Religie en expressieve cultuur - Samal Moro

Religieuze overtuigingen. De islam, de religie van onderwerping aan God, is de belangrijkste bindende factor voor veel groepen in het zuiden van de Filippijnen. Van de vier scholen van de soennitische tak van de islam behoren de moslims van Zuidoost-Azië tot de Shafi-school, waarin evenveel gewicht wordt toegekend aan het gezag van de Koran als aan dat van de Hadith.


Religieuze beoefenaars De pakil (priesterlijke) klasse bestaat uit imams, hatibs, en bilars, die worden gerangschikt op basis van kennis van de Koran, ervaring en anciënniteit. Deze functionarissen werden traditioneel benoemd door de agama, maar worden nu benoemd door de burgemeester. Hun rang is meestal duidelijk tijdens grote religieuze ceremonies; anders kan iedereen de anderen vervangen bij het houden van preken, het leiden van gezangen en het uitvoeren van belangrijke rituelen. Het bijwonen van de vrijdagse eredienst (Jumaat) in deAls er vrouwen gaan, zitten ze achteraan, achter de mannen. Andere beoefenaars zijn curers en wichelroedelopers. Er wordt algemeen geloofd dat er tovenaars bestaan. De moslim djinn zijn plaatselijk bekend als saitans (kwade geesten), waarnaar de typische Samal dagelijks verwijst in verband met ziekte, ongeluk, mislukking en ongeluk. Het aanroepen van Tuhan (God) is relatief zeldzaam en wordt gedaan in de meer abstracte beoordeling van de menselijke toestand. Soms worden boemannen met bovennatuurlijke kwaliteiten ingebeeld.


Ceremonies. De islamitische kalender heeft twaalf maanden van elk dertig dagen. Belangrijke feesten en festivals zijn onder andere de viering van het nieuwe jaar (Muharram); Maulud en-nabi, de geboortedag van de Profeet Mohammed; Ramadan; Hari Raya Puasa, aan het einde van de vastenmaand; het Offerfeest rond de hadj (bedevaart naar Mekka), plaatselijk bekend als "Hari Raya Hadji"; en het Feest van Mohammeds Nachtreis.


Kunsten. Gesneden ontwerpen zijn te vinden in de meer traditionele huizen en op grafstenen, boten en machetehandvatten. Messing gongs, trommels en xylofoons zijn typische instrumenten die tijdens festiviteiten worden gebruikt, evenals radio's en fonografen die op batterijen werken. Danstroepen bezoeken dorpen, zij het met lange tussenpozen. Competitiesporten tussen schooldistricten (meestal tussen de eilanden) zorgen voor veel vermaak, net als rondreizende dansgroepen.films.

Geneeskunde. Bezetenheid door geesten, verlies van geesten en tovenarij ( kulam ) krijgen vaak de schuld van slepende ziekte. Curers stellen meestal een diagnose en schrijven verlichting voor naast een westers medisch middel. Zieke kinderen worden verzorgd door de pakil, die hernoemt en weegt ( pagtimbang ) rituelen als remedie.


Dood en hiernamaals. Begrafenisrituelen worden onmiddellijk na een overlijden gehouden en voor zonsondergang wordt het lichaam begraven. De ziel ( aluwa ) van een goed persoon wordt verondersteld naar de hemel te gaan, via Mekka; een slechte ziel gaat naar de hel. De slechte ziel wordt gevreesd als een potentiële geest en vereist het ritueel van vergeving ( kipalat ) die namens haar wordt uitgevoerd door de levende familieleden.


Scroll naar boven