express no17: wilbert interviewt: fred van den bor

EWexpress17fredvdbor710

het is een zonovergoten vrijdagmorgen in april. timmerlui staan op ladders tegen de gevel van café reiderland in bad nieuweschans. alles wijst op een mooie en warme dag.
naast het café woont kunstschilder fred van den bor. samen met man jielis en hun vier honden. we drinken gedrieën koffie op de binnenplaats in de eerste zonnestralen. ze zijn naar eigen zeggen niet op hun best in de vroege ochtenduren, maar het tegendeel is waar. er wordt veel gelachen.

de heren verlieten een kleine dertig jaar geleden hun vrouwen en kinderen die zij voor elkaar verruilden en streken hier samen neer in 2010, nadat ze vele jaren hun vakanties in groningen hadden doorgebracht.
verliefd op de regio kregen ze vijf jaar geleden de kans om voor het werk van fred te verhuizen naar oost groningen. ze voelen zich er naar eigen zeggen als een vis in het water. gezeten voor het raam wordt naar iedereen gezwaaid, en iedereen zwaait terug. twee kleurrijke paradijsvogels in een kleurrijk huis in een kleurrijk dorp.

van den bor zag het levenslicht in den haag in 1951, doorliep het middelbaar onderwijs en ging direct aan het werk. eerst als ambtenaar bij de belastingdienst, later als medewerker bij de ministeries van financiën en binnenlandse zaken. als ambtenaar van dit laatste ministerie nu nog anderhalf jaar in winschoten. want daarna breekt er een tijd van vrijheid aan waarbij het schilderen ruim baan krijgt.
zijn hele leven al voelt fred zich aangetrokken tot de schilderkunst. als jongeling bracht hij vele vrije uren door in de talrijke haagse musea. rembrandt was en is nog altijd een grote inspirator. een replica van diens zelfportret siert de wand in de woonkamer waar wij spreken.
fred heeft zich volledig op portretten toegelegd, zowel realistisch als in pop art stijl. vrolijke doeken met portretten van kinderen, leden van de koninklijke familie en zelfportretten wisselen elkaar af aan de wand van het atelier, dat een aantal deuren verderop gevestigd is.
fred kreeg les van o.a. ans markus en ineke steen. naast portretten schildert fred veel dieren. vooral in opdracht.

>voor meer informatie of een bezoek aan het atelier van fred: http://www.fredvandenbor.nl

%d bloggers liken dit: