express no18: leo: tipjes van de sluier: no16

EWbl3express18tipje710

onze burgemeesters, twee dames die zich vanuit het niets de afgelopen jaren hebben opgeworpen als representant van het nieuwe denken. gezamenlijk ijveren voor één gemeente westerwolde, wars van status, vaak tegen de stroom in. nu, jaren later, de een als zaakvoerder en de ander wat minder prominent, blijkt dat het verworven kleinschaligheidskeurmerk cittaslow zomaar weer verkwanseld kan worden. de gemeenten vlagt- en bellingwedde gaven andermaal groen licht voor een megastal.
‘nergens is het dierenwelzijn zo goed geregeld als in de moderne megastal, alleen de weidegang ontbreekt’ sprak een bevriende planoloog, waar gaat dit over? kom op zeg!

gronings dialect. ik versta bijna alles en daar ben ik best trots op, er in praten vind ik zonder reden ongepast, voelt gewoon niet lekker. dialecten zijn zeer geschikt om in te vloeken, krachttermen buitelen dan ook over elkaar heen als zo’n expert van de NAM de schade door aardbevingen bagatelliseert en andere oorzaken zoekt voor het leed aan gebouwen.

cittaslow staat voor een kleine woongemeenschap met aandacht voor elkaar en de omgeving. festina lente – haast u langzaam – is de basis. ik vraag me af of regelgeving die meerdere megastallen toestaat deze glasheldere kijk niet vertroebelt waardoor het cittaslowkeurmerk uiteindelijk in gevaar komt.

we kennen de praktijken in de niger-delta, tonnen ongeraffineerde olie lopen daar per dag het gebied in, de grootste milieuramp ooit, corrosie van het pijpleidingensysteem weerhoudt shell er niet van om de oorzaak bij saboterende anderen te leggen. de NAM – waarvan shell mede-eigenaar is – voert dezelfde strategie. zowel de zwarte drab als de aardbevingen vallen hen niet te verwijten. natuurlijk weten ze beter maar economische redenen weerhouden hen ervan eerlijk te zijn.

zo ook in westerwolde, hier dreigt ook zo’n warrig politiek toneelspel. regelgeving tegenover dierenwelzijn, plofkippen en kiloknallers als schrikbeeld. geen megastallen, punt, maak bezwaar nu het nog kan! kom op zeg!

fijne maand……
leo janson, expeditieleider

%d bloggers liken dit: