Oriëntatie - Noord-Alaska Eskimo's

Identificatie. De Noord-Alaskaanse Eskimo's bevinden zich langs de kust van het noorden van Alaska. De naam 'Eskimo' is van buitenlandse afkomst, hoewel er grote onenigheid is over waar en wanneer die naam is ontstaan. De Noord-Alaskaanse Eskimo's noemen zichzelf collectief 'Iñupiat', of 'authentieke mensen'. is wordt gebruikt als een algemene aanduiding voor mensen die de winter in het binnenland doorbrengen, en "Tariurmiut" is de overeenkomstige term voor kustbewoners. "Malemiut" is afgeleid van een Yup'ik Eskimo-woord uit Norton Sound dat vroeger werd gebruikt om de sprekers van een Iñuit-dialect uit Kotzebue Sound aan te duiden. De term werd vaak ten onrechte gebruikt in laat-negentiende-eeuwse en vroeg-twintigste-eeuwse literatuur voorHet gebruik ervan is nu in de technische literatuur beperkt tot de naam voor een regionaal dialect.

Locatie. Oorspronkelijk bewoonden de Noord-Alaskaanse Eskimo's de kust van Noord-Alaska vanaf de westelijke punt van Kotzebue Sound tot de monding van de Colville River, en het hele achterland dat werd drooggelegd door rivieren die tussen deze twee punten de zee bereikten. Aan het eind van de negentiende eeuw breidden ze zich oostwaarts langs de Arctische kust uit tot voorbij wat nu de Canadese grens is, en zuidwaarts tot de oostelijke oever vanNorton-geluid.

Demografie. Aan het begin van de 19e eeuw telde de bevolking waarschijnlijk zo'n achtduizend tot negenduizend mensen. In het laatste kwart van die eeuw was er een afname van zo'n 75 procent, maar aan het begin van de 20e eeuw begon de bevolking zich te herstellen. Rond 1975 had de bevolking haar traditionele niveau bereikt en sindsdien is ze blijven groeien.

Taalkundige affiliatie. De taal van de Noord-Alaskaanse Eskimo's behoort tot de Eskimo-tak van de Eskaleut-taalfamilie. Meer specifiek is het een Iñuit Eskimotaal, die wordt gesproken van de Beringstraat over het noorden van Noord-Amerika tot Groenland. In Noord-Alaska wordt het Malemiut-dialect gesproken in elf dorpen in de afwatering van de Kotzebue Sound en drie aan de kust van Norton Sound, en de North Slopedialect wordt gesproken in de acht dorpen ten noorden van Kotzebue Sound.


Scroll naar boven