express no2

express no2: februari 2014

EWexpresskop710

de lancering van onze site vorige maand was een groot succes, bijna 4.000 bezichtigingen die dag en enthousiaste reacties. er wordt heel wat in de rondte geklikt. hopelijk levert het de westerwoldse makers van kunst ook bezoekjes aan hun site op.

de agenda voor maart staat op de site en we blijven het nog even vragen: heb je aanvullingen: laat het ons weten!

leo had zaterdag 15 februari een mooi gesprek op de radio over ons initiatief:

op zondag 9 februari was de opening van de eerste overzichtstentoonstelling van 24K in museum de oude wolden in bellingwolde (MOW). de belangstelling was overweldigend. ook het team van expeditie westerwolde was aanwezig:

opening overzichtstentoonstelling 24K XL                   door benthe van aalst
sinds 2012 exposeerden al 27 regionale kunstenaars hun werk in MOW, waarvan 24K XL de overzichtstentoonstelling is. ’omdat het werk zo verschillend is, was het een uitdaging om een samenhangende tentoonstelling te maken’ vertelt museumdirecteur obby veenstra. ze is zeer tevreden met het resultaat.

EWstefandekeijsertrialanderror710

stefan de keijser, trial and error, 61×159 cm, 2014

een van de exposerende kunstenaars is stefan de keijser uit oudeschans. de keijser verhuisde anderhalf jaar geleden naar westerwolde toen hij de kans kreeg om samen met zijn partner in de pastorie van oudeschans te gaan wonen en werken.
sinds hij in oudeschans woont, trekt hij er vaak op uit en fotografeert de vervallen boerderijen, de lijnen in het landschap, de luchten, planten en bloemen. de foto’s vormen een inspiratie voor zijn schilderijen waardoor je in zijn werk steeds vaker de invloed van het groninger landschap terugziet. dat betekent niet dat de keijser, een traditioneel landschapschilder is: hij gebruikt elementen uit het landschap, de leegte en het licht om een vervreemende sfeer neer te zetten. omdat de keijser experimenteert met verschillende materialen is er veel te zien op zijn schilderijen. hij gebruikt zijn doeken niet alleen om op te schilderen maar beplakt ze soms ook met foto’s, behang en pagina’s uit oude anatomie- of plantenboeken. deze manier van werken is ontstaan toen hij een jaar in nieuw-zeeland verbleef. tijdens deze reis schilderde hij op foto’s die hij makkelijk in zijn backpack kon meenemen.
http://www.dekeijser.com

onder de noemer 24K biedt MOW expositieruimte aan kunstenaars uit de regio. 24K staat voor 24 kilometer en voor 24 karaat, zuiver goud. kunstenaars die niet verder dan 24 kilometer van het museum wonen, kunnen zich aanmelden. een commissie van het museum selecteert de kunstenaars. elke maand is het werk van een andere kunstenaar te zien.
nog te zien tot en met 27 april in bellingwolde!

jelle leek en marlies heylmann ontwerpen cultuurprijs vlagtwedde 2014
door benthe van aalst
burgemeester leontien kompier van vlagtwedde maakt tijdens het startschot van de grunneger weke op zondag 23 maart de winnaar bekend van de cultuurprijs vlagtwedde 2014. de cultuurprijs* bestaat uit een speciaal voor dit doel vervaardigd kunstwerk, gemaakt door glaskunstenaar jelle leek en beeldhouwster marlies heylmann.
in 1996 verhuisde het echtpaar van hilversum naar veele. ik zoek ze thuis op. marlies rondt net haar werkzaamheden af in haar tuin en geeft mij nog een rondleiding voordat het begint te regenen. daarna nemen we plaats aan tafel in huis en schuift ook haar man aan.
onder het genot van een kop thee en omringd door beeldhouwwerken en glaskunst spreken we over expeditie westerwolde, kunst en het leven als kunstenaarsechtpaar. beide hebben zich altijd full time aan de kunst gewijd.
jelle is als keramist begonnen maar besloot zich veertien jaar geleden volledig op glas toe te leggen. van oud vensterglas maakt hij unieke glasobjecten die getuigen van een groot vakmanschap en kennis van het materiaal.
marlies maakt haar beelden van diverse materialen waaronder albast. de menselijke vormen die zij uit de steen tevoorschijn laat komen zijn tot in detail uitgewerkt.

EWe2jellemarlies710het komt niet vaak voor dat ze samen een kunstwerk maken. maar voor de cultuurprijs vlagtwedde 2014 sloegen ze de handen ineen. het is een bronzen sculptuur geworden dat in alles de gemeente vlagtwedde vertegenwoordigt: de korenschoof (die voorkomt in het gemeentewapen) rust op een aardbol waarop de ruiten aa is gegraveerd.

het werk van jelle en marlies is van 4 maart t/m 30 april te bewonderen in het gemeentehuis in sellingen. daarnaast maakt het werk van jelle onderdeel uit van 24K XL in MOW. beide kunstenaars zijn verbonden aan galerie wildevuur in hooghalen, museum mohlmann in appingedam en galerie van striem in nieuw-amsterdam.
http://www.heylmann.nl
http://www.jelleleek.nl

* de gemeente vlagtwedde reikt jaarlijks een cultuurprijs uit. in 2014 overhandigt de gemeente de prijs aan iemand die zich sterk heeft gemaakt voor culturele activiteiten in de gemeente vlagtwedde. inwoners worden opgeroepen mensen en/of groepen te nomineren. dit kan tot en met zaterdag 8 maart via cultuur@vlagtwedde.nl

verder zijn we natuurlijk druk doende met een locatie, een facebookpagina, een crowdfundingtool, een visiedocument, een raad van advies en meer. onze dromen veranderen langzaam maar zeker in plannen en de plannen lijken even langzaam maar zeker werkelijkheid te worden. wat een feest!

tot zover voor nu, hartelijke groet,
leo janson
marjan bey
wilbert van der splinter

%d bloggers liken dit: