Religieuze overtuigingen. De Chinezen, met inbegrip van degenen die in China geboren waren, bekeerden zich snel tot het christendom. Tegen 1891 was een meerderheid Anglicaans geworden en velen katholiek, de twee belangrijkste denominaties, terwijl een paar Presbyterianen, Methodisten, enzovoort werden. Het is duidelijk dat de Chinezen erkenden dat opwaartse mobiliteit op Creoolse voorwaarden moest gebeuren, waarvoor niet alleen toegang tot het westerse koloniale onderwijssysteem nodig was, maar ook toegang tot het westerse koloniale onderwijssysteem.ook het nominaal aanhangen van een van de westerse religies, die sponsor waren van veel van de betere scholen. Vandaar dat Chinezen naar stedelijke gebieden verhuisden om hun kinderen toegang te geven tot betere scholen. De school werd dan ook de belangrijkste socialiserende factor, die Chinese kinderen in contact bracht met andere rassen en culturen in de Creoolse samenleving. Een hoog percentage analfabetisme onder Oost-Indiërs in het Caribisch gebied was inderdaadde prijs die betaald werd voor het niet bekeren van het hindoeïsme en de islam tot het christendom tot de Tweede Wereldoorlog.

Voeding, sport en recreatie. Chinees eten is erg populair en er zijn veel Chinese restaurants in Caribische steden, wat illustreert hoe succesvol de Chinezen zijn in het populariseren van hun eigen keuken in de Creoolse samenleving. Tegelijkertijd is het echter gecreoliseerd in de zin dat het veel lokale ingrediënten heeft opgenomen, bijvoorbeeld Shaddo Benie, een krachtige specerij die lijkt op koriander. Een ander onderscheidend kenmerk van de CaraïbenIn de Chinese keuken wordt parboiled rijst gebruikt, die een iets andere smaak heeft dan de rijst van het vasteland van China. De Chinezen waren ook succesvol in het populariseren van hun gokspellen: Whe whe (uitgesproken als "way-way") is een cijferspel dat door velen in Trinidad wordt gespeeld, en in 1994 werd het een nationaal uitgezonden cijferspel genaamd "Play Whe" dat bijna net zo populair is als de nationale loterij. MetWat sport betreft, namen de Chinezen gretig Westerse spelen over, zoals cricket, voetbal, tennis en badminton. Volgens Look Lai (1993) werd er alleen in het negentiende-eeuwse Brits Guyana een Chinese nieuwjaarsparade gehouden.


Kunsten. Er zijn verschillende vooraanstaande kunstenaars onder de Chinezen van Trinidad die bekend staan om hun schilderijen; Carlysle Chan en Sibyl Atteck zijn bijvoorbeeld vrijwel bekende namen. Er zijn ook Chinese ontwerpers van carnavalskostuums, evenals leiders van gemaskerde bands in het carnaval van Trinidad, zoals Stephen Lee Heung en Max Awon. De carnavalsviering is een belangrijk nationaal evenementwaaronder muziekwedstrijden en dansen. De Trinidadiaanse calypsonian "Crazy", wiens echte naam Edwin Ayoung is, is een Creoolse Chinees. Hij is altijd populair en heeft sinds 1978 veel calypso hits geproduceerd. In Jamaica is Byron Lee een Creoolse Chinese bandleider wiens feestmuziek het publiek al tientallen jaren in vervoering brengt. Hij heeft niet alleen fans in het Caribisch gebied, maar ook in de Caribische diaspora.


Geneeskunde. Chinese kruidengeneesmiddelen worden verkocht door Chinese winkeliers in het Caribisch gebied. Deze medicijnen, hoewel op de markt gebracht voor een Chinese - maar verwesterde - klantenkring om gewone kwalen zoals verkoudheid, artritis en maagklachten te behandelen, worden ook gebruikt door Creoolse mensen.


Scroll naar boven