express no9: liz interviewt marlene bakker

EWexpress9marlenebakker710

liefde voor ede staal en westerwolde

altijd gedacht dat ik een redelijk brede muzieksmaak en -kennis had maar met deze interviews voor de expeditie westerwolde express leer ik toch anders.
deze keer mag ik marlene bakker interviewen, een groningse zangeres die om zo te zeggen twee straten bij mij vandaan is opgegroeid op de antiekboerderij van haar ouders in smeerling.
bij het voorbereiden van dit interview werd ik aangenaam verrast door haar mooie, diepe stem en haar heel eigen invulling van de grunniger laidjes.

marlene vertelt me dat ze is begonnen met een eigen engels repertoire maar toen ze 12 jaar geleden ging studeren aan de rockacademie in brabant begon ze haar roots en groningen te missen.
in die tijd werd ze vooral gegrepen door de liedjes van ede staal. haar vader stelde daarop voor om een optreden te komen doen bij de antiekboerderij waar ze ook groningse liedjes vertolkte.
marlene vond dit erg leuk om te doen, het publiek regeerde enthousiast en waardeerde het dat ze in dialect zong. en het was makkelijk vervolgoptredens te vinden.
daarna besloot ze zich volledig toe te leggen op het zingen in streektaal. sinds 4 jaar schrijft ze haar eigen nummers maar vertolkt ook liedjes van ede staal en heeft nummers van onder andere adele vertaald naar het gronings.

hoewel geboren en getogen in de provincie groningen werd er bij marlene thuis nederlands gesproken dus volgde ze een aantal cursussen gronings bij het huis van groninger cultuur om zich het dialect helemaal eigen te maken, waar ze naar eigen zeggen veel van heeft geleerd. ze beperkt haar liedjes niet alleen tot westerwolde maar dat is wel waar haar hart ligt, volgens haar het mooiste stukje groningen.

met optredens op het bevrijdingsfestival in groningen en bij de nacht van noord heeft ze al aardig van zich laten horen in het circuit, regelmatig worden haar liedjes ‘wondern van mien stee’ en ‘loat grunnen nait zakken’ gedraaid op radio noord.
het laatste nummer is een ode aan groningen, groningers en het groninger landschap, en een hart onder de riem voor de mensen die last hebben van de aardbevingen door toedoen van de gaswinningen. de tekst is geschreven door gronings dichter hanne wilzing, de muziek door gerhardt (beans & flatback, gerhardt). bernard gepken, bekend van onder andere daniel lohues, begeleidt dit nummer op gitaar. deze single heeft zelfs een nummer twee notering in de rtv noord 19 gehaald.

deze samenwerking bij ‘loat grunnen nait zakken’ beviel zo goed dat er werd besloten gezamenlijk een cd op te nemen die in 2015 zal uitkomen. we kunnen alvast een idee krijgen van de muziek hiervan want op 17 oktober komt hiervan een voorproefje uit, de single ‘heufd als helm’, een lied gebaseerd op het gedicht leeuwtje van EWexpress9iviewmarlenebakker355gronings dichteres fieke gosselaar. de hoes is mooi grafisch vormgegeven door grafisch vormgever arthur van ’t hoog, zoals we hier al kunnen laten zien.
haar website is nog wat karig maar vanaf 17 oktober komt er een nieuwe waar alle informatie over marlene te vinden zal zijn.
bij sommige optredens is de begeleiding klein maar soms wordt het uitgebreid tot band met drums, cello, contrabas en piano. dit hangt van de gelegenheid af waar wordt opgetreden.

komende gelegenheden om deze groninger zangeres te horen zijn op zaterdag 18 oktober in het cultureel centrum no11 in valthermond (aanvang 20.15 uur) en op zondag 16 november in gasterij natuurlijk smeerling (aanvang 13.30 uur).

‘loat grunnen nait zakken’: 
http://youtu.be/JVK9DZnUpEo

website: 
www.marlenebakker.nl
facebook: https://www.facebook.com/pages/Marlene-Bakker/194869873911963

%d bloggers liken dit: