express no10: liz interviewt lenny & junior

folk uit alle windstreken
EWexpress10lennyjunior710

nadat ik drie maanden geleden een interview met geert schreuder heb mogen schrijven voor expeditie westerwolde, staat er weer een nieuw concert op de agenda voor het esway atelier in onstwedde; op 23 november om 3 uur ‘s middags speelt tussen de schilderijen van geert het gronings folkduo lenny & junior.
het duo bestaat uit lenny silverspoon (leonieke toering) en junior blackwood (marcel alkema). 
ik praat met junior en hij vertelt me dat lenny & junior folkliedjes spelen van over de hele wereld, zoals onder andere uit amerika, italie en mongolië, maar ook dat er steeds meer eigen nummers op het repertoire staan. hiermee brengen ze een heel eigenzinnige en brede uiting van het folkgenre. volgens eigen omschrijving brengen ze hedendaagse folk met een oude ziel.
de nummers worden ten gehore gebracht met gitaar, zang, mondharmonica en fluit.

geen wonder ook dat de muziekstijl zo divers is want de beide artiesten hebben hele verschillende muzikale achtergronden; junior is van jongs af aan al geïnteresseerd in de folk- en blues muziek uit de verenigde staten, grote invloeden voor hem zijn bijvoorbeeld johnny cash, hank williams en robert johnson. op zijn reis door de mississippi delta heeft hij samen gespeeld met artiesten uit die regio.
lenny zich heeft verdiept in de eeuwenoude volksmuziektradities van onder andere italië en mexico en is haar muzikale carriere zelfs begonnen als straatmuzikant in rome en ze spreekt dan ook vloeiend italiaans.
beide artiesten hebben ruime muzikale ervaringen; lenny heeft gespeeld in bands als o’bramosia en sweetwicked, junior speelde bij blueband en the jailbirds, beide speelden ze in de band the touring hoodoos.
ze houden ervan verschillende stijlen te combineren en door het beeld dat vele mensen van folk hebben heen te breken en te zien wat er op hun pad komt door deze vrijheid te nemen.
in tegenstelling tot veel folk- en bluesbands die een geluid proberen te imiteren van de eerste artiesten in deze muzieksoorten, vinden lenny & junior het belangrijker hun eigen nieuwe muziek te maken vanuit vele verschillende invloeden.
zo werden ze bijvoorbeeld geïnspireerd door een liedje uit mongolië dat lenny eerst fonetisch heeft uitgeschreven en waar ze hun eigen versie van maakten. heel bijzonder is dat lenny dit zelfs als toegift heeft gezongen samen met de band sedaa, drie muzikanten uit mongolië en hun leider uit iran, op het art carnivale-festival in steendam.
lenny komt van oorsprong uit zoetermeer maar junior is een geboren en getogen groninger uit appingedam. hij zegt met het idee te spelen om ook wat groningse nummers te schrijven, dat is volgens hem als dialect zeer geschikt voor folkmuziek.

onlangs kwam hun EP uit, waar vijf nummers op staan. de presentatie van deze kleine cd is tijdens het esway concert. de EP is geproduceerd door rolf van delden, de producer van daniel lohues en geluidstechnicus van onder andere noorderzon, vera en de oosterpoort.

reserveren voor het concert in de esway kan via info@geertschreuder.nl. de aanvang is om 15.00 uur en de entree is € 12,00.

als voorproefje hier een link naar lenny & junior’s versie van het stanley brothers-nummer ‘roll in my sweet baby’s arms’: http://youtu.be/IwbjrIyL7eI

de website van lenny & junior is te vinden via http://www.lennyandjunior.info/

%d bloggers liken dit: