contact

het team van expositie WoW (voorheen expeditie westerwolde) is definitief neergestreken aan de haven van winschoten.

expositie WoW
in de harbourclub winschoten
havenkade west 3, 9672 bb winschoten
T 06 15 67 44 04
info@expeditiewesterwolde.com
www.harbourclubwinschoten.com

openingstijden:
harbour jazzclub: vrijdag vanaf 17.00 uur en zondag vanaf 14.00 uur, regelmatig op de laatste zaterdagavond van de maand en op afspraak.
harbour kitchen: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 17.00 uur en op afspraak.

je kunt hieronder een boodschap typen.

 1. thea van der lei

  Zo jammer! Geen jazz op zaterdagsavonds? We hebben er zo van genoten! En met ons toch zeker een boel andere mensen. Waarom niet?

 2. henkdrenth musselkanaal

  De spookrijder en de koekoek,
  Het is zondagmorgen 28 mei en ik besluit om eens lekker te gaan wandelen in Westerwolde, “woar aans”, en dan wat specifieker, in Ter Borg, “ ‘t kon minder”.
  De auto zet ik neer bij het zwembad De Barkhoorn in Sellingen en loop in zuidelijke richting na de Wijvebrug langs de Ruiten A. Smalpaadje, goed opletten, net breed genoeg om niet in het water te vallen. Onderweg naar Ter Borg. Ik passeer een uitbochting van de A, waar ooit de Beetser Watering, middels een stuw in de rivier uitmondde. Wij noemden deze sloot ooit de Bermsloot. In onze jeugd zaten we altijd te donderjagen en hutten te bouwen in deze streek, vlakbij de Krumpelhof dus.
  In Ter Borg aangekomen maak ik een foto over het bruggetje van de Schaapskooi en de boerderijen. Ik denk dat het beeld van nu weinig verschilt van het beeld uit mijn jeugd, meer dan 60 jaar geleden. Ik loop door naar de oude boerderij, vroeger woonde daar boer Sterenborg. Aan de rechter kant komt dan het grote heideveld in zicht. “het grootste heideveld van onze provincie”. Een paar jaar geleden stond er langs het fietspad nog zo’n groot geel “National Geographic” venster, dat je een machtig mooie doorkijk verschafte op de heide daarachter.
  Op dat moment wordt ik ingehaald en gepasseerd door een klein pelotonnetje zondagmorgen wielrenners. “Moi, ook goeiedag, mooi weer nait”. Zij verdwijnen uit het beeld en ik sla links af, kom weer over een wildrooster en sla dan een klein paadje links af naar de “Poststruiken”. Het paadje uit onze jeugd waar wij als dorpsjeugd onze fietsen parkeerden tegen een boom, is er nog vaag te herkennen. We komen nu uit bij de Pingo, De Poststruiken, een grote ronde open vlakte. In de winter de ijsbaan van Sellingen, met de schoorsteenpijp van de vroegere melkfabriek Laude aan de oostkant. Ik hoor in de verte de roep van de Koekoek.
  Ik heb veel geluk, op de ijsbaan zie ik twee reeën scharrelen en ik zie tot mijn grote vreugde een heel veld bloeiende “Spaanse Ruiters”. Naar ik meen een zeldzame plant in onze provincie, maar hier volop bloeiend. Met de verrekijker kan ik de reeën goed observeren. Ze storen zich niet aan mij.
  Duidelijker hoor ik de koekoek nu constant om aandacht vragen. Verder lopend, het fietspad weer overstekend, sla ik weer rechts af en beland midden in een grazende en luid mekkerende kudde schapen. Veel jonkies, die precies schijnen te weten bij welke ouder ze horen. De koekoek blijft me ook volgen. Helaas zie ik dit keer geen Schotse Hooglanders. Die staan misschien wel tot hun buik lekker in het grote ven aan de rechter kant. Het pad linksaf volgend zie ik opeens weer een ree. Zij ziet mij ook en besluit toch maar weg te lopen. Maar daar doemt dus dan een afrastering van zeker 1,5 meter voor haar op. Met schrikdraad bovenaan. Geen probleem gelukkig voor haar, want even later zie ik haar nog een keer, nu knabbelend aan een boompje. Ze gaat er weer vandoor. Ja zo blijf je aan de gang. “Gaat die gekke vent nu nooit weg”.
  Inmiddels ben ik al een anderhalf uur aan het lopen en kom weer in de buurt van de Krumpelhof. Ik zie aan de rechter kant over de grote vlakte de mooie Hoge Esch. Waar volgens overlevering op de rand ooit een Joodse Begraafplaats moet zijn geweest. De aloude Beetser Watering is dus gedempt en daardoor is de vegetatie door de hogere waterstand nu blijvend veranderd. Aan de rechterkant van het moeilijk zichtbare pad zie ik een paar achtergebleven kolken van de aloude Ruiten A.
  Ik kom dus nu weer uit bij “ ’t Ol Daip” en loop nu linksaf weer naar de Wijvebrug terug naar de auto. Vlakbij hoor ik de kreten van de voetbalwedstrijd op het sportpark. Maar als het even stil is hoor ik gelukkig toch nog de Koekoek. Zij is als een gids met me meegegaan.
  Op het terras van de Noordmee trakteer ik even later me op een heerlijke kop koffie met…appelgebak. Dank zij de koekoek.

  Op weg naar huis hoor ik op “Vroege Vogels op Radio 2”, dat er op de A28 tussen Julianaplein en Beilen een spookrijder is gesignaleerd. “Haal niet in en blijf rechts rijden”. Ja, dank je de koekoek. Afstand Beilen – Stad is >>>40km. Een gruwelijk scenario doemt voor de luisteraar op. Wat een gebrek aan accuratesse en zeldzaam minimaal geografisch inzicht, van onze “Hilservummers”, om deze afstand van >>>40km als top-informatie mee te geven. Een spookrijder, ja hoor. De aldaar ongeveer 20 automobielen vliegen nu natuurlijk als blinde muggen het bos in.
  Dank zij onze koekoek hebben we hier in Westerwolde toch helemaal geen weet van spookrijders.
  Westerwolde, daar wordt je stil van. Dank je de Koekoek.

 3. henkdrenth musselkanaal

  Dag Leo, Wilbert en Marjan,

  Vroeger kenden en herkenden de mensen in Westerwolde elkaar vaak aan hun bijnamen, die weer kwamen van bv. hun beroep, hun “eigen”aardigheden. Hun familienaam was gelijk en men had andere kenmerken die uiteindelijk tot een soort tweede familienaam leidden.
  Ik kwam op een oude site onderstaande namen en hun bijnamen tegen van Oud-Sellingers. Zoals bekend van Westerwolde en dus van Sellingen, kom je oer westerwoldse familienamen tegen als: Potze, Tees, Engelkes. Deze mensen kon je bijna alleen maar uit elkaar houden door hun “verworven” of “gekregen” bijnaam. Het waren absoluut geen scheldnamen. In andere westerwoldse dorpen zoals bv Onstwedde fungeerden weer heel andere bijnamen. Wellicht dat oud(e) Onstwedders zich hier eens op willen storten???.
  Misschien is dit een bijdrage voor: Gain Kokeleko? Ik kom echt binnenkort eens bij je langs Leo.

  Bijnamen van (oud)Sellingers.

  Willem Potze Willem Houderkont
  Jan Potze (Zuidveld) Jan Stoetje
  Jan Potze (Zuidveld) Katte Jan
  Jan Potze Jan Profus
  Jurrie Potze (Over den Dijk) Jurrie 15
  Jan Potze Jan Pram
  Jan Potze (Annes Potze) Dennen Jan
  Jan Potze (Zuidveld?) Petten Jan
  Jan Engelkes Klompen Jan
  Jan Tees Jan Potlood
  Jarke Tees Jan Komies
  Mannie Tees Nijsblad
  Jurrie Tees Lange Jurrie
  Jan Engelkes Jan Veenweg
  Jan Engelkes Kranten Jan
  Jan Engelkes Schepen Jan?
  Jan Engelkes Jan Bak
  Albert Brakels Albert Mot
  Albert Wijnholds Albert Keutel
  Tinus Schoenmaker Swiebertje
  ? Swiene Geert
  Harm Alting Swientje Harm
  Harry Alting Piemelo
  Berend Feunekes` Berend Sok
  Harm Voordewind Harm Slotje
  Harm Alting Harm Muske
  Heije de Groot Heije Snot
  Arend Draadjer Arend Flot
  Michel Volders Hopeloos
  Jacob van Eerden jr. Barro
  Riekse de Groot Karro
  Jan Blaak Mooi Kleurtje
  Harm Klompenmakers Harm Hondje
  Gabe van der Zwaag Neerske (kont)
  Hendrik Wilts Kwiebus
  Okke Kruize Okke Poep
  Albert Heijes en vrouw Albert Spek en Tetje Botter
  Willem Hofkamp Willem Tuut
  Jan Hofkamp Jan Naveltje
  Hennie Meijer Hennie Krent
  Berend Draadjer Berend Snert
  Hendrik Draadjer Hendrik Snert
  R. Smid (J.H. Smid) Rottigriekje
  Lambertus Munneke Peter Pech
  Renze Wubs Renze Liefzere
  Lute Huiting Lute Merakel
  Hendrik Mooibroek Majoor
  Derk Mooibroek More
  Jan Hut Paulus
  Harm Meijer Harm Hondje
  Harm Jansen Harm Heisa
  Rieks Meijer Kontje Rieks
  Piet Schrage Piet Eekhoorn

 4. henkdrenth musselkanaal

  Gain Kokeleko,
  Herman Sandman had zaterdag weer zo’n geweldig Gronings woord in zijn kolom: Kokeleko.
  De redaktie van de krant zou het woord elke keer wegstrepen, snapten er elke keer niks van.
  Kokeleko, meestal gebruikt in de zin van Poeha. Onze K ter Laan geeft voor Kokeleko de omschrijving: paranoot. Maar in het plat joodse bargoens van Winschoten/Sodom dus, betekent Kokeleko alleen maar Poeha.
  “Wat hest doe altied veul kokeleko / Wat heb jij altijd veel poeha”.
  Het Gronings heeft zoveel prachtige originele woorden. In Westerwolde/Wessingtange hoorde je vroeger bv:
  Hantam, grammietereg, puut, boesjeude, en een topper was: “op hozevorrels mit schienvat op beune loopn”.
  Kijk maar eens op Expeditie Westerwolde en klik dan op: “Gain Kokeleko”. Een pracht aan verhalen.
  Als hier ooit iemand de weg naar het ziekenhuis werd gevraagd, dan kon je bv in een simpel pseudo nederlands te horen krijgen: “ bij de watertaren links af en dan eengaal lijkuit naar het Zijkenhuis”. Gain Kokeleko.

  met vriendelijke groet,
  Henk Drenth. Musselkanaal.

geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s