express no6: klaas spekken, muzikaal westerwolds streekproduct

liz meesters interviewt klaas spekken

EWexpressklaasspekken710

bij het betreden van de prachtige tuin met uitbundige rozen van klaas spekken word ik meteen vriendelijk begroet door de hond en daarna door de zanger zelf. klaas geeft deze zomermaanden concerten in zijn tuin en daarover en over hemzelf als groningse liedjeszanger wil ik met hem praten.
met enthousiasme vertelt hij over zijn pad in de muzikale wereld; met zijn eerste gitaar is klaas begonnen met het spelen van ierse en schotse folk. muziek werd zo’n passie dat hij op zijn 27e besloot toelatingsexamen te doen voor het conservatorium en hij werd aangenomen. daar ontstond zijn liefde voor musicals vanwege de combinatie van muziek, zang en dans en hij begon zelf les te geven, iets dat hij nog steeds doet.

na een lange periode in het westen van het land te hebben gewoond, begon klaas zijn geboortestreek te missen. hij schreef hier een nummer over en vroeg een goede vriendin, dina bellinga om dit lied om te zetten naar het gronings en nog wat nummers te schrijven. deze liedjes werden zo goed ontvangen dat klaas besloot terug te verhuizen naar het noorden. er moest nog wel een baan worden gevonden om de kosten te kunnen dragen en klaas pakte zijn oude stiel weer op en vond werk in de gehandicaptenzorg. zo kwam het dat hij op zijn 40e zijn carriere als groningse liedjeszanger is begonnen.
met zijn toenmalige partner kocht hij het huis waar hij nu nog steeds woont, hartje westerwolde met zoals genoemd een prachtige tuin waar tuinconcerten worden gegeven. meestal treedt klaas hier zelf op maar twee weken geleden was er ook een optreden van de groningstalige band de stroatklinkers. hij geniet erg van deze tuinconcerten, zoals hij zelf zegt: het is heel erg bijzonder en mooi als mensen naar jou toekomen en je ze kunt ontroeren op je eigen plek.
dina bellinga is nog steeds zijn vaste tekstschrijver, ze hebben een vriendschap die al 51 jaar duurt en daardoor een openheid, respect en eerlijkheid naar elkaar die de samenwerking erg prettig maakt. samen maken ze prachtige nummers en cd’s die terecht ook het stempel westerwolds streekproduct mogen dragen. klaas vertelt dat hij er trots op is dat bezoekers naar zijn concerten komen en dan weer terug gaan naar bijvoorbeeld amsterdam en een stukje westerwolde meenemen in de vorm van één van zijn cd’s.
na de koffie en als de tijd voor het interview bijna voorbij is vertelt klaas over zijn nieuwe partner, walter, die, ondanks dat hij eigenlijk uit de death metal komt, vanwege klaas en zijn muziek helemaal is gegrepen door de groningse luisterliedjes. walter begeleidt klaas tegenwoordig bij de optredens op gitaar en het is heel mooi om samen aan de muziek te werken en dit gezamenlijk te vertolken. de plannen zijn dan ook de muziek de provinciegrenzen over te brengen naar de overige noordelijke provincies en misschien zelfs naar noord duitsland. hiermee heeft westerwolde lijkt mij een prachtig export- en reclameproduct.

de volgende tuinconcerten zijn op 29 juni, 27 juli en 24 augustus. de tuin is geopend vanaf 13.00 uur en het concert begint om 13.30 uur. de entree is gratis en het adres is sellingerstraat 7 in ter apel.

klaas eindigt elk concert met het westerwolds volkslaid, een mooi nummer dat inmiddels door veel fans wordt meegezongen:

https://www.youtube.com/watch?v=nORPrV5dlZE,/p>

%d bloggers liken dit: