Religie en expressieve cultuur - Huichol

Religieuze overtuigingen. Religie doordringt alle aspecten van het leven en de meeste Huichol maken geen echt onderscheid tussen de heilige en alledaagse werelden. Voor de Huichol is religie het leven zelf. Volgens deze overtuigingen en rituelen vragen ze de goden om zon en regen voor de gewassen, succesvolle hertenjachten, vruchtbaarheid, een goede gezondheid en bescherming tegen de gevaren van de natuurlijke en bovennatuurlijke werelden. De goden in deHet Huichol pantheon belichaamt en personifieert de natuur in al haar verschijningsvormen, met als oudste Takutsi Nakawé, Grootmoeder van Groei en Ontkieming, die de wereld schiep, en Tatewari, Grootvader Vuur. Het grote gezelschap van godheden omvat de zon, regen, wind, oceaan, aarde en herten. Votiefoffers, artistiek weergegeven, worden gemaakt als visuele gebeden tot de godheden en communiceren innerlijkeHuichol behoeften en verlangens. Peyote ( Lophophora williamsii ) is sterk aanwezig in de Huichol-cultuur. De Huichol maken jaarlijkse pelgrimstochten naar het heilige peyote-land, Wirikuta, in de San Luis Potosí-woestijn. De psychoactieve eigenschappen van peyote stellen deelnemers in staat om heldere, kleurrijke visioenen te zien die worden geïnterpreteerd als persoonlijke communicatie van hun goden. De Huichol beschouwen peyote, dat wordt geïdentificeerd met het hert, als een heilig geschenk; de consumptie ervan isDe Huichol religie is sterk geritualiseerd en dient als een bindende kracht tussen de leden van de gemeenschap. Sommige christelijke elementen zijn doorgedrongen in het geloof van de Huichol en bepaalde christelijke ceremonies worden in acht genomen. De mate van christelijke invloed varieert. In sommige gemeenschappen is er een relatief kleine mate van syncretisme tussen de twee religies.

Religieuze beoefenaars. De kern van het Huichol bestaan ligt in de handen van de sjamanen, bekend als mara' akames. Door vijf tot tien jaar intensieve training verwerven deze mannen (en soms vrouwen) kennis als genezers, priesters en wichelroedelopers. In hun dromen zien ze de oorzaken van ziekte en omgevingsinstabiliteit en de acties die in zulke gevallen genomen moeten worden. Hun dromen instrueren hen ook in het uitvoeren van belangrijke ceremoniële taken. Ze roepen zielen op in de lichamen van pasgeboren baby's enSjamanen die zingen reizen met hun dierlijke boodschappers naar de vele werelden om namens de familie en gemeenschap met de goden te communiceren.

Ceremonies. De jaarlijkse cyclus is onderverdeeld in tempelceremonies en -activiteiten in het natte en droge seizoen. Ceremonies voor regen en het planten van gewassen vinden plaats rond de zomerzonnewende. Oogstceremonies vinden plaats rond de herfstequinox. De hertenjacht en de peyote-pelgrimstocht volgen elkaar op en maken de cyclus compleet. Ceremonies duren meestal minstens twee dagen en nachten, waarin sjamanen uitgebreide mythecycli zingen met deWanneer de aanwezigheid van de goden bekend is, worden dieren geofferd om hen bloed, dat de levenskracht belichaamt, en ritueel voedsel te geven. Ceremonies vinden ook plaats in het centrum van de gemeenschap en op familieranchos.

Kunsten. Kunst is een belangrijk onderdeel van de traditionele Huichol manier van leven. Door middel van kunst drukken ze hun diepste gevoelens materieel uit. De ontwerpen, die minutieus worden geborduurd op een shirt of felgekleurde tas, of geweven in een brede wollen riem, zijn symbolen die hun goden en de heiligheid van de natuur vertegenwoordigen. Peyote visioenen zijn de bron van veel van deze ontwerpen, die worden gebruikt om te versierenceremoniële voorwerpen, gitaren en violen, kalebassen en gevederde pijlen en voor het beschilderen van gezichten. De hedendaagse garenschilderingen zijn een relatief nieuwe ontwikkeling en zijn bedoeld voor externe consumptie. Ze zijn onmiskenbaar een vorm van verhalen vertellen en veel ontwerpen bevatten elementen uit de Huichol folklore, mythologie, overtuigingen en rituelen. Andere soorten commerciële kunst zijn bijvoorbeeld kralen oorbellen,halskettingen, kalebaskommen, maskers en geborduurd en geweven textiel.

Geneeskunde. Ziekten en aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben: het niet voltooien van rituele geloften, ontevredenheid van de goden, wraak genomen door de zielen van dieren of planten voor een slechte en roekeloze behandeling toen ze nog leefden, tovenarij, verlies van de ziel (vooral bij kinderen), kwade winden en de terugkeer van voorouders die niet op de juiste manier zijn geprofeteerd. Om een ziekte te diagnosticeren, ondergaat een sjamaan een periode vanDe sjamaan veegt de patiënt schoon met gevederde toverstokken, zuigt vreemde voorwerpen uit het lichaam van de patiënt en spuit wijwater uit zijn mond op de patiënt. Als de oorzaak van de ziekte bekend is, instrueert de sjamaan de familie van de patiënt in de juiste rituelen en offers.Als de patiënt extreem ziek is, zal een sjamaan een ceremonie uitvoeren waarbij hij of zij de hele nacht door zingt om de reden van de slechte gezondheid van de patiënt te ontdekken. Kruiden worden nog steeds veel gebruikt, maar de kennis van deze geneeskrachtige planten en hun overleveringen is niet meer zo wijdverspreid als vroeger. Als gevolg van de introductie van talrijke buitenlandse ziekten hebben de meeste HuicholSjamanen zegenen het medicijn voordat het wordt toegediend en kunnen hun genezingen uitvoeren in samenwerking met westerse artsen.

Dood en hiernamaals. Na de dood gaat de ziel van het individu terug in zijn leven en volgt een pad naar de onderwereld, waar het geconfronteerd wordt met beproevingen en tegenslagen die het gevolg zijn van de daden van het individu tijdens het leven. Als iemand seksuele relaties heeft gehad met een niet-Huichol, wordt zijn of haar ziel verbannen naar een kraal waar rondstampende muilezels of paarden eeuwig rondjes omheen rennen. Als de ziel eenMeer zuiver leven, bereikt het uiteindelijk een tempel van de doden in het westen, waar het danst om zich af te wikkelen van de draad van het leven. Vijf dagen na het overlijden houden de sjamaan en de familie een ceremonie om afscheid te nemen van de ziel. De sjamaan helpt de ziel dan om de andere wereld in de hemel te bereiken om zich bij de zielen van de eerder overledenen te voegen. Vijf jaar later wordt een speciale ceremonie uitgevoerd waarbij deDe sjamaan vangt de ziel in de vorm van een bergkristal, dat wordt verzorgd op het altaar in het familieheiligdom. Het wordt gezalfd met bloed van offerdieren en voedsel aangeboden tijdens familieceremonies.

Lees ook artikel over Huichol van Wikipedia
Scroll naar boven