express no6: wilbert interviewt maría josé ramírez ramírez van LaKaserna

EWmariajoseramirezwerk710

deze week had ik namens expeditie westerwolde de eer om een bezoek te mogen brengen aan de fonkelnieuwe tentoonstellingsruimte LaKaserna in bad nieuweschans. LaKaserna is gehuisvest in de voormalige marechausseekazerne. de naam doet vermoeden dat er een spaanse connectie is. en die is er! de van oorsprong spaanse kunstenares maría josé ramírez ramírez en haar echtgenoot kobus koopmans streken er recent vanuit zaandam neer om er een nieuwe inspirerende omgeving te creëren, voor henzelf en voor hun omgeving en hun bezoekers.

maría josé werd in 1957 geboren in bilbao, studeerde in spanje en de verenigde staten en deed in nederland haar opleiding aan de rietveld academie. haar echtgenoot kobus, 1954, is van oorsprong fries, studeerde schoolmuziek aan het conservatorium in groningen en verhuisde later naar amsterdam waar hij onder andere werkte als muziekleraar. daar in Amsterdam, hij zesentwintig en zij drieëntwintig jaar oud, leerden zij elkaar ook kennen. na vele jaren in amsterdam en omgeving gewoond te hebben beseften ze behoefte te hebben aan rust en ruimte. een verhuizing naar spanje werd overwogen, maar de schoonheid van het groninger platteland won het uiteindelijk. een zoektocht naar een plek waar maría josé voldoende atelierruimte kon krijgen om haar creativiteit verder te ontwikkelen en kobus zich in het verlengde van haar werk meer met de tentoonstellingsruimte en het organiseren van exposities zou kunnen bezighouden.
deze zoektocht mondde uit in de aankoop van LaKaserna. een prachtig gebouw met een heel eigen geschiedenis. ze toverden het samen om tot een fris, helder gebouw waarbij wonen, werken, ontmoeten en het goede leven kunnen samengaan.
een plek waar mensen kunnen samenkomen om zich te omringen met mooie kunst, een drankje te drinken of gewoon buiten met een boek in de tuin te zitten. genieten van de spaanse gastvrijheid. voor de volledigheid, alsof het allemaal nog niet genoeg was, knoopten zij er nog een prachtig erfgoedlogies appartement aan vast, waar nu al vele gasten gebruik van maken.

de ambities van het echtpaar zijn duidelijk: LaKaserna wil mooie spraakmakende tentoonstellingen maken van hedendaagse kunst en geen consessies doen aan kwaliteit. toch noemen zij LaKaserna bewust geen galerie. dat werpt drempels op. LaKaserna moet een plek zijn waar mensen gemakkelijk willen binnenlopen.
dat maría josé als kunstenares niet net om de hoek komt kijken, blijkt uit de indrukwekkende lijst van tentoonstellingen waar haar werk te bewonderen was, waaronder de salmangundi art club in new york en het haags gemeentemuseum. onlangs werd werk van haar aangekocht voor de tweede kamer in den haag.

EWmariajoseramirez710

thans is een tentoonstelling van maría josé’s werk onder de titel sol y sombra te bewonderen in LaKaserna. in haar werk worden op het eerste gezicht twee schijnbaar tegengestelde beeldvormen gecombineerd: figuratieve en non-figuratieve. zelf beschouwt zij haar werk als realistisch omdat het beeld altijd zijn oorsprong vindt in een bepaalde omgeving of in bestaande elementen. de achterliggende gedachte bij haar thema’s is daarbij even belangrijk als het afgebeelde zelf. sol y sombra is een verrassende tentoonstelling door een cocktail van ogenschijnlijke tegenstellingen.

in september opent LaKaserna een tentoonstelling met werk van de gerenommeerde kunstenaar wim biewenga (1939, ’t zand groningen). zijn werk is vertegenwoordigd in het mondriaanhuis in amersfoort en museum belvédère in heerenveen. alle voorbereidingen voor deze tentoonstelling zijn in volle gang.
Een heerlijk gevoel. onze prachtige omgeving heeft er weer een nieuwe parel bij!

LaKaserna, molenstraat 5, bad nieuweschans, 0597 856 422, 06 182 896 55, info@lakersena.nl
http://www.lakaserna.nl

%d bloggers liken dit: