express no12: wilbert interviewt ard hesselink

EWexpress12ardhesselink710

dat ard hesselink als fotograaf anders naar de wereld kijkt is wel zeker. zelfs in china is dat opgevallen en wijdde men in 2008 in de hongkong metro artgalerie een tentoonstelling aan een deel van zijn werk.
ard is, zoals hij dat zelf noemt, met pre-pensioen, maar gaandeweg het gesprek blijkt hij nog altijd een zeer bezig mens. o.a. als een van de drijvende krachten achter de jaarlijkse tweekarspelenkunstroute en ook nog als parttime docent waar hij kinderen begeleidt met fotografie en filmprojecten. hesselink mag dan in de zestig zijn; tegenover mij zit een montere en krachtige vent met een indrukwekkende staat van dienst.
zelf vindt ard dat hij geen professionele fotograaf is, zoals bijvoorbeeld de belg stephan vanfleteren, die hij zeer bewondert. echter, door zijn werkzaamheden die hij verrichtte tijdens zijn arbeidzaam leven in binnen -en buitenland als programmeur van artfilms, filmhuisdirecteur, als programmadirecteur voor satelliettelevisie en als freelance filmjournalist, leerde hij kijken en keuzes maken. als 19 jarige trok hij er al op uit met zijn camera. en dat doet hij nog steeds. fietsen, reizen. dan komt hij vaak fascinerende dingen tegen die hij vastlegt, meestal met zijn compactcamera. een platgereden kikker bijvoorbeeld, waarvan hij een detail van de huid vastlegt, uitvergroot, met een wonderlijk resultaat. maar ook architectonische hoogstanden van bijvoorbeeld de spaanse architect calatrava worden op de gevoelige plaat vastgelegd. zijn foto’s kenmerken zich door structuur en textuur, herhaling en ritme. een kleine vierduizend foto’s publiceerde hij in de achterliggende jaren op flickr.com, een indrukwekkende hoeveelheid waaronder echter ook veel historisch materiaal, niet van zijn hand.

na vele omzwervingen via amsterdam, castricum, alkmaar en new york city, kwamen ard en zijn puertoricaanse echtgenote zes jaar geleden bij toeval door een schildervriend in westerwolde terecht en verbleven zij in een bed&breakfast in wedde. het was liefde op het eerste gezicht.
ard houdt van historie, dingen met een verhaal. dat vind je hier in westerwolde. het is een veel ouder gebied dan de randstad. hier begonnen de nederlanden. en ook de sociale vriendelijkheid van de bevolking, de rust en de tijd die men nog voor elkaar neemt. het landschap, de verhalen van de oostgroninger. het inspireert hem. hesselink heeft als kosmopoliet zijn thuisbasis in bellingwolde gevonden en hoeft wat hem betreft nooit meer weg hier.

momenteel is een deel van zijn werk te zien in de bibliotheek in winschoten. tevens dit voorjaar weer tijdens de tweekarspelenkunstroute, gedurende de zomermaanden in zijn docman’s gaga garage galerie aan de hoofdweg in bellingwolde (op afspraak) en natuurlijk via de website http://www.docmans.nl en hier op onze site

%d bloggers liken dit: