express no4: ursus clarinet quartet plus one

EWexpress4liz200liz meesters, recensist maar vooral muzikant, geboren in leiden woont ze alweer jaren met haar gezin in harpel. naast vele muzikale uitstapjes zijn haar eigen bands close to home & janis mccoury and the wall of sound de basis. bluegrass, folk en singer-songwriter muziek is wat haar inspireert. daarbij is ze kunstschilder.

 

EWexpress4ursus710

ursus clarinet quartet plus one
burcht wedde

eigenlijk wel spannend – een recensie schrijven – normaal gesproken voel ik de spanning van de artiest, nu de andere zijde, gek gevoel maar wel interessant.

op zondagochtend 13 april was de eerste van drie concerten georganiseerd in samenwerking met de muziekschool oostgroningen in de burcht te wedde. een hele mooie gelegenheid om te horen wat een goede muzikanten de muziekschool in huis heeft. waar nog eens bij komt dat de opbrengst volledig gaat naar het kinderhotel dat in de burcht gevestigd is. http://www.burchtwedde.nl
maar wat schetste mijn verbazing, geen leerlingen maar een professioneel ensemble bouwden hun line-up op.

onder het toeziend oog van bommen berend schuifel ik met mijn fotograaf peter noorman naar een plekje waar we optimaal kunnen genieten van muziek en ambiance. de ridderzaal begint mooi vol te lopen, we zijn benieuwd en enthousiast.

de opzet van deze concerten is dat ze ongedwongen zijn, dat de bezoeker niet alleen de muziek te horen krijgt maar ook het verhaal achter de instrumenten, de muzikanten en de composities vertelt hans elbersen, directeur van de muziekschool en organisator van deze concertreeks.
deze keer was het de beurt aan het ursus clarinet quartet plus one. ursus betekent beer en het quartet bestaat uit pappabeer john, mammabeer rita, zoon en dochter jack en ailien de beer. de ‘plus one’ is schoondochter marlous die, net als de anderen familieleden een prima klarinettist is maar omdat de naamswijziging nogal bewerkelijk schijnt te zijn, eerst nog de ‘plus één’ wordt genoemd.

terwijl de (klein) kinderen van de muzikanten aan hun voeten speelden werd er ingespeeld met een stuk van weber. de sfeer is gezet, ongedwongen is de toon.

na het inspelen komen eerst de eigen composities, een serie nummers die vader john schreef voor het festival clarisax days in italie: sketches of reggiolo. de nummers voeren ons mee door het plaatsje reggiolo en laten ons kennismaken met de muzikanten en hun families en de aardbeving die het dorp teisterde. de volle klanken van de basklarinet, de altklarinet en de besklarinetten vertellen de verhalen van karakters en gebeurtenissen. john vertelt tussen de liedjes door anekdotes en over hoe de muziek is ontstaan en leert ons ondertussen ook dat het blazen op een klarinet er niet makkelijker op wordt als je van te voren doppinda’s hebt gegeten…

de klassieke stukken worden afgewisseld met meer klezmerachtig werk waarvan de inspiratie kwam van józsef balogh, naar john verteld de beste klarinettist van de wereld en vriend van de familie.
een nieuw stuk, dat wordt begeleid door een heuse dj (hardwell) – op de i-pad – heeft een gewaagde beat onder de klanken van de klarinetten, spannend. het mooie aan dit nummer was dat john er zelf nog niet helemaal tevreden over is, waarmee hij liet zien dat zelfs als muziek gecomponeerd is, het nog altijd verder kan groeien.

de ridderzaal van de burcht leent zich uitstekend voor de muziek. omdat het een kleine zaal is, heb je het gevoel bij de muzikanten op visite te zijn en ze je kennis laten maken met hun muziek. de ontspannen vertelstijl van john de beer en de goede muziek maakten het tot een leuk en makkelijk toegankelijk concert. mooi initiatief en dus een prima uitbreiding van het westerwoldse muziekpodium!

als recensist bekruipt je ongewild het gevoel dat je er echt verstand van hebt. teruglopend over de burchtbruggen worden we door een ons uitlachende groene specht weer terug op aarde gezet.

de volgende twee concerten die in samenwerking met de muziekschool en de burcht worden georganiseerd zijn:

• 18 mei fluitensembles app&flute en rosa nova

• 15 juni barokensemble van muziekschool oostgroningen

de toegang voor een concert is 10 euro met inbegrip van een kopje koffie of thee, de aanvang is om 10.30 uur.

gewoon doen!

%d bloggers liken dit: