ye la?
hoe doe je dat? ma-ye la?
laat maar zitten nei-bazei

De Birmanen leggen de nadruk op leeftijd in sociale en menselijke relaties. Een oudere moet worden aangesproken als "oom". Als de leeftijden niet ver uit elkaar liggen, zoals bij een oudere broer, dan is ako wordt gebruikt; voor een oudere zus, ama De meeste Burmanamen bestaan uit twee of drie woorden (bijvoorbeeld, Ne Win of Khin Maung Gyi ).

4 - FOLKLORE

De Birmanen vereren spirituele wezens die de Nat die ze vieren in hun ceremoniële spelen, gebeden, offers en dansen. De Nat of Nathami (vrouwelijk) worden verondersteld erg slim te zijn en immense krachten te bezitten. Ze wonen in menselijke lichamen en bestaan in de bomen, op de top van de bergen, in de oceaan en overal elders. De Burman kunnen zich niet voorstellen hoe de Nat eruit zien, maar ze vrezen hen. De mensen geven offers aan de Nat zodat ze hen zullen beschermen. Thagyamin, een Nat die als een god wordt beschouwd, hoort alles en weet alles, en is meestalgeëerd tijdens het Nieuwjaarsfestival.

De Burman eren ook de Naga , geesten die op de bodem van rivieren, zeeën en oceanen leven in plaatsen gebouwd van edelstenen en parels. Zij zijn de beschermers van het water en het land. De Naga hebben het voordeel dat ze de vorm van mensen kunnen aannemen, waarbij de vrouwelijke Naga mooie vrouwen worden en trouwen met machtige mannen om hen te beïnvloeden. De Burman geloven ook in Bilus De eenzame kannibalen waarvan wordt gezegd dat ze op verborgen plekken leven.

5 - RELIGIE

De Birmanen zijn bijna allemaal boeddhisten. Om het boeddhisme te promoten, vielen de koningen van de Birmanen hun buurlanden binnen en brachten slaven mee terug om pagodes of tempels te bouwen. Ze brachten ook religieuze leraren mee terug. Myanmar heeft meer dan een miljoen boeddhistische tempels. Ondanks dat de Birmanen toegewijde boeddhisten zijn, geloven ze nog steeds in hun traditionele geestwezens.

6 - GROTE FEESTDAGEN

De Birmanen hebben twee belangrijke religieuze feestdagen. Het Birmese Nieuwjaar, gecombineerd met de Thakyan (Waterfestival) vindt plaats van 13 tot 16 april; 17 april is het Nieuwjaar. Tijdens het Waterfestival besprenkelen geliefden elkaar met water uit bekers of emmers. Jonge Birmanen grijpen deze gelegenheid aan om hun geheime liefde voor meisjes of jongens te uiten door water op hen te gooien.

Een andere feestdag van de Birmanen vindt plaats bij volle maan in november en heet het Lichtfestival, dat gevierd wordt zoals Kerstmis in de westerse wereld. De Birmanen versieren hun huizen met lichtjes (meestal kaarsen omdat elektriciteit niet algemeen beschikbaar is). In hun mooiste kleren lopen jonge mannen en vrouwen door de straten van de stad, die gevuld zijn met mensen.

De Birmanen vieren Onafhankelijkheidsdag op 4 januari met militaire parades, toespraken en saluutschoten. Dag van de Unie, gevierd op 12 februari, viert de ondertekening van de Panglong-overeenkomst, waarin de Shan, Kachin en Chin overeenkwamen om zich bij de Birmanen aan te sluiten om de Unie van Birma te vormen in 1947. Dag van de Unie wordt meestal gevierd met sportwedstrijden tussen de etnische nationaliteiten. Elke etnische groep heeftzijn eigen kostuums, waardoor de Union Day vieringen erg kleurrijk zijn. Arjani nih of Martelaarsdag (12 augustus) herdenkt Aung San (1914?-47), de vader van de Unie van Birma, die werd vermoord.

Myanmar heeft veel meer feestdagen, veel meer dan de gebruikelijke feestdagen die in de Verenigde Staten worden gevierd.

7 - OVERGANGSRITUELEN

De geboorte van een kind is geen bijzonder belangrijke gebeurtenis omdat de Birmanen meestal veel kinderen krijgen. Zodra een baby is geboren, eet de moeder geen vlees en vis meer. Ze gebruikt ook geen zeep. Vanaf de geboorte worden jongens en meisjes verschillend behandeld. Meestal worden er meteen na de geboorte namen gegeven, maar het is niet ongewoon dat de baby vele maanden geen naam heeft. Als er een jongen wordt geboren,Een geleerde man wordt uitgenodigd om zijn haar te wassen. De geleerde man doet gouden en zilveren munten in de beker die wordt gebruikt om het haar van de baby te wassen, zodat hij rijk zal opgroeien. Meisjes beschouwen het piercen van oren als een belangrijke gebeurtenis om zichzelf mooier te maken.

Een van de belangrijkste taken van de ouders van een jongen is om hem naar de boeddhistische tempel te sturen om te trainen als beginnende monnik. Hoewel het geld kost, wordt aangenomen dat een ouder die zijn kind naar het monnikschap stuurt, zich verzekerd heeft van een plaats in het paradijs na de dood. De jongen kan op elk moment tussen zijn negende en dertiende de tempel binnengaan, afhankelijk van wanneer hij zich klaar voelt om van 's middags tot 's avonds zonder voedsel te moeten.De viering die het begin van de boeddhistische training markeert, begint met de jongen die zich als prins verkleedt en op een platform naar de tempel wordt gedragen. Hij mag de grond niet aanraken. Bij de tempel aangekomen, wordt het hoofd van de jongen geschoren en halen de ouders een speciale doek tevoorschijn om zijn haar op te vangen voordat het op de grond valt. Hij wordt dan officieel een novice monnik. Gebeden en boeddhistisch gezang vierenDe duur van de boeddhistische training van een jongen is meestal drie dagen tot een week. Sommige novicen blijven de rest van hun leven monnik.

Bij de dood gelooft men dat de overledene zal reizen in het hiernamaals. Daarom wordt het lijk begraven met een kwartje in de mond om de boot- en buskosten te betalen. De familie brengt aarde van de begraafplaats mee naar huis zodat de doden de weg naar huis kennen. Zeven dagen na de dood wordt een monnik geroepen om de overledene te vertellen dat hij of zij vanaf die dag kan gaan waarheen hij of zij maar wil.

8 - RELATIES

Burman begroeten elkaar met de vraag: "Heb je gegeten?" Ze hebben geen "goedemorgen" of "goedenavond" begroeting. Als de persoon op bezoek is en ontkennend antwoordt, is de gastheer verplicht om eten te serveren. Als het antwoord positief is, dan zal de volgende vraag zijn: "Wat heb je gegeten?" Bij een ontmoeting op straat vragen ze meestal: "Waar ben je geweest?" of "Waar kom je vandaan?".Deze begroetingen zijn meer een formaliteit dan dat het echte vragen zijn. s Ochtends kunnen ze tegen elkaar zeggen: "Ben je al wakker?".

Burman mannen en vrouwen raken elkaar zelden aan in het openbaar. Ze houden elkaar alleen in het openbaar de hand vast als ze al verloofd of getrouwd zijn. Mannen houden elkaar echter vaak de hand vast en vrouwen mogen elkaar de hand geven. Burman schudden elkaar traditioneel geen handen. Een jonge man mag het hoofd van een meisje aanraken zonder het vast te houden om zijn nabijheid tot haar uit te drukken. Knuffelen wordt niet gepraktiseerd, hoewel mensen wel kunnen knuffelenKussen wordt beschouwd als een Westerse gewoonte en kussen in openbare gelegenheden is niet toegestaan. Net als in de Verenigde Staten betekent knikken met het hoofd "ja" en schudden met het hoofd "nee". Als een Burman honger heeft, mag hij zijn maag aanraken.

Omdat telefoons zeldzaam zijn, bezoeken mensen elkaar thuis wanneer ze maar tijd hebben. Ze bezoeken elkaar 's ochtends vroeg of 's avonds, meestal onaangekondigd. De Birmanen zijn erg vriendelijk en staan altijd open voor het ontvangen van bezoek.

Ouders spelen een rol bij het regelen van de huwelijken van hun kinderen. Omdat de Birmanen van oudsher niet daten, is het moeilijk voor jonge jongens en meisjes om elkaar te ontmoeten. Tegenwoordig gaan een jongen en een meisje misschien wel samen naar de film of uit eten. Voordat een jongen en een meisje samen gaan, stemmen ze volgens Birmees bijgeloof hun geboortedag van de week op elkaar af. Birmanen geloven bijvoorbeeld dat twee mensen eengoede match als ze op een woensdag en een zaterdag geboren zijn. Als een jongen een meisje leuk vindt, mag hij duizend keer voor het huis van het meisje langslopen tot het meisje en haar familie hem opmerken. Hij mag haar ook een liefdesbrief geven. Het meisje kan de brief weigeren of met tegenzin accepteren. Het accepteren van bewondering door een meisje is een serieuze verbintenis en geeft aan dat een huwelijk niet ver weg is.

9 - LEEFOMSTANDIGHEDEN

De sanitatie is erg slecht omdat er geen rioleringssystemen zijn en de meeste huizen daarom geen badkamer hebben. Rioolwater spoelt in beken en rivieren, die ook als drinkwater dienen. Daarom komen veel ziektes voor. Ondervoeding is ook wijdverspreid onder kinderen.

De mensen hebben heel weinig materiële goederen. Ze hebben alleen eerste levensbehoeften, zoals twee of drie kookpotten, een paar borden, houten lepels en heel weinig kleding. Omdat het een warm klimaat is, hebben ze zelden dekens.

Myanmar is een agrarisch land waar ongeveer 80 procent van de bevolking woont. De meeste boeren hebben twee ossen of buffels voor de natte rijstteelt, een schoffel en een kar. Burman-boeren hebben geen paarden. De huizen op het platteland, inclusief de vloeren en muren, zijn meestal gemaakt van bamboe. De huizen zijn eigenlijk kleine hutten en hebben twee scheidingswanden; de ene kant is voor koken en opslag en de andere helft wordt gebruiktIn stedelijke gebieden bieden bakstenen en betonnen gebouwen zeer kleine leefruimtes.

Voor de meeste Birmanen is de kar het enige vervoermiddel. Het openbaar vervoer is hopeloos overvol en vaak onveilig en vies.

10 - GEZINSLEVEN

Gewoonlijk heeft een Burman gezin ongeveer vijf kinderen. Het gezin bestaat ook uit grootouders en de uitgebreide familieleden.

In het boeddhisme is er geen beperking op het aantal echtgenoten dat iemand tegelijkertijd kan hebben. Iemand kan met zoveel vrouwen of mannen trouwen als hij wil, hoewel deze praktijk tegenwoordig zeldzaam is.

Als een jonge Birmaanse man met een jonge vrouw trouwt, gaan ze bij de familie van de vrouw wonen. De broers en zussen van de vrouw kunnen ook in het huis wonen. De man gaat bij zijn schoonfamilie wonen omdat er van hem verwacht wordt dat hij de hele dag naar zijn werk gaat en niet thuis is. Hij heeft heel weinig contact met zijn schoonmoeder. Aan de andere kant, als het stel bij de familie van de man zou gaan wonen, zou de jongeDe vrouw zou voortdurend in contact staan met haar schoonmoeder, en ze zouden moeilijkheden kunnen ondervinden. In het gezin wordt van de man verwacht dat hij de kost verdient en de vrouw heeft de plicht om te zorgen voor wat haar man verdient. De man geeft dus al zijn loonstrookjes aan de vrouw en zij beheert het huishoudbudget. Grootouders helpen het jonge koppel ook om te zorgen voor de baby's die worden geboren. Als een boerBurman worden geacht voor hun ouderen te zorgen, dus het is mogelijk dat ouders hun hele leven bij hun kinderen blijven wonen.

Honden zijn de meest voorkomende huisdieren in huis. Katten zijn ook een veel voorkomend huisdier. Veel families houden koeien en buffels.

11 - KLEDING

Zowel Burman vrouwen als mannen dragen htami of longyi Hoe arm een Birman ook is, hij of zij zal nog steeds een Birmese jas en een zijden longyi of htami bezitten om te dragen bij belangrijke gelegenheden. De ontwerpen op de longyi en htami zijn verschillend, afhankelijk van persoonlijke smaak. Mannen dragen kraagloze shirts bij hun longyis en vrouwen dragen korte, getailleerde topjes. Voor speciale gelegenheden dragen zedragen zijden overhemden of blouses. Ze hebben misschien maar één of twee overhemden of blouses. Birmanen dragen geen onderkleding.

12 - VOEDSEL

Het hoofdbestanddeel van het Birmese dieet is meestal rijst, gegeten met veel kerrie (maar niet zoveel als in India), knoflook en gember. Vissaus en gedroogde garnalen worden gebruikt voor de smaak. Ngapi , een sterk smakende ingemaakte vispasta, wordt bij bijna elke maaltijd gegeten. Burman eten geen vlees in grote hoeveelheden. Vlees wordt meestal in kleine stukjes gesneden en gebakken met olie. Uien, knoflook en kruiden zoals kerrie en zout worden gemengd en langzaam gekookt. De twee meest voorkomende Burman gerechten zijn Mohinga en Ohnnukhaukswe Mohinga is licht gefermenteerde rijstnoedels gemengd in een dikke vissoep. Ohnnukhaukswe is een kipstoofpot gekookt in kokosmelk, ook geserveerd met noedels. Onderrijpe mango's en limoenen worden meestal geserveerd bij de maaltijden. Burman eten hete, zure, zoete, zoute, bittere en pittige snacks. De Burman eten meestal met hun vingers. Soep wordt gegeten met een lepel die door twee of meer mensen wordt gedeeld.

Groene thee is een van de meest voorkomende dranken, naast water. Alcohol wordt afgekeurd en zeer weinig mensen drinken het regelmatig. Eten is een favoriet gespreksonderwerp onder de Birmanen. Daarom begroeten ze elkaar door te zeggen: "Heb je gegeten?" of "Wat heb je gegeten voor de lunch?" De Birmanen eten normaal gesproken twee keer per dag, een keer in de ochtend, wat kan worden beschouwd als een brunch, en de andere maaltijd in de ochtend.de middag.

13 - ONDERWIJS

De alfabetiseringsgraad (lees- en schrijfvaardigheid) onder de Birmanen is over het algemeen vrij hoog omdat boeddhistische kloosters dienen als het centrum van leren, waar de monniken fungeren als leraren. Sinds de introductie van scholen door de Britten wordt leren in de kloosters minder populair omdat de Britse scholen meer vakken aanbieden. Kloosteronderwijs bestaat alleen uit lezen en schrijven.Omdat Birma een kolonie was, keken de mensen jaloers naar de koloniale ambtenaren, dus moedigden ze hun kinderen aan om een goede opleiding te volgen en ambtenaar te worden. Leerlingen mogen echter op elk moment de openbare scholen verlaten.

14 - CULTUREEL ERFGOED

Er zijn verschillende soorten Burman muziek, klassieke en moderne. Klassieke muziek wordt uitgevoerd op Pwes of concerten, in openluchttheaters. Een traditioneel Birmees instrument is de saung gauk, een harpachtig snaarinstrument. Moderne Burman muziek vertoont sterke westerse invloeden, vooral van country muziek.

Birmese dansen zijn zeer gracieuze bewegingen van het hele lichaam. Handgebaren worden gecombineerd met vaardig voetenwerk. Er wordt gezegd dat Birmese dansen zijn gekopieerd uit Thailand, en ze hebben inderdaad veel overeenkomsten. Birmese dansen worden uitgevoerd door geleerde professionals, en bieden daarom de gemiddelde Birmese danser geen kans om deel te nemen aan het dansen.

15 - WERKGELEGENHEID

De meeste Birmanen zijn boeren, die 's ochtends vroeg naar hun werk gaan, lang voor zonsopgang. Als de zon heet wordt, gaan ze terug naar hun hutten om te rusten, te eten en eventueel te slapen. Ze gaan terug naar de velden als het afkoelt en werken tot het donker is. Mensen met een opleiding werken waarschijnlijk voor de overheid.

16 - SPORTEN

Een typische Burman sport is de kinlon Een rieten bal die wordt geschopt door mensen die in een cirkel staan en de bal van de een naar de ander doorgeven. Deze sport kan door twee of meer personen worden gespeeld. Er zijn geen verliezers of winnaars. Deze sport kan overal op vlak terrein worden gespeeld - op straat of in de tuin. Voetbal is de favoriete kijksport van de Burman en trekt grote menigten.

17 - RECREATIE

Het meest voorkomende entertainment voor de Burman is de Pwe Een komisch drama met muziek en dans. Poppenkastvoorstellingen zijn ook populair. Er zijn geen toneelstukken in gevestigde theaters, zoals in het Westen. Poppenkastvoorstellingen zijn straattheaters. Films zijn het populairste vermaak geworden.

Televisie is onlangs geïntroduceerd in Myanmar. Op video opgenomen Burman toneelstukken worden erg populair. De meest populaire ontspanning is misschien wel roddelen.

18 - AMBACHTEN EN HOBBY'S

De droge zone van Myanmar staat vol met pagodes en kloosters. De gebedspaviljoens van de pagodes zijn versierd met prachtig houtsnijwerk. Bijna alle huizen van de Birmanen hebben een boeddhistisch heiligdom met prachtig houtsnijwerk van Boeddha zittend op een uitgebreide troon. Lakwerk is een populair handwerk van de Birmanen. Kommen, dienbladen, betelnoot en sigarettenpotjes zijn de meest gemaakte lakwerken.

Nieuws in de krant of op radio of televisie wordt gecontroleerd door de regering. Mensen roddelen in zo'n mate dat nieuws over mensen, vooral de heersende elite, iedereen bereikt.

19 - SOCIALE PROBLEMEN

De sociale problemen van Myanmar zijn het gevolg van het politieke en economische isolement dat de regering de afgelopen dertig jaar heeft veroorzaakt. Myanmar is een van de tien armste landen ter wereld. De criminaliteit neemt toe en overheidscorruptie en diefstal zijn wijdverbreid. Myanmar is ook de grootste opiumproducent ter wereld. Opium en heroïne zijn verkrijgbaar op elke hoek van Myanmar enVeel mensen zijn werkloos en zoeken verlichting in drugs om hun dagelijkse ellende te vergeten.

De overheid eist dat elk huishouden of gezin arbeiders levert om te werken bij de aanleg van spoorwegen, wegen, overheidsgebouwen en dergelijke, en noemt dit vrijwilligerswerk. Deze mensen worden nooit betaald en moeten hun eigen eten meenemen voor de duur van hun opdracht, meestal twee weken. Als een huishouden niet in staat is om een arbeider te leveren, krijgt het huishouden een grote boete, die wordtHet leger dwingt dorpen ook om dragers te leveren om legervoorraden naar hun operaties te dragen. Volgens de regering zijn dit vrijwillige werkzaamheden die gebruikelijk waren onder het koloniale bestuur.

De Verenigde Naties hebben Myanmar uitgeroepen tot een van de ergste mensenrechtenschendingen ter wereld. Mensen worden vaak zonder enige reden gearresteerd en jarenlang zonder proces gevangengezet. Er heerst angst onder elke burger. Er zijn geen burger- of mensenrechten in Myanmar, alleen de regering heeft rechten. Omdat de Birmanen de meerderheid vormen in een multi-etnische samenleving, controleren zij elke tak van de samenleving.bestuur en onderdrukken de kleinere minderheidsgroepen.

20 - BIBLIOGRAFIE

Amerikaanse universiteit. Birma: een landenstudie. Washington, D.C.: Government Printing Office, 1983.

Herbert, Patricia M. Birma. Santa Barbara, Californië: Clio Press, 1991.

Orwell, George. Birmaanse dagen. New York: Harcourt, Brace, 1935.

Silverstein, Josef. De politieke nalatenschap van Aung San. Ithaca, N.Y.: Cornell University, 1993.

Steinberg, David J. De toekomst van Birma: crisis en keuzes in Myanmar. New York: Asia Society, 1990.

Wright, D. Birma Chicago: Children's Press, 1991.

WEBSITES

Interknowledge Corp. Myanmar. [Online] Beschikbaar //www.interknowledge.com/myanmar/ , 1998.

World Travel Guide. Myanmar. [Online] Beschikbaar //www.wtgonline.com/country/mm/gen.html , 1998.

Lees ook artikel over Burman van Wikipedia
Scroll naar boven