Costa Ricanen - Introductie, Locatie, Taal, Folklore, Religie, Belangrijkste feestdagen, Overgangsrituelen

PRONUNCIATIE: COHSS-tah REE-kuhns

ALTERNATIEVE NAMEN: Ticos

LOCATIE: Costa Rica

POPULATIE: 3,1 miljoen

TAAL: Spaans; Engels

RELIGIE: Rooms-katholicisme (meer dan 90 procent)

1 - INLEIDING

In 1502 was Christoffel Columbus de eerste Europeaan die aankwam in wat nu Costa Rica is, op zijn vierde en laatste reis. Hoewel ze het gebied de naam "rijke kust" gaven, was het nooit een bron van grote rijkdom voor de Spanjaarden. Costa Rica werd een onafhankelijke natie in 1838. Rond die tijd werd koffie een zeer belangrijk exportproduct en bron van nationale rijkdom; bananen, geïntroduceerd in 1871, waren ook een bron van rijkdom voor de Spanjaarden.werd een belangrijk exportgewas. Het politieke leven in Costa Rica is over het algemeen rustig geweest, maar in 1948 kwamen duizenden mensen om in een burgeroorlog. Sindsdien houdt Costa Rica vast aan een traditie van ordelijk, democratisch bestuur.

2 - LOCATIE

Costa Rica is ongeveer net zo groot als de staat West Virginia. Het land wordt doorkruist door bergketens die tot 3.810 meter boven de zeespiegel reiken. De laaglanden langs de Pacifische en Caribische kust zijn heet en regenachtig, met moerassen en overvloedige bossen.

Costa Rica heeft meer dan 3 miljoen inwoners.

3 - TAAL

Spaans is de universele taal. Costa Ricanen noemen zichzelf "Ticos". Vos wordt vaak gebruikt in plaats van Costa Ricaans Spaans is beïnvloed door de Mexicaanse televisie.

4 - FOLKLORE

Amerindianen (inheemse bevolking) in Costa Rica zien de wereld als geschapen door Sibu (God) en gecontroleerd door goede en kwade geesten. Traditionele genezers die genezen met kruiden en gezangen heten brujas (Ze zijn altijd vrouwelijk en minstens vijftig jaar oud.

Katholieke folklore is er in overvloed. Zoals in heel Latijns-Amerika wordt er tot heiligen gebeden als een link met God. Standbeelden en afbeeldingen van heiligen in huis worden verondersteld geluk te brengen.

5 - RELIGIE

Meer dan 90 procent van de bevolking is rooms-katholiek gedoopt. De grondwet erkent het katholicisme als de nationale godsdienst. Een katholiek huwelijk is het enige type religieuze ceremonie dat door de staat als bindend wordt erkend. Costa Ricanen houden zich over het algemeen echter niet strikt aan de doctrines en regels van de kerk.

6 - GROTE FEESTDAGEN

De meeste van de vijftien nationale feestdagen in Costa Rica zijn religieus. Sommige bedrijven sluiten hun deuren voor de Heilige Week, de week voor Pasen, die eind maart of begin april valt en wordt gevierd met religieuze processies. Kerstavond (24 december) wordt gevierd met bezoek, drinken, dansen en het geven van geschenken, evenals een middernachtmis. De feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van de Engelen, Costa Rica's patroonheilige, isop 2 augustus. Op deze dag wordt La Negrita, een klein zwart stenen beeld van de Maagd, in een plechtige processie gedragen.

De belangrijkste seculiere feestdag is Onafhankelijkheidsdag, op 15 september.

7 - OVERGANGSRITUELEN

Ouders van pasgeboren kinderen krijgen cadeaus van familieleden en buren. De peetouders nemen het kind traditioneel mee naar de kerk om gedoopt te worden. De eerste verjaardag van een kind is ook een grote gebeurtenis. Kinderen gaan naar school als ze zeven jaar oud zijn. De vijftiende verjaardag van een meisje uit de midden- of hogere klasse is een speciale gelegenheid (de zogenaamde kweepeer). De meeste volwassen Costa Ricanen laten hun verjaardag ongemerkt voorbijgaan. Echtparen vieren hun zilveren (vijfentwintig jaar) en gouden (vijftig jaar) huwelijksverjaardagen.

Begrafenissen zijn wettelijk verplicht om binnen vierentwintig uur na het overlijden te worden gehouden. Indien mogelijk wordt er een kerkelijke ceremonie gehouden, waarna de rouwenden naar de begraafplaats gaan voor de begrafenis.

8 - RELATIES

Buitenlandse bezoekers beschrijven Costa Ricanen als gastvrij en vriendelijk. Veel mensen gaan met elkaar om in clubs of bars, of op feesten of andere gemeenschapsfeesten. Veel Costa Ricanen gaan echter vooral met hun familie om.

Afspraakjes zijn niet gebruikelijk. Op het platteland en in meer traditionele stedelijke gezinnen moeten meisjes onder de achttien 's avonds nog steeds onder begeleiding van een volwassene 'chaperonne' zijn. Als een jongen en een meisje ook maar één keer uitgaan, worden ze over het algemeen beschouwd als... novios (vriend en vriendin) die met niemand anders uitgaan.

9 - LEEFOMSTANDIGHEDEN

Costa Rica en Panama hebben de hoogste levensstandaard van Midden-Amerika. De meeste Costa Ricanen wonen in kleine houten huizen of huizen van cementblokken. De vloeren zijn van hout of dakpannen en de daken van zink of golfplaten. De armen in de steden wonen over het algemeen in overvolle, meestal gehuurde, krotwoningen. Krakerswijken (shacks) zijn te vinden aan de rand van de steden.

10 - GEZINSLEVEN

De uitgebreide familie vormt de basis van de Costa Ricaanse samenleving. Meerdere generaties kunnen onder hetzelfde dak wonen. Een groot deel van het Costa Ricaanse sociale leven bestaat uit het bezoeken van familieleden op zondag en het samenzijn met hen bij speciale gelegenheden. De gezinsgrootte is sinds 1960 sterk afgenomen als gevolg van geboortebeperking. Vrouwen vormen een steeds groter deel van de beroepsbevolking. Echtscheiding, ooit gezien als een schande, komt vaker voor.Maar scheiding en desertie komen nog steeds veel vaker voor. Veel vrouwen zijn ook slachtoffer van huiselijk geweld.

11 - KLEDING

Costa Ricanen dragen moderne kleding in westerse stijl. Schone, ongekreukte kleding is erg belangrijk voor de stedelijke arbeidersklasse. Velen zullen beknibbelen op hun eten om stijlvolle kleding te kunnen kopen. Spijkerbroeken en T-shirts zijn dagelijkse kleding voor jongeren uit alle klassen. Meisjes dragen schooluniformen.

Traditionele vrouwenkleding bestaat uit een doorzichtige, laag uitgesneden witte blouse met franjes en een gebloemde, volle katoenen rok. Een zijden of katoenen rok met franjes rebozo (Traditionele mannenkleding bestaat meestal uit een donkere broek en een wit overhemd met lange mouwen, een rode geknoopte zakdoek in de nek en een gekleurde sjerp om het middel.

12 - VOEDSEL

Het Costa Ricaanse dieet is gebaseerd op rijst, bonen, tortilla's of brood, gebakken bakbananen en sterke zwarte koffie. De middagmaaltijd is de belangrijkste maaltijd.

Olla de carne, de traditionele stoofpot, wordt gemaakt met rundvlees, aardappelen, maïs, bakbananen, pompoen, yucca en andere groenten. Andere populaire hoofdgerechten zijn paella en zarzuelas (kruidige visstoofpotjes).

13 - ONDERWIJS

Basisonderwijs is verplicht tussen zes en vijftien jaar, maar veel afgestudeerden kunnen niet goed genoeg lezen of schrijven om aan de universiteitseisen te voldoen. Welgestelde ouders sturen hun kinderen meestal naar privéscholen, waar het onderwijs op een hoger niveau is.

De belangrijkste instellingen voor hoger onderwijs zijn de Universiteit van Costa Rica en de Nationale Autonome Universiteit.

14 - CULTUREEL ERFGOED

Costa Rica heeft een nationaal orkest, operahuis en dansgezelschap. Alejandro Monastel is een klassieke componist die inheemse volksthema's gebruikt. Onder de populaire artiesten zijn Los Talolingas, die "La Guaria Morada" schreven, dat wordt beschouwd als het "tweede volkslied van het land".

Francisco Amighetti en Richard Kliefoth behoren tot de schilders en grafici van het land. De beste schrijvers van Costa Rica zijn voornamelijk essayisten en dichters, waaronder Justo Facio, Roberto Brenes Mesén en Joaquín García Monge.

15 - WERKGELEGENHEID

Ongeveer driekwart van alle Costa Ricanen behoort tot de arbeidersklasse, zoals landarbeiders, huishoudelijke hulpen, tuinmannen en conciërges. Zoals in de meeste Latijns-Amerikaanse samenlevingen wordt werk gezien als een noodzaak, maar niet als een doel op zich. De werkweek wordt vaak ingekort op vrijdagmiddag en er zijn veel feestdagen.

16 - SPORTEN

Voetbal is de nationale sport of zelfs de nationale manie van Costa Rica. Zelfs het kleinste dorp heeft waarschijnlijk minstens één team. Het is ook verreweg de belangrijkste kijksport. Net als voetbal zijn fietsen, boksen en worstelen populaire sporten voor de arbeidersklasse. Basketbal, volleybal en tennis worden vooral gespeeld door jongens uit de hogere en middenklasse en tennis en golf worden gespeeld door hun vaders.

17 - RECREATIE

Films zijn erg populair, maar de meeste bioscoopbezoekers zijn jonger dan vijfentwintig jaar. Draagbare radio's worden overal gebruikt, meestal afgestemd op zenders met populaire muziek. Zelfs de armste huizen hebben waarschijnlijk een tv. Favoriete programma's zijn tekenfilms en oude films uit de Verenigde Staten en Mexicaanse films. telenovelas (soap opera's).

18 - AMBACHTEN EN HOBBY'S

Omdat het maar een kleine inheemse (Amerindiaanse) bevolking heeft, is er in Costa Rica weinig inheemse kunst en kunstnijverheid. De prachtig beschilderde houten ossenkarren, die pas sinds ongeveer 1900 worden gemaakt, zijn versierd met felgekleurde geometrische patronen of ontwerpen zoals bloemen. Soortgelijke ontwerpen zijn op sommige winkelpuien geschilderd.

19 - SOCIALE PROBLEMEN

Costa Rica heeft de democratie weten te behouden, waardoor het de gewapende conflicten en dictaturen die andere Midden-Amerikaanse landen in hun greep hielden, heeft weten te vermijden. Maar armoede houdt maar liefst een derde van de bevolking van Costa Rica in haar greep. De meeste boeren bezitten slechts kleine stukjes land of helemaal geen land. Misdaadbeheersing wordt bemoeilijkt door het ontbreken van een professionele politiemacht.

Het milieu wordt bedreigd door slash-and-burn-landbouw en het kappen van bossen. Slash-and-burn-landbouw houdt in dat land wordt vrijgemaakt door alle bomen om te hakken en vervolgens alles wat overblijft te verbranden zodat er gewassen kunnen worden geplant.

20 - BIBLIOGRAFIE

Biesanz, Richard, et al. De Costa Ricanen. 2d ed. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice-Hall, 1987.

Foley, Erin. Costa Rica New York: Marshall Cavendish, 1997.

Haynes, Tricia. Laten we Costa Rica bezoeken. Bridgeport, Conn.: Burke Publishing, 1985.

WEBSITES

Amerisol. Costa Rica. [Online] Beschikbaar //www.amerisol.com/costarica.html , 1998.

Costa Rica Handbook. [Online] Beschikbaar //photo.net/cr/moon/cr-handbook.html , 1998.

Green Arrow Advertising, Costa Rica [Online] Beschikbaar //www.greenarrow.com/costa/cr.htm , 1998.

Wereldreisgids Costa Rica [Online] Beschikbaar //www.wtgonline.com/country/cr/gen.html , 1998.

Scroll naar boven