Oriëntatie - Tepehua

Identificatie. De Tepehua zijn een boerenvolk dat de bergachtige gebieden van oostelijk Hidalgo en noordelijk Veracruz in Mexico bewoont. Ze zijn taalkundig het meest verwant aan de Totonac, die de nabijgelegen lagere gebieden in het oosten bewonen, in de staat Veracruz. De naam "Tepehua" kan zijn afgeleid van een van de Nahua-woorden tepetl (berg) of ueialtepetl (stadsbewoner).

Locatie. Er zijn twee regio's met Tepehua-nederzettingen: een strook die zich uitstrekt van Huehuetla, Hidalgo, noordwestwaarts tot Tlachichilco, Veracruz, waar de Tepehua worden omringd door Otomí- en mestizo-nederzettingen; en een U-vormig gebied op lagere hoogten ten noordoosten van Pantepec, Veracruz, waar ze worden omringd door Totonac- en Otomí-nederzettingen. Deze regio's liggen aan de zuidelijke grens van een regioalgemeen bekend als de "Huasteca." Alle Tepehua nederzettingen zijn te vinden tussen 20°25′ en 20°40′ noorderbreedte en 97°40′ en 97°15′ westerlengte. Ze strekken zich uit over een breed scala van hoogtes tussen 150 en 1.700 meter, maar de meeste bevinden zich op de lagere niveaus.

Demografie en taal. Het totale aantal Tepehua sprekers in de volkstelling van 1990 was 8.702. Daarvan waren er 2.001 in Hidalgo en 5.742 in Veracruz. De Tepehua taal behoort tot de Totonacan Subfamilie van de Macromayaanse (Mexicaanse Penutian) Familie.


Scroll naar boven