express no17: liz interviewt: kira

EWexpress17muziekkira710

aan de keukentafel met kira dekker

op een mooie lentemiddag zit ik met kira dekker op het terras van lijn3, de brasserie van de tramwerkplaats in winschoten.
kira is hier een bekende want deze jonge, talentvolle artiest is de drijvende kracht achter de singer-songwriter (dinner-)party ‘aan de keukentafel’ dat hier in het theater plaats vindt op 16 mei. voor deze unieke gelegenheid wordt het podium ingericht in huiselijke sfeer alsof de artiesten er wonen en gezamenlijk gaan jammen. het publiek krijgt dus een intiem inkijkje in de muziek.
kira en lars koehoorn zijn de singer-songwriters van de avond die zullen zingen en spelen samen met de band van lars derksen onder regie van jasper stuut. in het eerste deel van de avond worden er eigen liedjes ten gehore gebracht en na een korte pauze spelen de muzikanten hun versie van nummers van hun helden.

ik vraag haar hoe ze ooit is begonnen in de muziek en kira vertelt dat ze heeft leren gitaarspelen van haar opa en hoe ze op haar 16e ooit met drie liedjes op straat stond te spelen op koninginnedag. de reacties van het publiek waren erg leuk en er was zelfs een meneer die haar tien euro gaf met de boodschap om dat aan haar muziekcarrière uit te geven. kira vond het een enorme motivatie dat ze met drie ingestudeerde liedjes al zulke mooie reacties kreeg.

één of twee jaar later schreef ze haar eerste liedje. ze vertelt dat ze heel cliché begon in de trant van ’i love you, the sky is blue’ maar omdat ze dag en nacht bezig was met de muziek en woorden groeide dat. toen ze haar eerste liedje had geschreven liet ze het aan haar moeder horen, die zei ’dit klinkt wel lekker, kir’. dit nummer is uiteindelijk kira’s eerste single geworden.

in haar muziek let ze erop dat het dichtbij zichzelf blijft, zoals ze het zelf omschrijft: je moet niet iets schrijven dat je niet zou zeggen. ook is ze commercieel ingesteld en let erg op de reacties van haar publiek, als een liedje niet aanslaat heeft ze er geen moeite mee het te laten gaan en verder te werken aan een nieuw, beter lied.

de meeste liedjes van haar hand zijn up-tempo liedjes voor een luisterpubliek, wel probeert ze de nummers zo gevarieerd mogelijk te houden om het publiek een beetje te dwingen op te blijven letten. er komen stijlen voorbij als soul, pop en reggae.

in maart is kira’s eerste cd uitgekomen, hierop staan 5 (natuurlijk) eigen geschreven nummers. de vormgeving van het hoesje ruilde zij voor een huiskamerconcert.
kira is natuurlijk ook bekend van het programma ‘de beste singer-songwriter van nederland’, een ervaring die volgens haar heel intensief maar ook heel bijzonder was. ze vertelt dat ze het heel raar vond om er toch altijd wel van gedroomd te hebben op televisie te komen maar toen het zover was voelde het toch ook weer heel gewoon, ze blijft kira met haar gitaar en haar liedjes.

kira is een geboren rotterdamse, verhuisde op jonge leeftijd naar duitsland en woont tegenwoordig in bad nieuweschans. het merendeel van haar optredens is hier in de regio maar ze speelt van nieuweschans tot rotterdam en alles er tussenin.

de singer-songwriter (dinner-)party ’aan de keukentafel’ is op 16 mei om 20.00 uur in de tramwerkplaats in winschoten. kaarten zijn in de voorverkoop 10 euro, aan de kassa 12,50.
 ook kan er worden gedineerd op het balkon voor of tijdens het optreden. dit 3-gangen menu kost 24,50 euro.
kaartjes reserveren via http://www.tramwerkplaats.nl of 0597 434 885, dineren reserveren alleen telefonisch.

kira dekker met ’first hello’
 http://www.youtube.com/watch?v=48iA-0nvqJg

facebook: http://facebook.com/SingerSongwriterKira

%d bloggers liken dit: