express no5: benthe interviewt hilde trip

EWexpress5hildetrip710

door benthe van aalst

’van vergankelijke materialen iets maken dat blijvend is, dat is wat ik mooi vind’, zegt hilde trip als ik haar opzoek in haar atelier. hilde maakt natuurlijke wandobjecten van duizenden bladeren, katjes, bonen, zonnebloempitten en ander natuurlijk materiaal.
anderhalf jaar geleden verhuisde hilde van amsterdam naar sellingen. ze woont aan de rand van sellingen en heeft veel ruimte om het huis. er staan veel bomen en ik vermoed dat hilde regelmatig tussen de bomen te vinden is, op zoek naar materiaal voor haar werk. dat is gedeeltelijk waar. ’het blad pluk ik altijd. in amsterdam stond ik wel eens aan de ring te plukken. sommige materialen koop ik op een veiling. zoals berkenschors, dat ga ik niet van de bomen af halen.’ haar atelier in de tuin is een lichte ruimte met openslaande deuren. er staat een ton tot de rand gevuld met eikels, er hangen wandobjecten die klaar zijn en sommige zijn nog in ontwikkeling.

voor hilde maakt het niet zoveel uit waar ze woont, ’in amsterdam in mijn atelier ging het ook prima. ik heb deze omgeving dus niet perse nodig. maar ik vind het wel heerlijk om het bos in te kunnen lopen, je hebt het heel dicht bij de hand zo.’
hilde is begonnen als bloemist en werkte jarenlang in een bloemenzaak. ze deed de dutch floral masteropleiding en studeerde af op natuurlijke wandobjecten. ze werd gevraagd in new york te komen werken als bloemist, maar kon haar draai niet vinden. ’toen dacht ik als ik het hier in new york al niet leuk vind waar dan wel? ik realiseerde me dat het werk mij gewoon niet meer aanstond. ik ben teruggegaan naar nederland en voor mijzelf begonnen.”

op dit moment is hilde bezig met een werk dat ze maakt van bonen. om reliëf in het werk te krijgen snijdt ze vormen uit foam die ze op een geprepareerde plaat plakt. deze vormen beplakt ze met duizenden boontjes. monnikenwerk is het. hilde vertelt dat ze het heerlijk vindt om zo aan het werk te zijn. ’je hoofd is dan helemaal leeg en er ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën’. het doet me denken aan de zonnebloempitten van de chinese kunstenaar ai wei wei. ’sunflower seeds’ bestaat uit meer dan een miljoen met de hand geschilderde keramische zonnebloempitten. dat vergt een zelfde soort concentratie en focus.

het werk van hilde trip is 8 en 9 juni van 11:00-18:00 uur te zien op de kunstroute-pinksteren, sellingen-zuid. het thema van de route is ’tussen de bomen van het bos’. breetuinenweg 48, sellingen http://www.hildetrip.nl

%d bloggers liken dit: