express no14: wilbert in gesprek met: saeed bakhshi

EWexpress14saeed710

vandaag had ik een afspraak met kunstenaar saeed bakhshi. saeed, een energieke dertiger en van origine uit teheran, iran, is een elegante verschijning en woont en werkt in bad nieuweschans. pratend over zijn werk komt het gesprek al snel op wat hem drijft als mens. niet onbelangrijk wanneer een mens zich met kunst bezighoudt. hier klinkt werkelijke passie. geen gesprek over louter schildertechnieken en bijhorende opleidingen; ditmaal meer over de levensfilosofie van de kunstenaar.

saeed kwam op zevenjarige leeftijd naar zwolle, doorliep het vwo en studeerde in amsterdam geruime tijd politicologie en rechten. toch kroop het bloed waar het niet gaan kon en stortte hij zich, niet geheel volgens de wensen van zijn ouders, volledig op het schilderen.

aanvankelijk als kind al aangetrokken door grote impressionisten als paul cezanne en claude monet, ontwikkelde hij zijn stijl langzaam meer naar het realisme. de aanzet die je als schilder geeft, dat is wat fascineert.

we spreken over het verhaal van de dode zielen van de russische schrijver gogol en over schrijver martinus nijhoff: “lees maar, er staat niet wat er staat”. ook bij schilderen is dat zo. je geeft de kijker een aanzet, neemt hem mee, maar erachter zit iets anders.

zo is dat in de literatuur, de poëzie en in de schilderkunst, zaken waar saeed zich veelvuldig mee bezighoudt. een bevoorrecht mens eigenlijk. er is veel meer dan het oog ziet. daarachter gaat een hele wereld schuil. we spreken over klerikale dogma’s en het opleggen van regels die pretenties in zich hebben om mensen te willen veranderen. en over chaos, die eigenlijk de meest vruchtbare voedingsbodem is voor vooruitgang en creativiteit.

de jonge filosoof schildert prachtige realistische portretten en werkt veel in opdracht. mooi om te onthouden voor wie zijn geliefde eens werkelijk wil verrassen.

werk van saeed bakhshi is te vinden hier op onze website, zijn website http://www.bakhshifineartportraits.com en op zijn facebookpagina.

%d bloggers liken dit: