contact

het team van expositie WoW (voorheen expeditie westerwolde) is definitief neergestreken aan de haven van winschoten.

expositie WoW
in de harbourclub winschoten
havenkade west 3, 9672 bb winschoten
T 06 15 67 44 04
info@expeditiewesterwolde.com
www.harbourclubwinschoten.com

openingstijden:
harbour jazzclub: vrijdag vanaf 17.00 uur en zondag vanaf 14.00 uur, regelmatig op de laatste zaterdagavond van de maand en op afspraak.
harbour kitchen: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 17.00 uur en op afspraak.

je kunt hieronder een boodschap typen.

 1. henkdrenth musselkanaal

  Beste Expeditie Westerwolde.
  Ik zou graag een lans willen breken voor de nieuwe gemeente Westerwolde, die op 1 januari 2018 van start zal gaan. Vlagtwedde en Bellingwedde gaan dan op in de nieuwe gemeente Westerwolde.
  Vandaag de dag zijn er in de trant van Arjan Lubach zijn “Nederland First” filmpje al vele andere landen en regio’s geweest die een soortgelijk promotiefilmpje hebben gelanceerd.
  Het is misschien afgezaagd maar kunnen wij dat ook niet eens doen met ons nieuwe Westerwolde.
  Wie neemt het initiatief hiertoe. “Westerwolde First” en “Make Westerwolde great again”.
  Nou, mensen wie neemt het voortouw?
  Groeten, Henk Drenth.

 2. Gé Veldhuijzen

  Graag wil ik van de automatische toezending van jullie nieuwsberichten af maar zie daar elders geen mogelijkheid toe. Dus graag mijn adres uit jullie adressenbestand.

 3. henkdrenth musselkanaal

  In het DvhN van zaterdag 14 januari stond weer een collum van Herman Sandman, begenadigd redacteur van het DvhN, met zeer duidelijke roots in ONS gebied, Westerwolde/Veenkoloniën.Herman is dé DvhN adept waar het gaat over Kanaalstreek/Veenkoloniën en zijn voetbalclub SETA. (Sportvereniging Exloërmond Tot Afdraai) (Whats in a name).Hij stond onlangs eens stil in zijn auto langs zo’n stil weggetje in zijn Veenkoloniën, en dacht: Hoe lang zijn dit nog mijn Veenkoloniën, hoe lang kan ik hier nog genieten van de Weidse Blik zonder verticale horizonvervuiling door giga windmolens. Vele mensen noemen het hier Saai en Leeg, maar Herman en met hem velen en ook steeds meer, noemen als eerste hier: RUIMTE. Je gaat het landschap totaal anders bekijken vanuit een Ruimteblik.
  Ik heb er volgende reactie op geschreven als Lezersbrief naar het DvhN. Hopelijk wordt het weer geplaatst. Bij het DvhN moet je het bijna door hun strot douwen, eer ze iets gaan plaatsen.

  “Herman Sandman, Land en Lucht.
  Herman zat hier in de auto naar buiten te kijken, om tussen land en lucht te zijn. Herman verloochent zijn streek nooit, komt hier immers “ook weg”. Veenkoloniën, Kanaalstreek, SETA. Verkijken zolang het nog kan. Nog altijd geen horizon volgeplempt met windmolens. Kijk hier over de “grup” en je ziet honderden van die gehaktmolens. En daar tussenin ligt dan als een oase, zonder snelwegen en dus zonder een spoor van dementie, mooi te wezen: Citta Slow: Westerwolde. Het laatste couplet van zijn volkslied gaat (weer helemaal aktueel) alsvolgt:
  “Ik ken een schoon en lieflijk land,
  Het moet gestaafd te lang miskend,
  Genoemd een oord van veen en zand,
  Maar in zijn waarde thans erkend,
  Dra zal langs brede waterbaan,
  De welvaart door zijn velden gaan,
  Ja dan alleen en zoo alleen,
  Wordt Westerwolde en voorspoed één”.
  Jaja, 19e eeuw, maar kom er eens even om. Zo aktueel als de pest…
  Kan Freek ook niet nog een keer naar Geert Teis komen??”

 4. henkdrenth musselkanaal

  Expeditie Westerwolde,
  wij hoeven ons geen zorgen te maken over toenemende Dementie, bij ons in Westerwolde. Snelwegen hebben we hier zo wie zo al niet en “die Snakkers/Stakkers”uit het westen wilden hier toch al niet naar toe. Heerlijk toch die “Citta Slow”. Ik heb bijgaand epistel aangeboden aan de rubriek Lezersbrieven van het DvhN. “Wie worrn hier in Westerwol aal lozer”.

  “Meer kans op dementie in nabijheid van snelwegen.
  2017 begint meteen al met deze zeer opmerkelijke en “heugelijke” melding.
  Hier in het Noorden hebben we immers bijna geen snelwegen. Ja rondom “Stad” een stuk of wat.
  Dat is dus bij alle rampspoed over aardbevingen en bodemdalingen toch een mooie Nieuwjaarsbonus voor ons Noordelingen. Wij hebben, zo is nu dus bewezen, minder kans op dementie. De bodem wil hier wel in rap tempo ons onder de voeten wegzakken, en er stort wel van alles langzaam in, maar we worden er in elk geval niet dement bij. En die “Snakkers/Stakkers uit het Westen” wilden hier toch al niet naar toe, dus het Noordelijke IQ stijgt zo’n beetje met elke beving.
  In Westerwolde met onze “Citta Slow”, lachen wij ons natuurlijk nu helemaal een “Hasseberg”. De “maist loze” Nederlanders wonen dus straks allemaal in Westerwolde. Wie zei daar ooit: “Waar Nederland is ontstaan.”
  “Er gaat nog steeds niets boven Groningen, maar Westerwolde maakt steeds meer het verschil!!”
  “Westerwolde, je zult er maar wonen….”
  Met vriendelijke groet,
  H.D.Drenth, Musselkanaal,”

 5. henk drenth

  Dag Expediteurs van Westerwolde, dag Leo, Marjan en Wilbert. ook van mijn kant de beste wensen “veur ’t nije joar”. Vroeger zei je de godganse januari als je weer iemand tegen kwam: “moi, veul zeegn”. Als de januarimaand nu bijna al meer dan een week oud is, dan begin je meestal al met wat anders: “hou ist, wilt nog n beetje”?
  Kunnen jullie de vaart er nog wat in houden, ik bedoel bv. oa. het Laude Project. Man als dat toch eens van de grond mag komen. Ik denk dat burgemeester Leontien Kompier er ook nog wel iets aan zou kunnen doen?
  Ze is ook op “zien Grunnings gezegd, ain echte anpitjeder”. Zoek dat maar eens bij K ter Laan op.
  Eerst de groeten van uit de Kanaalstreek. “vrouger ook Westerwolde”. Nu spreek je meer van een apart gebied Kanaalstreek/Veenkoloniën, omdat het ook een eind Drenthe beslaat. Maar in de hele Veenkoloniën spreekt met gewoon “slicht Grunnegers”.
  In Stad hebben ze nog altijd niets begrepen van hetgeen Zuid/Oost Groningen nu precies behelst en wat voor “volk” hier woont. Maar er gloort enige hoop en licht want dhr Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, schreef me een briefje waarin hij mij tot zijn en hij hoopte ook tot mijn vreugde kon meedelen dat Het Groninger Landschap de Sappemeerster Veenborg Welgelegen, aan het begin van Borgercompgnie in eigendom en/of exploitatie had weten te verwerven. Kijk zo komen ze toch al wat onze kant op….
  Ze komen er dus toch, al is het wel tergend langzaam, achter:
  “Er gaat niets boven Groningen, maar Westerwolde maakt het verschil”.
  Moi, Henk Drenth.

 6. henkdrenth musselkanaal

  Expeditie Westerwolde, goedenavond,
  jullie zien dat ik bezig blijf om “Het Groninger Landschap” te bestoken met argumenten om Westerwolde cs eens serieus te nemen. Heb hun ook een foto gestuurd van Ter Borg, met kudde Schotse Hooglanders en Drentse heideschapen, als één van de iconen van Westerwolde. Je kunt wel aan de gang blijven, maar die Stadjers met hun arrogante “dikke koppen”, verander je niet zomaar blijkbaar. Helaas…
  Kan dit epistel zo afgedrukt worden op jullie site.
  Met vriendelijke groet en bedankt,
  Henk Drenth. Musselkanaal.

  Groninger Landschap,

  Bijgaand treft u een foto aan van ook “een Groninger Landschap”, waar u blijkbaar en dus helaas, geen weet van heeft. In dit geval een foto van Het grootste heideveld van de Provincie Groningen, gelegen in Ter Borg. Tussen Sellingen en Laude gelegen. In de buurt van de steeds mooier opnieuw meanderende Ruiten A. Een kleine kudde Schotse Hooglanders en een wat grotere kudde Drentse heideschapen onderhouden hier de heidevlakte. Het SBB doet hier het verdere beheersonderhoud. Toevallig ben ik vrijwilliger bij deze instelling en kom zodoende frequent in dit unieke gebied, waar u bv nog zeldzame plantjes als de Zonnedauw en de Spaanse Ruiter tegenkomt. Waar u in Laude nog een oude Pingo Ruïne kunt vinden, die als IJsbaan Poststruiken als sinds mensenheugenis elke winter weer zijn dienst probeert te bewijzen.
  Moet deze info aan uw lezers en contribuanten constant voorbij gaan omdat u hier in het zuiden van onze provincie geen bezittingen heeft?? Heren en dames, Dit…. is allemaal een Groninger Landschap. Wat dus een onzin, u bericht immers continu over gebieden waar u ook geen bezittingen heeft.
  Westerwolde is helaas voor Stadjers cs. bij voortduring een ver van hun bed show. U negeert voortdurend het hele zuiden van onze provincie. Gelukkig komt er nu eindelijk een Citta Slow gemeente Westerwolde, als in 2018 de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde samen opgaan in de nieuwe gemeente Westerwolde.
  Komt u eens kijken in deze verre uithoek van uw provincie. Hier wordt nog het onvervalste Westerwoldse dialect, van “nich en jawohl” gesproken. En zie dat er dus heel veel varianten Groninger Landschappen zijn. Onze provincie is immers van Noord naar Zuid zo divers in al zijn uitingsvormen. Westerwolde is voor u Terra Incognita. U bent hier van harte welkom, “maar kom niet allemaal tegelijk….”, want we houden hier erg van onze rust….
  Ik daag u, jullie, uit, om hier eens uw licht op te steken. Want nogmaals:
  “Er gaat niets boven Groningen, maar Westerwolde maakt het verschil”.
  Moi.

  Met vriendelijke groet,
  Henk Drenth, Musselkanaal,
  henkdrenth46@hetnet.nl
  06-53264814.

 7. henkdrenth musselkanaal

  Dag Expeditie Westerwolde, beste Leo cs,
  ik heb me weer verstout een stukje in te sturen aangaande St. Groninger Landschap. Dit naar aanleiding van de Activiteiten kalender van het Groninger Landschap voor de komende winter wat op de deurmat viel. Maar wilde het eigenlijk in : “Gain Kokeleko” geplaatst zien, maar dat lukte me helaas niet. Had er ook een foto bij willen doen, maar dat is wrsch wat al te frivool gedacht. Maar uit welke foto van een kaart van Het Groninger Landschap, wel onomstotelijk het bewijs werd geleverd dat men in Stad het gebied onder Winschoten/Veendam/Kanaalstreek alleen maar ziet als Terra Incognita. Geen belangstelling, behalve het pareltje Bourtange als Terra Mora.
  Maar nogmaals, “Er gaat niets boven Groningen, maar Westerwolde maakt het verschil”. We blijven erop hameren of niet dan?? Kunnen jullie het alsnog op Gain Kokeleko zetten.
  Bedankt, Henk Drenth.

 8. henkdrenth

  Dag Expeditie Westerwolde, beste Leo cs,
  ik heb me weer verstout een stukje in te sturen aangaande St. Groninger Landschap. Dit naar aanleiding van de Activiteiten kalender van het Groninger Landschap voor de komende winter wat op de deurmat viel. Maar wilde het eigenlijk in : “Gain Kokeleko” geplaatst zien, maar dat lukte me helaas niet. Had er ook een foto bij willen doen, maar dat is wrsch wat al te frivool gedacht. Maar uit welke foto van een kaart van Het Groninger Landschap, wel onomstotelijk het bewijs werd geleverd dat men in Stad het gebied onder Winschoten/Veendam/Kanaalstreek alleen maar ziet als Terra Incognita. Geen belangstelling, behalve het pareltje Bourtange als Terra Mora.
  Maar nogmaals, “Er gaat niets boven Groningen, maar Westerwolde maakt het verschil”. We blijven erop hameren of niet dan?? Kunnen jullie het alsnog op Gain Kokeleko zetten.
  Bedankt, Henk Drenth.

 9. henkdrenth

  Directie, Secretariaat en administratie St. Groninger Landschap,

  LS.

  Bijgaand stuur ik u een foto van de recente kaart met plaatsen van uw aktiviteiten in de komende winter in onze Provincie Groningen. Een kaart waar u bepaald niet trots op hoeft te zijn.
  Het wordt hopelijk geen hongerwinter. Maar als trotse bewoner van het Zuid-Oosten van onze provincie wordt uw totale gebrek aan belangstelling voor het totale Zuiden van onze provincie op dit plaatje toch wel erg navrant en super duidelijk in beeld gebracht. Het hele Zuiden doet helemaal niet mee, op één lichtpuntje na dan. Bourtange, klasse…. Terra Mora, bedoelt u. Bedoelt u niet Terra Incognita??
  Recent heb ik al eens per mail mijn misnoegen over uw beleid geuit en mocht daarop zelf een antwoord van uw directeur ontvangen…. Uw kalenders heb ik indertijd om deze reden al teruggestuurd.
  Maar aan de hand van deze foto wordt toch eigenlijk wel heel erg duidelijk gemaakt dat het onder Winschoten/Veendam/Kanaalstreek met uw besef voor Hèt Groninger Landschap héél erg mager gesteld is. En dat uw belangstelling voor dit, zoals u dat nota bene noemt, Stukje Groningen, alleen maar bestaat uit het binnenharken van zoveel mogelijk contributies.
  Hopelijk kan mijn schrijven enige klank vinden op uw burelen, hopelijk zelfs eindelijk enige weerklank. Ik zal deze brief ook plaatsen op het perfekte medium wat wij hier hanteren voor zaken die Westerwolde eo aangaan: “Expeditie Westerwolde”.
  Tot een volgende keer??
  Met vriendelijke groet, waarom niet,
  H.D.Drenth,
  Musselkanaal, Technicumstraat 8, 9581BA,
  henkdrenth46@hetnet.nl.
  06-53264814.
  ps: helaas werd de foto van het gebied niet bijgevoegd en afgedrukt.

 10. henkdrenth

  Musselkanaal 28 november 2016,

  Dag Expeditie Westerwolde, beste Leo, Wilbert, Marjan cs,
  De gemeentelijke herindelingen in onze provincie geven hun schaduw vooruit. In het Westerkwartier is de kogel door de kerk. Dat het grote licht in het Zuid-oosten van onze provincie ook nog eens mag gaan schijnen. Westerwolde als één onversneden provinciedeel, dus met inbegrip van Onstwedde. Moet daar niet zo langzamerhand eens een volksraadpleging “gepleegd” worden.
  Heb het volgende bericht naar het DvhN gestuurd, afd.Lezersbrieven. Zal wel weer niet geplaatst worden. Westerwolde is nog niet “hot”genoeg in Stad!!

  Westerkwartier en Westerwolde.
  “Winsum erkent Reitdiep als grens”,
  Het verstand komt dus bovendrijven. Westelijk van het Reitdiep komt bij de nieuwe gemeente Westerkwartier. Gefeliciteerd, een fantastisch bericht voor de betrokken dorpen Garnwerd, Feerwerd en Ezinge. Zo kan politiek gekrakeel toch ook nog uitmonden in een verstandig besluit.
  En als in Stadskanaal het verstand nu eindelijk ook met enige spoed mag komen, dan kan dus Onstwedde eo…. nu ook bij de nieuwe gemeente Westerwolde aansluiten. Waar het als één van dé Westerwoldse kerspelen ook alleen maar thuishoort.
  Westerkwartier in het Noordwesten en Westerwolde in het Zuidoosten van Grunnen. “Zo mout dat en zo heurt dat”.
  Eindelijk eens afrekenen met het Historische geblunder van bekrompen zienswijzen. “ of is ‘t allennig geld wat telt”.
  Moet er nu eindelijk in Onstwedde niet eens met spoed een volksraadpleging komen?
  Kom op Stadskanaal, kom op Onstwedde, als het ergens anders kan “woarum den nich bie joe”.
  H.D.Drenth, Musselkanaal.

 11. Hg.bruining

  Westerwolde als nationaal park?????
  Opvallend dat dit idee niet uit het brein komt van autochtone bewoners van dit gebied maar van inwoners die vanuit de randstad hier naar toe zijn gekomen. Ik zou jullie willen adviseren eens bij de ware Groningers langs te gaan of die zitten te wachten op Westerwolde als Nationaal Park………

  Daarmee verdwijnen er historisch gegroeide gewoonten waar de autochtone bevolking aan gehecht is……zijn jullie daar mee op de hoogte? Of is alleen toerisme een woord wat in jullie vocabulaire voorkomt?
  Het wordt tijd voor een tegenbeweging!
  B.Akker

 12. Ellen Dijkstra- Vrieling

  Ze hebben ons geen scheet in de rekening!

  Ze? Wie? Ja, die lui van het DVHN

  Gewoon doorgaan, Sancho Pansa!

 13. H.D.Drenth / henk Drenth

  Hallo Leo, Marjan en Wilbert,
  zoals het zich nu, na een week, laat aanzien, plaatst het DvhN mijn lezersbriefje weer niet. Allerlei andere zaken hebben weer de voorrang. Maar hoe willen ze het dan hebben: men plaatst in het DvhN vorige week woensdag, een redactioneel stukje over Terra Westerwolda / Anti Stadskanaal, men krijgt daar zegge en schrijve één reactie op, die van mij, en vervolgens doet men er niets mee. In Groningen, ik zeg het nog maar weer eens, zitten lui aan de touwtjes te trekken, in elk geval bij het DvhN, die Westerwolde veel te ver van hun bed-show is. Het interesseert hun werkelijk waar oprecht geen ene moer. Gewoon genant om te constateren dat waar wij ons over kunnen opwinden, bij hun niet eens ter burele komt.
  Hoe denken andere lezers van Expeditie Westerwolde hier over. Ik wil wel eens wat meningen zien kan dat??
  Met vriendelijke groet,
  Henk Drenth.

 14. prachtig stuk henk, hopelijk wordt het geplaatst!
  groet, leo, marjan, wilbert

 15. H.D.Drenth / henk Drenth

  Goedemorgen expeditie Westerwolde,
  bijgaande lezersbrief stuurde ik naar het DvhN, in de hoop dat ze het gaan plaatsen. het is een reactie op een redactioneel stukje in de krant van woensdag 2 dec.jl. Stadskanaal kan niet hebben dat een gemeente Westerwolde blijkbaar toch op punt van bevallen staat. En waarbij zij gedwongen zijn op te gaan in een P.S.V. cluster. Waarbij ze gemeen gaan krijgen dat er ook in Veendam “altijd wind is”. De beruchte Veendammer Wind. Westerwolde, Terra Westerwolda, om de donder geen Terra Incognita.

  Is Terra Westerwolda anti Stadskanaal??

  “Gemeente Westerwolde” dichterbij, en nu beginnen de bloedgroepen Westerwolde en Stadskanaal wrevelig tegen elkaar te doen.
  Stadskanaal ziet mogelijk Onstwedde, naar moederland Westerwolde vertrekken. Onstwedde, puur Westerwolds, dit vindt Stadskanaal niet leuk. Stadskanaal was ooit gemeente Onstwedde. “Vooruitgang Philips” kwam en Onstwedde kwam bij Stadskanaal. Vroeger, Stadskanaal ? “nooit van heurt ,doar woonde gain mens ,haile streek was Westerwol”. Stad bracht het Stadskanaal “an snee”. 250 jaar geleden. Tot de Hondsrug kwamen de Veenkoloniën. Omhoog in de vaart der volkeren.”bie Wottertoorn linksof en den almoal liek oet”.
  “Terra Westerwolda” versus Stadskanaal? Puur bekrompen politiek “gehavvel”, alsof het hier om landjepik gaat. Stadskanaal wil niks afstaan. Wat willen ze dan. Ze kunnen immer ook weer viool spelen in het nieuwe orkest: P.S.V. “ Postduivenvereniging StormVogels”.
  Westerwolde heeft ook mooie veenkoloniën, Ter Apel(kanaal), Veelerveen en Vledderveen. Mooi Westerwolde.
  “Oude Stelmakerij” in Sellingen nu op eigen benen verder?? “As t mot den mot”.
  “Aiweg sund dat drei Börgemeestervrauluu nait mit nander worrn kinn”. “Verkeerde bloedgroepen”.”Aingoal geklonter”.

 16. henk drenth, Musselkanaal

  In het DvhN staan deze week een aantal Lezersbrieven die gaan over het fenomeen Natuur in Groningen en hoe daar mee omgegaan wordt in onze mooie provincie. Ik heb gemeend om daar een aantal regels tegen in te moeten schrijven, die ik hieronder afdruk.

  S.Hofstee verwijt het SBB, “gevallen“ bomen te laten liggen. Geen gezicht enzo. Maar, een bos is geen park, valhout is basis voor verder leven. Kijk straks maar eens wat voor leven er door gestimuleerd wordt. Vogels, mossen, eekhoorntjes zijn dol op valhout. Als SBB vrijwilliger in Westerwolde horen wij deze kreet ook wel eens. “Kunnen jullie niet eens het bos aanharken”? Ja daaag. We ruimen alleen gevaarlijk valhout op. Illegale stort….,, daar moet u zich eens druk over maken. Er komen nogal eens wat asotypes in onze bossen.
  Verder een mevrouw uit Tjuchem die bij het fietsen steeds vaker last heeft van mestgeur van al die koeieloze weilanden. Maak er bos van, maar… hoe komt u dan aan melk?
  Dé oplossing voor al deze perikelen: ga fietsen èn/of wandelen èn/of kanoen in Westerwolde, let niet op een paar takjes, snuif de sfeer van de oude Heerlijkheid. Er gaat niets boven Groningen, maar Westerwolde maakt het verschil!!

 17. henk drenth, Musselkanaal

  Het roer gaat om in Groningen,

  Voorpagina nieuws van het DvhN van vandaag 24 april.Het roer gaat om. Geen gemeentelijk herindeling meer onder dwang? . Het nieuwe college van GS wil het roer drastisch omgooien? . Luisteren naar de wil van het volk? Wil dat dus zeggen dat de gemeente Westerwolde er aan staat te komen? Vlagtwedde en Bellingwedde samengevoegd tot Westerwolde? Oud gedeputeerde Bote Wilpstra heeft in het stof moeten bijten en van burgemeesteres Baukje Galamadammen hoor je wellicht ook niet meteen meer zoveel. Maar het moet allemaal nog wel even gebeuren hè? Het moet een breeduit gedragen keuze worden. Over Onstwedde hebben we het al zo vaak gehad, ze horen bij Westerwolde, maar willen ze eigenlijk wel bij Westerwolde? Wat zit hun daar eigenlijk in de weg. Kleur bekennen is voor vele mensen een probleem, men wil van 2 walletjes blijven eten. In het Grunnings hebben we daar een uitdrukking voor: “slauw”. Spreek je duidelijk uit, dan weet de politiek ook wat ze aan jullie hebben. Kom op mensen.

  Met vriendelijke groet,
  H.D.Drenth, Musselkanaal.

 18. geke je hebt volkomen gelijk zie ik nu! ik ga het veranderen. dank.

 19. Geke Mulder

  Jullie hebben op het plattegrondje het verkeerde adres geblokt.

 20. H.D.Drenth

  Ben het met Gré Fennema eens. Hier mag niet worden gesproken van Oude Greet, die heeft nooit bestaan. Men moet het zuiver houden en het niet vernederlandsen, Slaat helemaal nergens op. Dit komt ervan als “goedbedoelende importchinezen” , “sorry voor het woord, het is niet onaardig bedoeld, zich opeens gaan bedenken dat Olle Graitje eigenlijk ook wel als Oude Greet door het leven kan gaan. Het stoomtreintje zou er beslist nog langzamer van gaan “lopen”. Dus: Olle Graitje, of te wel, de O.G. = Oost Groningen!!
  Groeten van Henk Drenth, “Knoal”.

 21. Hiervoor heeft men het over ol Greet is het niet ons aller bekende Ol Grait de bekende stoomtram door
  Westerwolde en Oost Groningen?

 22. Hans van Elsacker

  gaan we nog een nachtje over na denken

 23. beste hans,
  dank voor je bericht. je hebt helemaal gelijk! en we komen eraan. langs het traject van oude greet gaan we via bellingwedde, vlagtwedde en sellingen naar ter apel. fantastische dingen staan te gebeuren. en ja, we zijn gestart vanuit greet haar oude garage, de tramwerkplaats in het oldambt. klaar en opgepoetst om aan de culturele ontdekkingstocht door westerwolde te beginnen.
  kom zondag een borrel drinken, dan praten we verder!
  hartelijke groet vanuit de ambassade van westerwolde in winschoten

 24. Hans ter Heijden, Harpel

  Expeditie Westerwolde is behalve een fraaie website, een prachtig digitaal platform voor de op te richten gemeente Westerwolde. Zo’n 3000 mensen die ook wars zijn van de door de provincie opgelegde schaalvergroting, hebben de door de Expeditie opgestelde petitie getekend. Chapeau!

  Wat echter niet is uit te leggen is dat de Stichting Expeditie Westerwolde in Winschoten (gemeente Oldambt) een brasserie – Lijn 3 – is begonnen bij de Tramwerkplaats. De stichting is nauwelijk volwassen en gaat nu al vreemd! Het is natuurlijk prima als zakenlieden, ook Westerwolders, ergens buiten de gemeentegrenzen hun geld verdienen. Maar doe dat dan niet onder de vlag van een stichting die juist de belangen van Westerwolde zegt te willen behartigen. Het is natuurlijk prachtig als Westerwoldse artiesten in de noodlijdende Tramwerkplaats kunnen optreden, maar daar hebben ze Expeditie Westerwolde echt niet voor nodig. Ze treden ook nu al ver buiten de grenzen van de nieuw te vormen gemeente op. Vraag het maar aan Alex Vissering. Of aan de uit Smeerling (hopelijk straks ook gemeente Westerwolde!) afkomstige Marlene Bakker die onlangs haar single ‘Heufd as helm’ presenteerde in Valthermond en zelfs in Amsterdam optrad.

  Expeditie Westerwolde wilde toch een cultureel centrum in de nieuw te vormen gemeente oprichten?
  Doe dat dan en gooi niet je eigen principes te grabbel!

 25. henk drenth, Musselkanaal

  Ongezonde Veenkoloniën.

  Het staat dus zwart op wit, Agnes Wolbert uit het blijkbaar gezonde Annen zegt het ook al: wij, hier in de (K)anaalstreek, zijn er maar zeer beroerd aan toe. Alles rampspoed. Gemiddeld een 8 jaar korter leven en bovendien ouderdomsklachten die hier 15 jaar eerder beginnen. Dat is nog eens pech, domme pech. Oorzaken: oa hoogste % suikerziekte, veel overgewicht, ongezonde voeding, via laaggeletterdheid, hoge werkloosheid èn…minste beweging. Één oplossing van veel van deze kwalen lijkt simpel: meer bewegen, ga bv hardlopen. Maar wordt geen doodloper maar bv een Klap- tot Klap- Loper. De organisatie van deze loop zoekt nog een goed doel. Nou dat krijgen ze hierbij aangereikt. Ideetje?
  Dan hebben Westerwolders toch veel meer geluk, die lopen zo wie zo de hele dag al in de mooiste natuur van Nederland en ademen ook nog eens de schoonste lucht in. Ze zijn misschien ook wel werkloos, maar wel in de mooiste en gezondste omgeving. Dat is mooi meegenomen.
  Westerwolde, je zult er maar wonen.

 26. Peter Altena

  Gemeentebelang

  Met wie straks verder, verbinden en doorgaan
  met welke gemeente, dat vraag ik u
  Ons kindje van toen, uit een vroeger bestaan
  bij moeder schuilen onder haar paraplu

  We kunnen ons wel gedragen als blinden
  hopen op ‘t juiste en dan willoos gaan
  Zouden wij ‘t niet beter dan vinden
  met hen die er waren, en net als wij staan

  Die net als wij met dezelfde tradities
  samen de schouders, en recht op het doel
  In leven en denken, wars van ambities
  niet lopen te dik doen, maar met gevoel

  Dwars van de regels, geen landsbelangen
  boven alles steeds klaar om te gaan
  om de ander te helpen, en op te vangen
  als vaste basis van het bestaan

  U mag het zeggen, dus laat maar weten
  een wankele toekomst met de kop in de grond ?
  Kunnen we straks ons erfgoed vergeten
  we weten toch wel hoe Westerwolde ontstond

  P.Altena

 27. henk drenth

  Bijgaand relaas heb ik naar het DvhN gestuurd in de hoop dat ze het laatste gedeelte gaan afdrukken in de rubriek Lezersbrieven.

  Redactie Lezersbrieven DvhN, Groningen,
  Geachte mensen,
  U zult het hopelijk niet met me oneens zijn, en me hopelijk deze keer niet afserveren, maar ik maak me dus nogmaals, tegen de verdrukking in blijkbaar, nog altijd heel erg veel zorgen om het proces van gemeentelijke herindeling, dat over onze provincie uitgestort gaat worden. Een proces dat van bovenaf opgelegd gaat worden en niet zoals het hoort, een afspiegeling hoort te zijn van, vanaf de basis naar boven gerichte aktiviteiten, dus vanaf de burgers naar boven. Dat is de enige echte levensvatbare manier van een democratisch proces, dat stand kan houden. Dit om u ervan te overtuigen dat, wat hier in Westerwolde leeft, er heel veel toe doet. Het volk van Westerwolde en ook Menterwolde liet zich al zo uit, wil gehoord worden, is dat nu zo moeilijk te begrijpen.
  Met vriendelijke groet, onder dankzegging,
  H.D.Drenth, Musselkanaal,
  henkdrenth46@hetnet.nl
  Technicumstraat 8, 9581BA,
  06-53264814.

  Hier komt mijn bijdrage aan Lezersbrieven:

  “Westerwol, nich en jawohl”,

  En weer is er een week voorbij zonder echte dialoog over de op handen zijnde gemeentelijke herindeling. En weer zijn we dichter bij die deadline, van waar een zo zeer gewenste gemeente Westerwolde van bovenaf de nek wordt omgedraaid. Terwijl Westerwolde als gemeente, van onderen af, dus vanaf de basis, de burgers dus, zozeer gewenst is.
  DvhN, Marcel Loodens handen zijn blijkbaar vastgebonden, en RTV Noord, op een paar doekjes voor het bloeden na, jullie worden zeer bedankt. “Shame on You”. Deze desinteresse zou in Friesland nooit geaccepteerd worden. De moderne democratie luidt hier waarschijnlijk: Alles voor het volk, niets door het volk.
  En van Onstwedde…………nooit meer iets van vernomen, zitten zeker zoals gewoonlijk braaf in de kerk.
  “Het volk van nich en jawohl, woar binn ze bleevn”.

 28. gre fennema

  Fundament is: HOU ALLEN VAST AAN HET UITGANGSPUNT VAN DEZE LANDELIJKE GEZAGSDRAGERS.
  DEZE MATERIE/HERINDELING/FUSIE DIENT VAN ONDEROP = DOOR INWONERS ZELF GEDRAGEN /
  VERKOZEN TE WORDEN.
  Henk Drenth nog bedankt voor je bijdragen. Het Onstwedder volkslied is mij bekend inkl. noten. Deze zal
  zeker ook in het Ocrea archief aanwezig zijn, daar de schooljeugd toen dit heeft meegekregen, maar n.m.m.
  de melodie niet kan tippen a.h. Westerwolds vollslied.

 29. sina

  Heb je hier een Nederlands woord voor? cittaslow-virus

 30. Sabine van Voorn

  Ik denk dat er aanzienlijk meer handtekeningen voor één Westerwolde zouden komen wanneer mensen, die zich er werkelijk voor inzetten, met een handtekeningenlijst bij de deuren langsgegaan.
  Men tekent dan veel gemakkelijker, want voor (te) veel mensen is het niet mogelijk om via het internet met een computer hun handtekening te zetten, of ze wantrouwen het om zoiets te doen.
  Misschien kan dit alsnog gebeuren? Men kan een papier maken met daarop bijvoorbeeld alleen de zin ‘ik ben voor het samenvoegen van de gemeente Vlagtwedde en Bellingwedde tot één gemeente Westerwolde en daaronder vakjes waarin men de naam en de handtekening kan zetten, met daarbij eventueel de plaats. Met de computer is zoiets te maken en het kost enthousiaste mensen die dit willen doen extra tijd en energie.

 31. gre fennema

  INITIATIEFNEMERS, dank voor deze mogelijkheid. Maar hoe en wanneer wordt dit in de strijd meegenomen?
  O.a. ter kennisgesteld aan de gemeenteraden van V. en B. en de prov. staten/gedep.staten daar op 18 sept. de gemeenteraden het herindelingsbesluit(welke variant trouwens) def. goedkeuren. MOET TOCH ZOWIEZO IN DIT STADIUM MEEGENOMEN WORDEN. N.v.h. N. / marcel looden geeft maar een MISTIG verhaal hieromtrent dd.20.8.14

 32. gre fennema

  Fuseren tot de dood erop volgt. Waarom hier weer in Groningen. Waarom geen samengaan van de provincie
  + waterschappen (doen toch voor een groot deel dezelfde taken)???. Kan de D66 voorstander Pals uit Stadskanaal de garantie waarmaken dat de kleine kernen meer inbreng zullen hebben? Hoe ???
  Getalsmatig naar een gemeente van plm. 50.000 inw. en een kleine kern van b.v. 250 inw. is het verhoudingsgewijs knokken tegen de bierkaai. STEUN DE KLEINERE KERNEN WANT DAAR WONEN OOK
  MENSEN, WANT ZIJ VERDIENEN HET. Geen D66 en PvdA zijn uw vrienden.

 33. henk drenth

  Gre Fennema,
  hartstikke goed het Westerwolds volkslied, maar wist je dat er ook een Onstwedder Volkslied is. Ik zag het op de site van Dideldom staan. De Onstwedders als toch de bakermat en zelfs de navel van Westerwolde, hoor je helemaal niet in onze huidige discussie over de nieuwe gemeente Westerwolde. Te gek voor woorden. Waar blijven die Onstwedders, of zijn het allemaal navelstaarders geworden. HUN volkslied is prachtig van woord. De Onstwedders moeten zich de ogen uit de kop schamen, omdat hun voorouders zich wel echte Westerwolders hebben getoond en helaas later zich overvleugeld zagen door Stadskanaal.
  Stadskanaal is de grote lachende in ons gemeentelijke drama. Die hebben letterlijk hun “Boukje” allang klaar
  .
  Volkslied Onstwedde:
  Onstwedder Volkslaid
  An ’t aolerliek dorp (dialect Noord-Westerwolde)

  Juvvertoren Onstwedde
  In ’t noorden van ’t land, nich zoo wied van zee,
  Haost hailemaol wegstopt in ’t holt,
  Daor ligt er ain dörp, ’t was de hoofdplaots aleer
  Van ’t rustig en mooi Westerwold.
  En strekt boven ’t dörp de toren nich oet,
  Hai ’s old en hef hail veul al zain;
  Hai kik goudig deel op ’t volk an zien vout
  En leeft ’t leven mit van elkain.

  Het volk, dat daor woont in dat stille dörp,
  Dat hef zien gebrek en zien deugd,
  De olln binn er kalm, as in elk ander streek;
  Vol levenslust is er de jeugd!
  Men leeft er in vree en gunt elk zien dail
  En vragt wat hum toukumt, nich meer!
  Man wel bie dat volk de vrundschap verbeurt,
  Dai krig vast dai vrundschap nich weer.

  De linden, ze waaien de vrede tou
  An hem, dei deur ’t dörp raizen mout,
  De menschen, ze kieken is op van heur wark,
  En elk brengt de vrömde zien grout.
  En as in de zömmer de aovend valt
  As elk met zien buurman wat praot,
  Dan klinkt wied in ’t rond ’t gezang van de jeugd
  En ’t volk lopt to hoop op de straot.

  Jao, daor is het leven zo vol geluk
  Veur elk, dai het leven er zag,
  En dai er zien hoes ainmaol bauwde, dai hoopt
  Dat ’t altied zien stee blieven mag.
  En dai oet dat dörp naor de vrömde trok,
  Dai schikt zok; hai hef er zien brood!
  Man nooit weer verget hai ’t aolerliek stee,
  Nee nooit! – nich veur ’t uur van zien dood.

 34. henk drenth

  Aan het DvhN, “ons provinciale Bokkeblad” heb ik volgende tekst geschreven. Het woord Bokkeblad heb ik uiteraard niet gebruikt, dan word je meteen in de ban gedaan. Hopelijk kunnen ze eindelijk eens een redactioneel stuk plaatsen, Ze weten blijkbaar helemaal niet waar Westerwolde ligt. Wat een arrogantie in Stad:

  Beste mensen van redactie DVHN, afd lezersbrieven,
  U zult misschien denken: daar heb je hem weer, maar zo langzamerhand moet het toch een keer doordringen dat Westerwolde heel goed op eigen benen kan staan en dat dat geluid nog veel te weinig doorklinkt.
  Graag nogmaals bijgaand relaas als onderdeel van jullie Rubriek, lezersbrieven. En graag nogmaals een beleefde oproep aan u, om aan Westerwolde nog weer eens een redactioneel commentaar te willen wijden. Echt het is vijf voor twaalf geweest. Graag jullie medewerking.
  Namens Westerwolde,
  Henk Drenth, Musselkanaal.

  Het ingezonden stukje volgt hieronder:

  Westerwolde, kom op!
  Beste mensen, het is vijf voor twaalf. Als dit nog even doorgaat dan zitten we straks opgezadeld met een gemeente Zuid Groningen. Stad krijgt zijn zin. Net als in vroeger tijden. Verdeel en heerspolitiek in optima forma. Stad is weliswaar verantwoordelijk geweest voor veel goeds, in bv ook onze Kanaalstreek, maar wel steeds met het Grote Eigen Belang voor ogen. Westerwolde heeft de stad nog nooit geïnteresseerd. In Westerwolde zat voor hun geen bruin goud/turf, alleen maar aardappelen. Vanuit de Kanaalstreek werd alle turf verplicht over Stad vervoerd en verhandeld. Dat is al eeuwenlang zo gegaan, de denkwijze van veel stadgroninger potentaten is nog precies zo. Dat is ook af te meten aan de belangstelling van bv RTV Noord voor Westerwolde. Tenenkrommende programma’s maken als “Dam Op” en vanachter de autoruiten foto’s maken van Westerwolde. Het interesseert hun echt geen ene biet wat hier gebeurt. Mensen kom toch in aktie. Teken de petitie: http://www.expeditiewesterwolde.com
  Westerwolde , je zult er maar wonen!!

  .

 35. gre fennema

  Ter ondersteuning en ter promotie van wat WESTERWOLDE dan ook daadwerkelijk is…..
  2e cpl v.h. WESTERWOLDS volkslied van plm. 1890 van onderwijzer VELT te Bellingwolde
  Ik ken een schoon en lieflijk land.
  Daar woont een volk van oude Stam
  Met helder hoofd en nijvre hand
  Naar buiten stroef in t buigen stram
  Daar leeft der Oude Saksen Faam
  Nog voort in volksaard. taal en naam
  O, DAAR ALLEEN, JA DAAR ALLEEN
  KAN MEN OUD-SAKSISCH ERF BETREEN……
  Totaal zijn er 4 cpltn. en de muziek is al evenmooi als de teksten. Eigenlijk een must voor alle WESTERWOLDERS EN NIET WESTERWOLDERS INKL. “Onze bestuurders” geeft tevens een inkijkje in de
  geschiedenis van dit gebied. (Tekst en muziek bezit ik)

 36. Hanna Kerkhof

  Een stille wens: ook Alteveer wordt opgenomen in de gemeente van de toekomst Het Westerwolde.
  Mooie site trouwens.
  Groetjes van Hanna

 37. hoeveel hebben de petitie ondertekend? en hoeveel zijn er nodig? K zie er nl. geen teller bij. Verstandig is deze samentevoegen met petities24.com/signatures/groningenzegtneetegenherindeling.

 38. Dörpsschraauwer Westerwolde

  Het is traauwns Westerwolder en gain Westerwolmer. Touvougn wolmer komt uut t Raaiderlaand.

 39. Dora Arends

  eine sehr informative Seite, es gibt viel zu entdecken.
  Schön wie sich das Team vorstellt, sicher werde ich diese Seite ( Agenda ) weiter besuchen und sehen ob für mich etwas dabei ist.
  weiter so !!!

  herzliche Grüße
  Dora Arends

 40. Hoi Noa, bedankt voor je reactie. Groet, Ron

 41. Noa

  Wat een heerlijke site, complimenten groetjes noa

 42. hallo ron, we hebben de expositie globaal op de agenda gezet. heb je nog iets meer info zodat we wellicht een artikel kunnen maken? dan hebben we ook foto’s van werk nodig. de namen van de leden etc. graag mailen naar info@expeditiewesterwolde.com, dank namens de redactie

 43. Goed initiatief Leo, op 3 en 4 mei hebben wij een expositie in hotel Bourtange van de Schildersclub Harpel. Misschien iets voor jouw agenda?

 44. hallo leo
  nee heb geen eigen website; maar je kunt kijken op http://www.atelierroute-debeetse-terborg.nl
  daar staan wel gegevens op, en ik kan je ook wat sturen
  leuk om mee te doen
  super initiatief
  ‘groetjes trienie…..met 2x ie

 45. treinie, we gaan een artikel voor je aanmaken. je hebt geen eigen site?

 46. ziet er mooi uit;ik zou me ook graag willen opgeven als hier in westerwolde wonende “kunstenaar

 47. Hans van Elsacker

  ik vind dit een leuk idee en wil me daar graag bij aansluiten

 48. Wat een leuk initiatief met een schat, voor mij als niet kunstenaar maar wel kunstliefhebber, aan informatie. Camping Wedderbergen omarmt Cittaslow in de zin van haar gasten laten onthaasten en wijzen op de geneugten van Westerwolde. Deze informatie delen wij graag via onze website en nieuwskanalen.

 49. leuk monika! welkom bij de club. binnenkort hoor je meer van ons…

 50. Hallo initiatiefnemers,
  het overvalt mij wel, maar het mag er wezen! Nu net pas het stukje over mij op jullie website ontdekt. Ik had mij al verbaasd dat er de laatste tijd zoveel bezoekers op mijn website waren. Ik geef er dan ook zeker toestemming voor publikatie.
  Ik ga nu verder neuzen,

  groetjes van
  Monika Wolgast

geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s