Religie en expressieve cultuur - Kaapverdianen

Religieuze overtuigingen. Kaapverdianen zijn overwegend rooms-katholiek. Begin 1900 hadden de protestantse Kerk van de Nazarener en de Sabbatariërs succesvolle bekeringscampagnes. Elk van hen was in staat om een kerk te bouwen en de evangeliën in het Crioulo te vertalen. Slechts 2 procent van de bevolking is niet rooms-katholiek. Feesten van beschermheiligen worden vaak gevierd door de integratie van niet-katholieke activiteiten. In de1960s, rebellen, afgelegen Sao Tiago boeren, verwierpen het gezag van de Portugese katholieke missionarissen en begonnen hun eigen doop- en huwelijksrituelen uit te voeren. Deze mensen worden ook wel aangeduid als badius, afstammelingen van weggelopen slaven, en zijn minder geassimileerd dan andere groepen in de Portugese en Kaapverdische nationale cultuur. (Recentelijk is "badius" een etnische term geworden die verwijst naar de inwoners van Santiago). festa, ter ere van de beschermheilige van Fogo, Sint Philip, paraderen mannen, vrouwen en kinderen uit de armere klassen 's ochtends vroeg naar het strand, geleid door vijf ruiters die zijn uitgenodigd als eregasten. De feesten van Sint Jan en Sint Pieter op de eilanden Sao Vicente en Santo Antão omvatten de uitvoering van de coladera, een processiedans begeleid door trommels en fluitjes. Tijdens de canta-reis, een festa om het nieuwe jaar te verwelkomen, brengen muzikanten een serenade aan de buurt door van huis naar huis te gaan. Ze worden uitgenodigd om te eten canjoa (soep van kip en rijst) en gufongo (cake gemaakt van maïsmeel) en drinken grog (alcohol uit suikerriet). Een ander feest, het tabanca, wordt geïdentificeerd met slavenvolkstradities die op verschillende momenten in de Kaapverdische geschiedenis symbool stonden voor verzet tegen het koloniale regime en steun voor Afrikanisme. Tabancas omvatten zang, trommelen, dansen, processies en bezetenheid. Tabancas zijn religieuze vieringen die geassocieerd worden met de badius. De badius zijn de "achterlijke" mensen van Santiago die het tegenovergestelde vertegenwoordigen van Portugees zijn.In die zin vertegenwoordigt de term de essentie en de verafschuwde kenmerken van de Kaapverdische identiteit. Tabancas werden ontmoedigd op momenten dat de Kaapverdische identiteit werd onderdrukt en aangemoedigd op momenten dat de trots op de Kaapverdische identiteit tot uiting kwam. Het geloof in magie en hekserij heeft zowel Portugese als Afrikaanse wortels.


Religieuze beoefenaars. Het rooms-katholicisme is doorgedrongen tot alle lagen van de Kaapverdische samenleving en de religieuze praktijken weerspiegelen de segmentatie tussen klassen en rassen. De bekeringspogingen onder slaven waren grootschalig en zelfs vandaag de dag maken boeren onderscheid tussen buitenlandse missionarissen en lokale priesters ( padres de terra De Kerk van de Nazarener heeft mensen aangetrokken die ongelukkig zijn met de corrupte katholieke geestelijkheid en door hard te werken hogerop willen komen. Volksreligieuze praktijken zijn het meest opvallend gerelateerd aan riten en daden van rebellie. De tabancas omvatten de selectie van een koning en koningin en vertegenwoordigen de afwijzing van het staatsgezag.Rebelado's blijven het binnendringen van het staatsgezag afwijzen.

Kunsten. Expressieve en esthetische tradities worden in stand gehouden door middel van cyclische rituele evenementen waarbij muziek wordt gespeeld, gezongen en gedanst. Hedendaagse muziekstijlen assimileren geschikte thema's en vormen uit deze tradities om populaire kunst te creëren die aanvaardbaar is in het grootstedelijke leven en in de diaspora. Pan-Afrikaanse tradities hebben in toenemende mate de verschillende bevolkingsgroepen die zich met elkaar identificeren, met elkaar verbonden.zichzelf als Crioulo.

Geneeskunde. Moderne medische praktijken zijn steeds meer beschikbaar voor de bevolking als geheel en vormen een aanvulling op traditionele geneeswijzen.

Dood en hiernamaals. Ziekte en overlijden zijn belangrijke gelegenheden voor sociale bijeenkomsten in de huishoudens van de getroffenen. Vrienden en familieleden nemen deel aan bezoeken die maandenlang kunnen duren. Gastheren moeten voor verfrissingen zorgen voor mensen van alle rangen en standen in de samenleving. De rouw komt voornamelijk voor rekening van vrouwen, die meer deelnemen aan de bezoekpraktijken, die in meer welgestelde families plaatsvinden in de huiskamer van de familie. sala, een rituele kamer die ook voor gasten wordt gebruikt.


Scroll naar boven