express no16: leo: tipjes van de sluier no14

LEIDERDORP-BOER-MESTEN

poep is wat mijn neus beleeft, de boeren gaan los, westerwolde nestelt zich onder een deken van zoete mestlucht, ik werd er zelfs door gewekt op de dag dat ik bijtijds wilde opstaan om een locatie te bekijken waar vandaan nieuwe concepten kunnen worden ervaren.

de afgelopen maanden ontaardt dit stukje steeds vaker in een persoonlijk relaas waarin ongevraagd, schijnbaar uiteenlopende zaken en belevenissen aan elkaar geknoopt worden. de eerlijkheid zegt dat ik er veel lol in heb, het schrijven van zo’n column is naast een verplichting ook telkens weer een uitdaging waarvan je op voorhand geen idee hebt hoe het zal eindigen en – erger nog – of er iemand leesplezier aan beleeft.

‘tipjes van de sluier’ is bedoeld om de voortgang van de expeditie westerwolde stukje bij beetje te ontvouwen. het liefst zouden we de voortgang, hoe stroperig ook, van de daken willen schreeuwen maar dat is niet altijd even handig en soms zelfs niet wenselijk, het spel wordt gespeeld, de kaarten zijn gedeeld.

stilte-concepten is het tipje, weglopend richting de Aa liet ik op de dag van de locatieverkenning het gebouw achter me, op zoek naar een beloofd wandelpad. onwillekeurig moest ik denken aan de keer dat ik hier ook was en twee joggers naderden. ze waanden zich onbespied. op hoorafstand ondertussen verstond ik ‘ik hou het niet meer’ en één van de twee boog af naar een dikke boom.
zijn joggingbroek optrekkend kwam hij weer tevoorschijn bijna tegelijkertijd met de man met herdershond van de andere kant. de hond blafte de sportmannen tegemoet om enthousiast snuffelend bij de eerder genoemde boom te eindigen, de baas volgde en keek geïnteresseerd naar wat het dier bezig hield. iets onverstaanbaars mompelend pakte de man een zakje uit zijn jaszak, boog naar voren en met één beweging greep hij de drol voor zijn voeten. aan twee puntjes vasthoudend sloeg hij het zakje een aantal keren over de kop, knoop erin en stopte het weer terug in de jas. goedemorgen groette hij.

de petitie, 3000 handtekeningen voor de gemeente westerwolde, ligt nog steeds op de plank, wachtend op het juiste moment, de houding van beide gemeenten is bewonderenswaardig, het spel wordt gespeeld, de kaarten zijn gedeeld.

fijne maand,
leo janson, expeditieleider

%d bloggers liken dit: