express no7: liz interviewt geert schreuder

bloeiend aardappelveld

op een prachtig zomerse middag rij ik langzaam over de onverharde weg die de esweg heet naar het huis van de westerwoldse kunstschilder geert schreuder. verscholen in het landschap ligt zijn huis waar bij binnenkomst in het atelier meteen het prachtige uitzicht over de velden opvalt. geert heeft wel eens overwogen om het raam dicht te plakken want het uitzicht wil nog wel eens de aandacht van de bezoekers trekken voordat ze de schilderijen hebben gezien. maar tijdens ons gesprek, terwijl we een kopje koffie drinken tussen de schilderijen, merk ik dat zijn werk minstens net zo pakkend is.

we praten over zijn schilderijen maar ook over de concerten die geert organiseert in zijn atelier. het idee om dat te doen is ooit opgekomen omdat zijn schoonzoon een ruimte zocht om te oefenen voor zijn band. geert had hier wel ruimte voor in zijn atelier maar had de voorwaarde dat er na het oefenen een concert werd gegeven. dit was het begin van een reeks concerten van verschillende artiesten en bands met uiteenlopende stijlen. geert vertelt dat hij zich niet wil vastpinnen op één genre maar dat hij artiesten wil laten optreden waar hij de muziek mooi van vindt. zo variëren de artiesten bijvoorbeeld van de singer/songwriter jan henk de groot (voor wie geert ook de cdhoes schilderde) tot de winterliederen van linde nijland en bert ridderbos en de blues van bé Hegen en jan wratjes.

voor zondagmiddag 14 september staat er weer een bluesact op de planning, deze keer het hans van lier trio. hans van lier is een veelzijdig gitarist uit groningen die zijn sporen in de muziek ruimschoots heeft verdiend. hij heeft samen gespeeld met mick taylor (ex-rolling stones) en met double trouble, de begeleidingsband van stevie ray vaughan. zijn gitaarsolo’s worden omschreven als lyrisch, rauw en melodieus.

geert laat zich in zijn schilderijen vaak inspireren door het landschap om hem heen. aan de rand van onstwedde woont hij tussen het veenlandschap van stadskanaal en westerwolde. hij vertelt dat hij niet altijd het vlakke, weidse landschap kon waarderen maar toen hij met de bus elke dag op en neer naar groningen ging om te studeren aan de kunstacademie minerva, ging de route over de kielsterachterweg en daar is de schoonheid van de omgeving op hem in gaan werken.
 ondanks dat geert niet van hokjes houdt en ook in zijn werk een grote variatie te zien is, is hij zeker een schilder met liefde voor de regio. ook de opdrachten waar hij aan werkt, en heeft gewerkt, laten dit zien. op het ogenblik is hij bezig met een reeks schilderijen in het kader van het 250- en 400-jarig bestaan van het stadskanaal.

de stillevens spreken mij persoonlijk het meest aan, de gedetailleerde en realistische voorwerpen op de voorgrond in combinatie met de, voor geert kenmerkende, expressieve en losse achtergronden maken deze schilderijen erg boeiend. 
de werken van geert zijn te bezichtigen tijdens het open atelier op elke eerste zondag van de maand tussen 13.00 en 17.00 uur in zijn atelier aan de esweg maar zijn ook te bezichtigen, te koop of te leen bij kunstgalerie beeldkracht in scheemda.

verdere informatie over deze oost groninger kunstschilder en de concerten is te vinden op de website: http://www.geertschreuder.nl/ en in het artikel op deze site.

het zondagmiddagconcert van het hans van lier trio is om 15.00 uur op 14 september.
reserveren is zeer gewenst, dit kan via de website of mail info@geertschreuder.nl
om een indruk te krijgen van de concerten is hier een link naar het optreden van jan henk de groot op 8 juni: http://youtu.be/VuPH6CRm6R4

%d bloggers liken dit: