Oriëntatie - Piemontese Sinti

Identificatie. De Piemontese Sinti uit Noord-Italië zijn een van een aantal verwante peripatetische of voormalige peripatetische groepen, waaronder de Hongaarse Sinti, Sinti Lombardi, de Gaškane Manuš ("Duitse" Manuš), de Valče Manuš ("Franse" Manuš), en de Prajštike Manuš ("Pruisische" of "Elzasser" Manuš).

Locatie. De Piemontese Sinti waren enige tijd geconcentreerd in de valleien van Piemonte in Noord-Italië, maar nu zijn ze verspreid over een groter gebied te vinden, waaronder Piemonte, Lombardije, Toscane en de provincies Latium in Italië, Zwitserland en Frankrijk.

Demografie: de populatie van de hele groep is moeilijk in te schatten, maar het is waarschijnlijk dat ze ergens tussen de 10.000 en 15.000 inwoners hebben.

linguïstische affiliatie. De Piemontese Sinti spreken een regionaal dialect van de "Sinti-Manuš"-taal, die duidelijk is ontstaan in het oude noordoosten van India. Het dialect bevat een groot aantal leenwoorden uit het Frans, Provençaals en Piemontees, hoewel er in tegenstelling tot andere Sinti-dialecten relatief weinig leenwoorden uit het Duits zijn. Het dialect wordt nog steeds gesproken in de meer traditionele Sinti-gemeenschappen, maar neemt af.in gebruik in gemeenschappen waar kinderen naar de plaatselijke scholen gaan.


Scroll naar boven