Gurkha

ETHNONYM: Gurkhali

"Gurkha" is niet de naam van een etnische groep, maar eerder de naam voor Nepalese staatsburgers die in het Britse leger dienen. Gurkha's zijn afkomstig uit een aantal Nepalese etnische groepen, waaronder de Gurung (die het grootste percentage van de bevolking van alle groepen uitmaken), Magar, Tamang, Sunwar, Limbu en Rai. Gurkha's beweren dat ze afstammen van de krijgshaftige Rajputs van Chittaur, in Rajasthan,De militaire traditie van de Gurkha gaat terug tot de zestiende eeuw, toen het koninkrijk Gorkha werd veroverd door de eerste koningen van de Shah Thakuri dynastie. Tegen het einde van de achttiende eeuw had het Gurkha koninkrijk, zoals het toen bekend stond, de controle uitgebreid over een groot deel van wat nu Nepal is en was het begonnen met oprukken naar het noorden.Uitbreiding naar het zuiden in India werd tegengewerkt door de Britten (die noordwaarts aan het uitbreiden waren), maar in 1815 werden de Nepalezen verslagen. De Britten waren onder de indruk van de Gurkha's en kregen toestemming om ze te rekruteren voor het Brits-Indiase leger. De rekruten werden georganiseerd in etnische regimenten en namen met onderscheiding (aan regeringszijde) deel aan de Indiase Muiterij van1857-58, de Tweede Afghaanse Oorlog (1878-1880) en de Bokseropstand (1900). In 1908 waren de 12.000 Gurkha's georganiseerd in tien regimenten als de Gurkha Brigade. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog steeg het aantal Nepalese militaire vrijwilligers tot meer dan 200.000 en werden er extra eenheden gevormd. In 1947 werd de Gurkha Brigade ontbonden en sindsdien hebben verschillende Gurkha-eenheden gediend bijHet Britse leger, het Indiase leger, het Nepalese leger en de vredestroepen van de Verenigde Naties. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gebruikt in de kroonkolonie Hongkong (die in 1997 aan China zal worden overgedragen). Met de integratie van Groot-Brittannië in Europa worden Gurkha's geleidelijk uit het Britse leger verwijderd.

Gurkha-veteranen spelen een belangrijke sociale en economische rol in de Nepalese samenleving. Ze genieten een hoge status en zijn vaak gekozen gemeenschapsleiders, en de inkomsten uit hun pensioenen vormen een vaste bron van geld voor hun families en gemeenschappen. Nepalezen die in India als wachters werken, worden soms ook Gurkha genoemd.

Zie ook Gurung ; Limbu ; Magar ; Nepalees ; Rai ; Sunwar ; Tamang

Bibliografie

Vansittart, Eden, en B. V. Nicolay (1915). Gurkhās. Calcutta: Superintendent of Government Printing. Herdruk. 1985. New Delhi: B. R. Publishing Corp.

Lees ook artikel over Gurkha van Wikipedia
Scroll naar boven