Oriëntatie - Zapotec

Identificatie. De Spaanse naam "Zapoteco" komt van de Nahuatl naam voor de Zapotee, "Tsapotecatl," die op zijn beurt weer is afgeleid van de naam van een vrucht, de zapote, De pre-Spaanse Zapotee noemden zichzelf de "Ben 'Zaa" (wolkenvolk). Soms verwijzen moderne Zapotee naar zichzelf als "Za" (het volk), maar het is typerend voor hen om zichzelf te identificeren als zijnde afkomstig uit een bepaalde gemeenschap of regio.

Locatie. De Zapotee zijn de grootste inheemse groep in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca. Oaxaca ligt tussen 15° en 19° noorderbreedte en 94° en 99° westerlengte. De Zapotee leven in vier belangrijke gebieden van Oaxaca: de centrale vallei, de Isthmus van Tehuantepec, de sierra in het noorden en het zuidelijke berggebied aan de kust dat de Sierra de Miahuatlán wordt genoemd. De centrale vallei (gemiddelde hoogte 1.550 meter) heeft eenAlle regio's hebben een gematigd klimaat, de landengte en andere kustgebieden zijn tropisch en halfdroog, terwijl de sierra's in het noorden en zuiden, met variabele hoogten die hoger zijn dan de centrale vallei, een koeler klimaat hebben dan de gematigde centrale vallei. Alle regio's kennen droge en regenseizoenen, het laatste begint in mei en duurt tot oktober. In al deze regio's bestaan verschillende microklimaten.

Demografie. De inheemse bevolking van Oaxaca in het algemeen, en de Zapotee in het bijzonder, onderging een duidelijke ontvolking na de Spaanse Verovering. Bijvoorbeeld, de bevolking van de centrale vallei, geschat op ongeveer 350.000 toen de Spanjaarden arriveerden, was gedaald tot ongeveer 40.000 of 45.000 in de jaren 1630, en bereikte haar niveau van voor de Verovering pas weer in het midden van de jaren 1970. In 1971 telde de staat Oaxaca 307.245 inwoners.Zapotee sprekers; in 1960 waren dat er 253.438.

Taalkundige affiliatie. Zapotee talen behoren tot de Otomanguean taalfamilie. Er zijn waarschijnlijk minstens negen afzonderlijke, wederzijds onverstaanbare Zapotee talen: één in de centrale vallei, één op de landengte, vier in de noordelijke siërra en drie in de zuidelijke Sierra de Miahuatlán. Daarnaast bestaan er vaak dialectverschillen tussen gemeenschappen.

Lees ook artikel over Zapotec van Wikipedia
Scroll naar boven