Oriëntatie - Chorote

Identificatie. De naam "Chorote" of "Choroti" is waarschijnlijk van Chiriguano-Guaraní oorsprong en wordt gebruikt in de Argentijnse en Boliviaans-Paraguayaanse Chaco. De Chorote noemen zichzelf "Yoxuaxa", wat waarschijnlijk "zij die duiven eten" betekent. In hedendaagse nederzettingen op de Río Pilcomayo worden ze ook geïdentificeerd als "Téuak Lhele" (riviervolk) en "Lhimnal Lhele" (bosvolk), verwijzend naar hun inheemse ecologische...niches.

Locatie. Tot de tweede helft van de zeventiende eeuw leefden de Chorote in de zuidelijke Chaco op de rechteroever van de middelste Río Bermejo. Strafexpedities tijdens de late koloniale periode dwongen de Chorote te verhuizen naar de linkeroever van de Pilcomayo. Tegenwoordig zijn ze te vinden op beide schouders van de middelste Pilcomayo en in de centraal-westelijke Paraguayaanse Chaco. Het klimaat is tropisch van dedroog-regenachtig type, gekenmerkt door uitgesproken seizoensgebonden neerslag.

Taalkundige affiliatie. De Chorote taal behoort tot de Mataca-Macá familie van het Macro-Guaycurú bestand. Op dit moment zijn er ten minste twee dialecten: een overheerst in het Pilcomayo gebied en de andere in het binnenland van Paraguay.

Demografie. In 1980 werd de Chorote bevolking geschat op 1.200, met 830 in Argentinië en 370 in Paraguay. Schattingen uit de jaren 1920 varieerden tussen de 2.000 en 2.500 personen.


Scroll naar boven