express no8: tipjes van de sluier 6

EWexpr8verdikkeme710

verdikkeme nog aan toe

ik stond de afgelopen weken net iets te vaak in een moppermodus, niet die van het chagrijn maar die van ‘verdikkeme nog aan toe’. ken je dat? je begrijpt gewoon niet dat het loopt zoals het loopt.
natuurlijk werd dit onbehagen gevoed door een lange zomer waarin de uitbundige zon het lange wachten enigszins verzachtte maar de pijn toch niet helemaal wegnam.

allereerst het veendiep in vriescheloo. vanaf oktober vorig jaar zijn we, op hun verzoek, in gesprek geweest met de gemeente bellingwedde over een nieuwe invulling van dit voormalig spuithuis.
er ontstond iets, een samenspel waar het cittaslow-gedachtengoed vanaf spatte. kunst en cultuur, noaberschap, gemeenschapstuinen, veel maatschappelijk draagvlak, lekker eten, muziek en theater vonden zich in deze plannenmakerij……
na het toevoegen van de gewenste verdiepingsslagen en financiële paragrafen werd het stil. maanden later een telefoontje: ‘gemeente bellingwedde, goedemorgen’ –zou er een klap op gegeven zijn, schoot het door mijn hoofd– ‘het spijt ons, de keuze is niet op jullie gevallen…’.
natuurlijk respecteren we elke keuze maar het gevoel van een ‘gemiste kans’ bleef nog wel een tijdje nazingen. een gemiste kans voor bellingwedde wel te verstaan, de expeditie gaat wel door en hopelijk treffen we elkaar opnieuw.

we zijn geïnfecteerd door het cittaslow-virus en zien hierin kansen. kansen om niet alleen aantrekkelijk toerisme op gang te brengen maar ook –nog veel belangrijker– een locale economie aan te jagen.

ten eerste: manfred van doorn, leiderschapstrainer : ‘het gaat niet langer om winst maken maar om waarde creëren’.
met voorbeelden uit het onderwijs, de zorg en het milieu ziet hij een beweging naar een groter vertrouwen en betrokkenheid ontstaan. https://www.youtube.com/watch?v=wtmsL0NsJ6s

ten tweede: ik neem de vrijheid om lukraak wat locale initiatieven te noemen, zaken die ik op straat tegenkom:

⁃ thijs’ droom is een westerwolds biertje brouwen. het vinden van een goede locatie maar vooral een goede brouwmeester staat deze droom nog in de weg.

⁃ jan willem onderzoekt met zijn wessinghuizers of ze met snoeihout uit het ter wupping een pelletfabriekje kunnen oprichten. geperste houtcilindertjes als brandstof voor de pelletkachel.

⁃ hein houdt lakenvelders, mooi westerwolds weidevee, prachtig gemarmerd vlees voor johnny.

⁃ harm heeft een molen –en anders weet ie ze wel– die meel kan malen voor john z’n brood.

⁃ john bakt graag brood van meel gemalen van westerwoldse tarwe.

– bert heeft het van zijn vader geleerd, jenever stoken van westerwoldse rogge. een naam heeft ie al.

⁃ albert maakt van westerwoldse hennep hoge kwaliteit isolatiepanelen voor de bouw.

⁃ willie organiseert alweer voor de tweede maal een barbecue voor de hele buurt.

⁃ harry boert een biologische melkveehouderij nabij ter maarsch. hij is op zoek naar een biologische kaasmaker die een westerwoldse kaas gaat produceren.

⁃ jan is in zijn vrije tijd secretaris van de gebiedscommissie die vijfentwintighonderd hectare westerwoldse natuur opnieuw inricht.

⁃ harold pleit voor supersnel internet waardoor je wonen in westerwolde nog interessanter maakt.

– jos verbouwt groente en fruit. op het bedrijf verzorgt hij voor kinderen en docenten van de lagere school in ter apel ‘lessen in het veld’: hoe rooi je straks de spruitjes.

⁃ wilbert organiseert jazz op een nazomers zondagmiddag: 200 bezoekers waarvan een groot deel buren van over de grens.

verbinden is het toverwoord, een sterke lokale economie is aantrekkelijk voor de bewoners maar ook voor haar bezoekers.

en ten derde – verdikkeme nog aan toe – teken die petitie dit weekend nog en ga staan voor een westerwolde dat ten alle tijde haar identiteit zal behouden!! achtduizend gasten bezochten de petitie op onze site en slechts tweeduizend tekenden, kom op nou!!

fijne maand,
leo janson, expeditieleider expeditie westerwolde

%d bloggers liken dit: