Bella Coola

ETHNONYMS: Bellacoola, Belhoola, Bilqula

De Bella Coola zijn een Noord-Amerikaanse indianengroep van ongeveer zeshonderd mensen die leven op en nabij een reservaat in Bella Coola, British Columbia. De Bella Coola taal is geclassificeerd in de Salishan-taalfamilie. Aan het eind van de negentiende eeuw telde de Bella Coola ongeveer veertienhonderd mensen en bewoonden ze de oevers van de Bella Coola rivier en haar zijrivieren in British Columbia. Contact metBlanke handelaren waren beperkt tot de ontdekking van goud in het Bella Coola territorium in 1851. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de stam gedecimeerd door pokken, drank en hongersnood.

De sociale structuur was complex en bestond uit stamhoofden, sjamanen, een aristocratie, gewone mensen en slaven. De Bella Coola waren verdeeld in vijf geografische groepen, met als belangrijkste politieke eenheden autonome dorpsgemeenschappen met stamhoofden aan het hoofd.

De traditionele Bella Coola kosmologie bestond uit twee hemelen boven de aarde en twee hellen onder de aarde en werd geregeerd door een opperste vrouwelijke godheid genaamd QAma'its.


Bibliografie

Boas, Franz (1900). De mythologie van de Bella Coola-indianen. American Museum of Natural History, Memoir no. 2, 25-127. New York.

Kopas, Cliff (1970). Bella Coola. Vancouver: Mitchell Press.

McIlwraith, T.F. (1948). De Bella Coola-indianen. Toronto, University of Toronto Press, 1948.

Lees ook artikel over Bella Coola van Wikipedia
Scroll naar boven