express no12: liz interviewt bettie bolks

EWexpress12bettiebolks710

op elke eerste zondag van de maand is er een tangosalon in de oude remise in bad nieuweschans. dit is een middag en avond vol muziek speciaal voor en met de tango en er is plek en aandacht voor zowel de gevorderde dansers als voor beginners.

bettie bolks, die les geeft in het tangodansen sinds 1992, is de drijvende kracht hierachter. zij vertelt me over deze innige dans waarin de dansers elkaar omhelzen zonder elkaar te storen, een dans met ruimte voor gevoel, improvisatie en muziekinterpretatie. er is veel vrijheid in vorm, houding en tempo waardoor de danser veel van zichzelf in de dans kwijt kan.

de tango komt van oorsprong uit argentinië en is aan het begin van de vorige eeuw overgewaaid naar parijs waar het veel te sensueel werd gevonden en zelfs de paus in rome bemoeide zich ermee en deed de dans in de ban. hierop werd de stijl aangepast en gestript tot een meer fatsoenlijke stijldans.
bettie geeft les in de originele vorm van de tango die dus veel sensueler is en veel vrijer in de bewegingen. zij beschrijft de dans als een lichamelijke ontmoeting op muziek.
in de stad groningen geeft bettie ook les aan de argentijnse tangoschool la escuela, die is opgericht door haarzelf.

in 2013 voltooide zij haar opleiding als alexandertechniekdocent, deze bewegingsleer verbetert de balans en coördinatie en bevordert gemakkelijke en effectieve manieren van bewegen.
zij geeft les in de milonguero stijl, een stijl die zich kenmerkt door een innige danshouding waarbij de nadruk ligt op communicatie, zowel tussen de danspartners als met de muziek en de ander paren op de dansvloer.
door deze tangoschool is er een bloeiende tangocultuur ontstaan in groningen met meerdere mogelijkheden per week om te kunnen dansen en met een grote schare tangoliefhebbers.
begin januari zal bettie weer afreizen naar argentinië. tussen 2003 en 2009 heeft zij daar 3 maanden per jaar les gegeven aan de gerenommeerde tango-academie van susana miller in buenos aires en ze is nog steeds verbonden aan de school.

op de eerste zondagen van de maand is er dus de gezellige tangosalon in bad nieuweschans, waar dansers komen uit duitsland en nederland. bettie vertelt dat bad nieuweschans een prima ontmoetingsplek is voor dansers van osnabrück tot bremen, en van groningen tot leeuwarden. de tangosalon vindt al een jaar of 5 plaats en kan hierdoor op een bezoekersaantal rekenen van 80 tot 100 mensen. er is op deze dagen een speciale tango-dj aanwezig die de muziek verzorgt zodat de muziek zo ideaal mogelijk bij de dansers past.
tijdens dit evenement kunt u in de oude remise prima eten en er staan zelfs speciale tangogerechten op de kaart.
bezoekers kunnen komen dansen en/of kijken en de entree is gratis.
deze keer is het een speciale nieuwjaarssalon, normaliter is er voor de salon nog een workshop voor gevorderden maar die komt deze keer te vervallen.

meer informatie over bettie, de tango en de tangosalon is te vinden op de website van la escuela:
 http://www.laescuela.nl/index.html

voor iedereen die eerst wil weten hoe een prachtige tangodans er eigenlijk uitziet is hier een link naar het tangopaar carlitos & noëlia: http://youtu.be/9gcgHx9FJ2U” http://youtu.be/9gcgHx9FJ2U

%d bloggers liken dit: