express no8: liz interviewt slag ende stoot

EWexpr8slagendestoot710

tijdreizen met slag ende stoot

de komende maand is op 6 en 7 september weer een middeleeuws evenement in ter apel waarbij het kloosterdorp honderden jaren terug gaat in de tijd. ook met bijpassende muziek, en wel van de gerenommeerde band slag ende stoot. met zangeres cora van der vrande heb ik een gesprek over hun muziek en het optreden van de band tijdens middeleeuws ter apel.

slag ende stoot is opgericht in 1998, en maakt sindsdien middeleeuwse muziek uit diverse landen in europa en ook in verschillende talen. de leden van de band zijn allen professionele all-round muzikanten. cora vertelt dat het repertoire heel breed is, liedjes variëren van dans- en troubadourliederen tot opzwepende instrumentals en religieuze liederen.

op mijn vraag of het publiek soms een vooroordeel heeft over middeleeuwse muziek, ikzelf denk bij de term meer aan klassieke en wat statige muziek, zegt cora dat ze dat wel eens merken maar dat de mensen toch over het algemeen aangenaam verrast zijn door de vrolijkheid en de opzwependheid van de muziek en de band. zoals de website zegt: ‘de groep slag ende stoot staat immer garant voor een bruisend en spetterend optreden’. ze weten dan ook een gevarieerd publiek aan zich te binden, van metal heads tot klassieke muziekliefhebbers.

naast zangeres van de band is cora ook songwriter en dichter. er zijn dan ook liederen in het repertoire van slag ende stoot waar zij een middeleeuwse melodie heeft gebruikt en er zelf een tekst bij heeft geschreven, al zijn het merendeel van de nummers, tekst en melodie, oorspronkelijke middeleeuwse liederen. het repertoire beslaat de periode vanaf de kruistochten, via de renaissance tot en met de 17e eeuw.

de instrumenten die bij de optredens worden gebruikt zijn zoveel mogelijk de instrumenten die in deze tijd werden gebruikt, zoals een pommer, langhalsluit, draailier, spaanse schalmei, fluiten, lansknechtentrommel en diverse andere percussie-instrumenten. de artiesten kleden zich in replica’s van authentieke historische kostuums.

slag ende stoot speelt in binnen- en buitenland, ze hebben bijvoorbeeld gespeeld op het festival médiévales des ribeaupierre in frankrijk en als cadeau voor de viering van het nieuwe voorzitterschap van griekenland aan de lidstaten speelden ze afgelopen lente in den haag. voor de landen van de EU speelde de band nummers in de verschillende oorspronkelijke talen van deze landen zoals ze waren in de middeleeuwen.

de vaste bezetting van de band bestaat uit vier mensen; cora van de vrande, alexandros kyrkos, philip de goey en bert van de ven. er zijn ook gastmuzikanten die regelmatig meespelen en de groep kan zelfs uitgebreid worden met twee acrobaten/vuurspuwers waarmee ze hun shows doen onder de naam zottenslag.
slag ende stoot verleend ook medewerking aan scholen, dit bestaat dan uit gewone voorstellingen en/of voorstellingen met een educatief karakter, vooral op het voortgezet onderwijs past dit zeer goed bij de vakken culturele en kunstzinnige vorming en geschiedenis.


het thema van het middeleeuws feest in ter apel is het kind, dit thema zal ook zeker terugkeren in de liedjes van slag ende stoot. ’s avonds spelen ze nog een concert in het prachtige klooster waar de entourage natuurlijk helemaal past bij deze middeleeuwse band.

meer informatie over slag ende stoot is te vinden op hun website en facebookpagina: http://www.slagendestoot.com/ https://www.facebook.com/slagendestootenconsort?ref=br_tf

hier een voorproefje van de muziek: https://www.youtube.com/watch?v=kG4lX4N6dqw

%d bloggers liken dit: