Kazakken - Introductie, Locatie, Taal, Folklore, Religie, Belangrijkste feestdagen, Overgangsrituelen

PRONUNCIATIE: kuh-ZAKS

LOCATIE: Kazachstan; China; Oezbekistan; Turkmenistan; Tadzjikistan.

POPULATIE: Meer dan 8 miljoen

TALEN: Kazak; Russisch

RELIGIE: Islam (soennitische moslim)

1 - INLEIDING

Eeuwenlang waren de Kazakken nomaden. Ze hebben zichzelf van oudsher verdeeld in drie gebieden zhüz (De Grote Horde bezette een groot deel van wat nu zuidelijk Kazakstan is. De Centrale Horde bezette de noordelijke en oostelijke delen van het huidige Kazakstan. De Kleine Horde bezette het land tussen de Oeral en de Wolga.

Omdat de Kazakken nomaden waren, konden in de jaren 1800 grote aantallen Slavische kolonisten het land van de Kazakken binnentrekken en in bezit nemen. Velen van hen waren etnische Russen. Uiteindelijk werd het moderne land Kazachstan onderdeel van de Sovjet-Unie. Kazachstan werd een onafhankelijke natie in 1991, toen de Sovjet-Unie instortte. Het veranderde zijn naam van Kazachstan in Kazakstan.(de h ) in 1996.

2 - LOCATIE

Het thuisland van de Kazakken beslaat meer dan 2,6 miljoen vierkante kilometer. Ongeveer 80 procent van het gebied bestaat uit lange vlaktes en plateaus. Door deze vlakke gebieden waaien vaak krachtige winden. De enige bergen zijn de Tien Shan en Altai bergketens in het zuidoosten en oosten.

Het klimaat in Kazachstan varieert sterk. Sommige gebieden worden bitter koud in de winter en intens heet in de zomer. De enorme Kara Kum woestijn ("zwart zand") beslaat een groot deel van centraal Kazachstan. Het is de op drie na grootste woestijn ter wereld. Een groot deel ervan strekt zich uit tot andere landen in Centraal-Azië.

Er zijn op dit moment tussen de 8 en 9 miljoen Kazakken. Ongeveer 80 procent woont in Kazakstan, de rest woont in China, Oezbekistan, Turkmenistan en Tadzjikistan. Kazakken vormen slechts 42 procent van de bevolking in Kazakstan. Etnische Russen vormen ongeveer 38 procent van de bevolking. De rest bestaat uit Duitsers, Oekraïners, Oezbeken en Tataren (etnische groep die in Rusland woont).

3 - TAAL

Het Kazak is een centraal-Turkse taal. Het moderne Kazak kent veel woorden die zijn ontleend aan het Russisch, Arabisch, Perzisch en andere talen. Er zijn drie primaire dialecten die overeenkomen met de drie historische Kazakse hordes. Het geschreven Kazak, dat pas dateert uit de late negentiende eeuw, is gebaseerd op het dialect van de Centrale Horde.

Voorbeelden van de Kazakse taal zijn woorden voor traditionele beroepen, zoals balykshi (visser) en eginshi (graanteler). Woorden voor dieren die een belangrijke rol speelden in de traditionele manier van leven zijn onder andere op of jïlqï (paard), qazaqi qoy (dikstaartschaap), ayïr tüye (Bactrische kameel), en jakhki (geit).

Een traditionele Kazak begroeting die soms nog gebruikt wordt in landelijke gebieden vertaalt letterlijk als: "Zijn je vee en je ziel nog gezond?" Een traditionele Kazak wens voor geluk wordt letterlijk vertaald als: "Moge God je duizend schapen met lammeren, tachtig kamelen en acht getrouwde zonen geven."

4 - FOLKLORE

Mondelinge overlevering vormt de basis van de Kazakse folklore. Door de eeuwen heen werden saga's doorgegeven van generatie op generatie. De meeste verhalen zijn heldenepos waarin de batir (krijger) en zijn trouwe paard de clan en het vee redden van gevaar. Er zijn ook verhalen over Alash, de legendarische eerste Kazak.

De beroemdste heldenverhalen zijn Koblandy-Batir , Er Sain en Er Targyn die allemaal uit de vijftiende of zestiende eeuw stammen. De beroemdste poëtische epen zijn Kozy Korpesh-Bain Sulu en Aiman-Sholpan Het beroemdste Kazakse liefdesverhaal is Kiz-Jhibek met historische informatie over de Kazakse verlovings- en huwelijksgebruiken en -ceremonies.

De folklore van de "Witte Zwaan" verklaart de schepping van het Kazak volk. Eén versie vertelt over een weesherder die op een nacht droomde van een witte zwaan die zingend en dansend voor hem uit de hemel kwam. De volgende dag kwam zijn droom uit. Helaas kwam er vanuit het niets een windstorm opzetten die al zijn schapen verstrooide. De zwaan redde hem en hielp hem zijn schapen terug te vinden. Tot verbazing van de herder,De zwaan veranderde in een mooie vrouw. De twee trouwden en brachten samen een aantal kinderen voort die de eerste Kazakken werden. Een soortgelijk verhaal gaat over een generaal die in de woestijn gered werd door een witte zwaan. Deze veranderde in een mooie vrouw. Ze trouwden en kregen een zoon die opgroeide, trouwde en drie zonen kreeg - de voorouders van de drie grootste stammen van de Kazakken.

5 - RELIGIE

De meeste Kazakken zijn soennitisch moslim. De Kazakken maakten kennis met de islam door contact met de Tataren. De Tataren waren traditioneel niet zo conservatief als andere moslimvolken.

Omdat de Kazakken zwervers waren die voor hun overleving afhankelijk waren van vee, vormden dieren de kern van de oude Kazakse religie. Tot halverwege de vorige eeuw werden elementen van dit oude animistische geloofssysteem (waaronder sjamanisme en voorouderverering) nog steeds op grote schaal gepraktiseerd door veel Kazakse moslims.

6 - GROTE FEESTDAGEN

De Republiek Kazachstan viert de volgende nationale feestdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Nawruz (de dag van de lente-equinox rond 21 maart), 1 mei-dag, 9 mei-overwinningsdag, 25 oktober Onafhankelijkheidsdag en 16 december Dag van de Democratie. Om Nawruz te vieren, nemen gezinnen kuji, een maaltijd gemaakt van zeven ingrediënten, waaronder rundvlees, gerst, tarwe en melkproducten.

De Kazak vieren ook religieuze feestdagen. 10 december (islamitische kalender) is het Corban Festival. Het woord corban betekent in het Arabisch "offerande". Op die dag doden de Kazakken ossen of schapen als offer, vermaken ze gasten en geven ze geschenken aan hun vrienden of familieleden.

Het feest van het verbreken van het vasten (Lesser Bairam) is de dag waarmee de heilige moslimmaand Ramadan eindigt. Volgens de islamitische traditie moet elke volwassen Kazak zich elk jaar in september (islamitische kalender) van zonsopgang tot zonsondergang onthouden van eten en drinken. Het begin en het einde van de vastenmaand hangen af van de zichtbaarheid van de nieuwe maan. Wanneer het vasten wordt verbroken, zijn er feestelijke activiteiten in eenlevendige sfeer.

7 - OVERGANGSRITUELEN

Kazakken hebben meestal grote verjaardagsfeesten met veel familieleden en vrienden. Er worden vieringen gehouden voor een geboorte, de veertigste levensdag van een baby, de eerste schooldag en het afstuderen. Stemrecht en rijbevoegdheid worden verleend op achttienjarige leeftijd.

Bruiloften zijn erg belangrijk in de Kazakse samenleving, niet alleen om het getrouwde stel te eren, maar ook als een gebeurtenis om een uitgebreide familie of clan bijeen te brengen. De traditionele bruiloft wordt de toi In het verleden waren gearrangeerde huwelijken gebruikelijk. De betaling van kalym (een bruidsschat) werd verwacht bij verloving.

Wanneer een persoon sterft, mag het paard dat hij of zij tijdens zijn of haar leven gebruikte niet meer bereden worden. De staart van het paard wordt na de dood van de meester afgeknipt en het paard wordt een jaar later gedood als offer. Wanneer nomadische Kazakken migreren naar nieuwe weidegronden, worden de hoed en kleding van de overledene op het paard gezet en met de familie meeverhuisd.

8 - RELATIES

Gastvrijheid is een belangrijk onderdeel van de Kazakse cultuur. Een reiziger, ongeacht zijn of haar nationaliteit, zal bij elke Kazak thuis overnachten. Spreekwoorden erkennen de Kazakse gastvrijheid. Zo staat er bijvoorbeeld: "Zolang er Kazakken onderweg zijn, mag je een jaar lang reizen zonder een cent of graan in je tas." Een gastheer zal beledigd zijn als een gast niet ingaat op het aanbod van verfrissingen.Vragen stellen aan een gast wordt beschouwd als slechte manieren. Gasten in een Kazak huis mogen rusten en krijgen gefermenteerde paardenmelk te drinken. De gasten zitten in kleermakerszit op een vilten kleed. Ze mogen hun benen niet strekken. Het wordt als onbeleefd beschouwd om je schoenen uit te trekken of te wijzen.

Lang gescheiden vrienden omhelzen elkaar meestal als ze elkaar weer ontmoeten. Ze praten eerst over het welzijn van hun vee en daarna begroeten de families elkaar.

Kazak mannen en vrouwen zijn bekwame ruiters; paardrijden speelt dan ook een belangrijke rol in hun festivals.

9 - LEEFOMSTANDIGHEDEN

Ooit leefden de nomadische Kazakken in Yurts, Kegelvormige tenten van wit vilt, gespannen over een raamwerk van houten palen. Yurts zijn licht en gemakkelijk op te bouwen, af te breken en te vervoeren. Tegenwoordig worden yurts alleen nog gebruikt als tijdelijk onderkomen door herders in afgelegen, seizoensgebonden weiden.

Het moderne Kazak huis is meestal een appartement in de stad of een permanente eengezinswoning op het platteland. Om hun huizen schoon te houden, trekken Kazakken bij binnenkomst altijd hun schoenen uit. Het Kazak interieurontwerp benadrukt het gebruik van stucwerk muren en kunstwerken en sierlijke tapijten.

10 - GEZINSLEVEN

Het gemiddelde Kazak gezin in de stad heeft twee kinderen, op het platteland drie of vier. Volgens de traditie kent elke Kazak de namen van zijn of haar voorouders die zeven generaties teruggaan.

Volgens het gebruik moet een Kazakse vrouw haar eigen trouwlied componeren voordat ze gaat trouwen. Een populaire traditie op bruiloften, verjaardagen en feestdagen is het kyz-kuu (meisjesachtervolging). A kyz-kuu is een luchtige gebeurtenis waarbij een man te paard een vrouw te paard achtervolgt en haar probeert te vangen om een kus te stelen. De vrouw probeert te vluchten. Ze kan zelfs een kleine paardenzweep gebruiken om de man of zijn paard weg te houden.

Vóór 1950 waren rijke mannen en edelen polygyn (hadden meer dan één vrouw). Nu passen ze monogamie toe. Mannen en vrouwen delen het gezag in de familie. Elke echtgenoot voert de taken uit die van hem worden gevraagd om het huishouden te onderhouden. Zodra een jonge man is opgegroeid en getrouwd, verlaat hij zijn ouders en krijgt hij een deel van het bezit van zijn vader. Het familiebezit wordt uiteindelijkgeërfd door de jongste zoon.

In het verleden, als een echtgenoot stierf, moest zijn weduwe trouwen met haar zwager of een ander lid van de clan. Hoewel een getrouwde vrouw niet het recht had om een echtscheiding aan te vragen, mocht een man zijn vrouw op elk moment verlaten. Tegenwoordig, volgens de nieuwe wetten, zijn Kazak vrouwen vrij om te trouwen en te scheiden.

11 - KLEDING

Kazakken dragen in de winter graag laarzen met een paar vilten kousen. Aan het eind van de jaren 90 droegen sommige vrouwen op het platteland nog steeds de traditionele kleding, maar de meeste jonge vrouwen en mannen droegen moderne kleding in westerse stijl.

Jongeren in de steden kleden zich net als schoolkinderen overal en dragen rugzakken naar school.

12 - VOEDSEL

Een uniek Kazaks culinair gebruik is de dastarkhan, een feest voor speciale gelegenheden dat voornamelijk bestaat uit vleesgerechten en zuivelproducten. Voor een dastarkhan wordt een heel dier (meestal een schaap) geslacht. Het oudste lid van de familie krijgt de eer om de kop te snijden en de familie te bedienen. De verschillende delen van het dier symboliseren gewenste eigenschappen voor degenen die ervan eten. Kinderen krijgen bijvoorbeeld vaak de oren geserveerd als symbool voor het zijn vanIemand die de tong krijgt, zal welsprekender spreken. Degene die het oog krijgt, moet wijsheid zoeken.

Het meeste voedsel is afkomstig van vee. Er zijn verschillende melkproducten, waaronder kaas, boter en gekookte melk. In de lente of zomer gieten de herders de paardenmelk in een leren zak, roeren het vaak en wachten tot het gaat gisten. Het eindproduct is een halfdoorzichtige zure melkwijn, een favoriete drank in de zomer. De Kazak eten veel schapenvlees, meestal gekookt in water en gegeten zonderPaardenvlees is ook populair. Kuirdak is een gerecht bereid van een vers geslacht paard, schaap of koe en bestaat uit de lever, het hart, de nieren en andere organen van het dier die in stukken worden gesneden, gekookt in olie en geserveerd met uien en peper.

13 - ONDERWIJS

Het Kazakse onderwijssysteem bestaat uit kleuterschool (niet verplicht), middelbare school (elf jaar), instituut voor hoger onderwijs (vier tot vijf jaar), onderzoeksprogramma voor afgestudeerden (twee jaar) en postdoctoraal programma (drie jaar). Er zijn ook driejarige hogescholen voor opleidingen tot professional, zoals advocaat, apotheker of bedrijfsmanager.

Vroeger woonden kinderen van nomadische Kazakken tijdens het schooljaar op kostscholen in kleine steden. Tegenwoordig wonen de meesten tijdens het schooljaar bij hun ouders in dorpen en steden. Voor de kinderen van wie de familie niet in een dorp of stad woont, zijn er mobiele basisscholen. De leerkracht bezoekt de kinderen op school. yurt (de kegelvormige tentwoning) en geeft de kinderen ter plekke les.

Hoger onderwijs geniet veel aanzien en ouders moedigen kinderen sterk aan om hun diploma te halen. Kazachstan heeft meer dan zestig instellingen voor hoger onderwijs.

14 - CULTUREEL ERFGOED

Het oude thuisland van de Kazakken heeft talloze getalenteerde muzikanten en zangers voortgebracht. Muziek maakt deel uit van het dagelijkse Kazakse leven. Het wordt gespeeld bij militaire expedities, bruiloften, begrafenissen, feesten en spelletjes. Bijna elke Kazak kan zingen en een muziekinstrument op het gehoor bespelen.

Een traditionele vorm van Kazakse muziek is de sazgen, een volksmuziekkwintet met traditionele snaar- en percussie-instrumenten. Het populairste volksinstrument is de dombra, die twee snaren heeft en wordt bespeeld door te tokkelen. Andere traditionele instrumenten zijn de sybyzgy en uran (blaasinstrumenten), de dangyra en dabyl (slaginstrumenten), en de sherter en kobyz (snaarinstrumenten).

De vijftiende-eeuwse poëzie van Asan Kaigy en de zeventiende-eeuwse gedichten van Zhyrau en Dosmambet staan hoog in aanzien bij het Kazakse volk. De grondlegger van de moderne Kazakse literatuur was de humanist en dichter Abai Ibragim Kunanbayev (1845-1904). Prominente Kazakse schrijvers tijdens de Sovjetjaren (1917-91) waren onder andere Zhambyl Zhabaev, Saken Seifullin, Mailin, Ilias Dzansugurov, Sabit Mukanov, enMukhtar Auezov.

15 - WERKGELEGENHEID

Tijdens de Sovjetjaren (1917-91) werkten veel Kazakken op grote staatsboerderijen waar katoen werd verbouwd. Een zeer hoog geboortecijfer onder de Kazakken in de jaren tachtig heeft geleid tot een hogere werkloosheid vandaag de dag. Dit heeft geleid tot verbittering onder jonge Kazakken.

16 - SPORTEN

Voetballen is populair onder Kazakken in de warmere maanden en hockey is populair in de winter. De nationale sport van Kazakstan is worstelen in Kazak-stijl, dat lijkt op judo.

In het land zijn paardenraces en andere paardenevenementen heel gewoon. Onder de Kazakken die in China wonen, is "Snatching the Lamb" (Het lam vangen) (diaoyang) is een populair spel dat tijdens festivals wordt gespeeld. Een gerespecteerde ouderling legt een karkas van een lam zonder hoofd op het gras. Vijf tot acht ruiters, die op hun paarden in volle galop rijden, proberen te bukken en het lam met één hand te grijpen. De winnaar is de eerste ruiter die het lam naar een aangewezen plaats brengt.

Hoewel het risico op lawines vrij hoog is, is skiën in het Tien Shan-gebergte populair. De hellingen hebben internationale aandacht gekregen als toekomstige locatie voor skiën voor experts en van wereldklasse. Skiërs worden per helikopter naar de toppen van de hellingen gevlogen, waarvandaan ze hun afdaling maken.

17 - RECREATIE

Stadsbewoners brengen de weekenden vaak met hun familie door in recreatieparken, die in bijna elke Kazakstad te vinden zijn. Stedelijke Kazakken gaan vaak naar de film of kijken video's.

Een populair Kazaks tijdverdrijf is de itys, een formele of informele wedstrijd van humor tussen twee zangers. Tijdens de itys speelt elke zanger de dombra (een tweesnarig instrument) en verzint slim de tekst terwijl hij of zij zingt. Dit vereist een rijke kennis van de Kazakse taal. Meestal schept de zanger op over aspecten van zijn of haar woonplaats of regio en steekt de draak met die van de ander. De verliezer is de eerste persoon die niet snel genoeg een comeback kan zingen.

18 - AMBACHTEN EN HOBBY'S

De laatste jaren is er een opleving in de Kazakse volkskunst en ambachten, waaronder het maken van tapijten en sieraden. Het verzamelen van postzegels en kleine speldjes is ook een populaire hobby.

19 - SOCIALE PROBLEMEN

Sinds de jaren 1970 is de nationalistische houding onder de Kazakken gegroeid, wat verschillende keren tot geweld heeft geleid. In 1979 kwamen Kazakken in opstand omdat er geruchten gingen dat de regering land zou braakleggen voor lokale Duitsers die hun eigen onafhankelijke regio wilden creëren. De achterdocht jegens etnische Russen nam toe aan het eind van de jaren 1980 omdat de Sovjet-Unie hen vaak voorrang gaf bij het leiderschap.posities.

Het testen van atoombommen in het noorden van Kazakstan in de jaren 1950 verzwakte de gezondheid van veel inwoners. Deze mensen en hun nakomelingen worden vaak geboren met een gebrekkig immuunsysteem, een aandoening die lijkt op het verworven immuundeficiëntiesyndroom (AIDS). Sommige onderzoekers schatten dat het nog vijftig jaar zal duren voordat de aandoening zal omkeren door interraciale contacten met mensen uit niet-aangetaste gebieden.gezinnen.

20 - BIBLIOGRAFIE

Allworth, Edward, ed. Centraal-Azië: 130 jaar Russische dominantie, een historisch overzicht. Durham, N.C.: Duke University Press, 1994.

Bradley, Catherine. Kazachstan. Brookfield, Conn.: Millbrook Press, 1992.

Afdeling Geografie. Kazachstan. Minneapolis, Minn.: Lerner Publications Co., 1993.

Olcott, Martha Brill. De Kazakken Stanford, Californië: Hoover Institution Press, 1987.

WEBSITE

Wereldreisgids voor Kazachstan [Online] Beschikbaar //www.wtgonline.com/country/kz/gen.html , 1998.

Lees ook artikel over Kazakken van Wikipedia
Scroll naar boven