express no16: liz interviewt frans vollink

EWbl3express16muziekfransv710

soms moet je wat verder reizen voor een interview met een westerwolder artiest, de linkshandige basspeler woont weliswaar in ter apel maar heeft zijn studio in het drentse weiteveen.
in deze ruimte vol apparatuur ontmoet ik hem voor een gesprek.

frans is relatief laat, op zijn 16e, begonnen met basspelen. hij is opgegroeid met de muzikale invloeden van zijn ouders die hielden van country en bluegrass. toen er ambonese buren in zijn straat kwamen wonen hoorde hij voor het eerst jazz en fusion, dit en de ontdekking van jazzmuzikant jaco pastorius grepen hem zo dat hij deze muzieksoort wilde leren spelen.

op zijn 18e deed frans toelatingsexamen voor het conservatorium met het idee om eerst de vooropleiding te doen maar tot zijn verbazing werd hij meteen toegelaten op de dagopleiding.
het was hard werken en naar zijn eigen zeggen ging het misschien wat te snel, maar uiteindelijk was het heel goed om hem te enthousiasmeren beroepsmuzikant te worden.
om zijn studie te kunnen betalen heeft frans veel commercieel werk opgepakt, hij speelde onder andere in de begeleiding van koos albers en frans bauer. hier werd wat op neer gekeken door de mede- leerling muzikanten maar hij heeft er heel veel van geleerd en kon zijn studie zonder schuld afsluiten.

van oorsprong komt frans uit musselkanaal maar woont sinds 17 jaar in ter apel. hij vindt westerwolde zeker een inspirerende streek voor een muzikant. hij kan ervan genieten om in amsterdam te spelen maar is dan weer blij om naar huis in het noorden te gaan. al moet hij wel veel reizen omdat er weinig gelegenheden zijn om jazz te spelen in deze streek. fijne uitzondering hierop is grand café restaurant rue de la gare in emmen. frans zal hier op 18 april optreden met zijn band tristan.

deze band tristan is ontstaan met het idee om een soort tussenvorm te maken tussen de wat hoogdrempeliger jazz en de aanstekelijke beat en het dansbare geluid van soul en rock, deze muziekvorm wordt ook wel acid jazz of groove jazz genoemd.
als voorbeelden heeft de band onder andere herbie hancock, george duke maar ook jamiroquai en snarky puppy. deze vorm van jazz is een engelse uitvinding en de engelsen vinden het heel charmant dat deze muziek ook in nederland wordt opgepikt en eigen gemaakt. in groot brittannië wordt tristan dan ook goed ontvangen en stonden zij zelfs met hun vorige single op nummer één in de soulcharts.

net terug van een tourtje in engeland blijven ze zeker internationaal optreden met onder andere concerten in marokko (festival jazzablanca) en het duitse gronau (gronau jazzfest) in het verschiet. frans is ook de bassist van het trio on impulse, een combinatie van traditionele jazz met de elektronische geluiden van r&b, rock en funk.

een ander project waar frans meespeelt en voornamelijk veel mee optreedt in duitsland is de band pili pili, opgericht door de, volgens frans, uitvinder van de wereldmuziek, jasper van ’t hof.

zo is frans alleen al in zijn eigen muziek een breed muzikant maar is dat ook buiten dat genre, naar eigen zeggen raakt muziek hem als het maar gemeend is.

het blijft moeilijk voor een muzikant op te leven van zijn stiel, daarom heeft frans zijn studio en opdrachten nog naast zijn muziek, zo is hij nu zeemansliederen aan het uitschrijven voor publicatie. maar het lijkt allemaal weer een beetje makkelijker te worden, zeker in het buitenland. het is dus nog hard werken voor een doorbraak maar de kleine dingen maken het bijzonder zoals de roemeense fan die schreef dat hij in een moeilijke periode er weer van opknapt als hij de cd one spirit van tristan opzet.

frans schrijft ook de muziek, arrangeert het en mixt de muziek, een voorbeeld hiervan is het liedje moon tune:

websites:
http://www.fransvollink.com/

http://www.tristanmusic.eu/

http://www.onimpulse.nl/

%d bloggers liken dit: