express no19: wilbert interviewt: marjan bey

marjan bey, leiden 1951, is samen met leo janson en wilbert van der splinter initiatiefnemer van expeditie westerwolde.

marjan, kind uit een voor die tijd modern, leuk gezin, groeide samen met haar twee broers en zus onbezorgd op in het zuidhollandse leiden. ze kan terugkijken op een mooie jeugd. aanvankelijk bleek marjan geen al te leergierige bezige bij. na de mulo op haar sloffen te hebben doorlopen volgde ze, niets beter wetend op dat moment, de opleiding tot directiesecretaresse aan instituut schoevers om vervolgens in deze rol voor diverse hele leuke directeuren aan de slag te gaan. eerst in vaste dienst, later via uitzendbureaus. daarnaast volgde zij een opleiding tot binnenhuisarchitect.

als uitzenddirectiesecretaresse bij het behoudende bedrijf datsun/nissan (ze moest daarvoor wel een decente rok gaan dragen en naar de kapper toe; twee zaken waarvan ze, voor wie marjan een beetje beter kent, helemaal geen fan is) kwam ze in aanraking met de wereld van de reclame, het bureau dat het bedrijf moest ondersteunen in alle uitingen naar consumenten.

deze reclamewereld sprak haar enorm aan. mensen konden er zichzelf zijn, aan de slag met creatieve ideeën. daarom maakte ze de overstap naar het toonaangevende reclamebureau fhv/bbdo in amsterdam, het meest creatieve bureau van nederland toentertijd. ze werkte daar onder andere mee aan het voorbereiden en uitwerken van campagnes voor bijvoorbeeld zwitsal en heineken. wat begon als een avontuur aan de accountkant van de reclame, ging meer en meer de richting van de creatieve functies op. ’het was een fantastische tijd’, zo zegt ze. ’turbulent, presteren voor grote klanten, het waren roerige tijden. de serie mad men was er niets bij.’
marjan ontpopte zich tot een workaholic en werd assistent art director. rond haar 30e maakte ze de overstap naar het startende reclamebureau rscg/van diggele, janzen, schoenmaker en werd ze een alleskunner (o.a. plannen, ontwerpen, schetsen, artbuying, fotografiebegeleiding, werktekenen etc.) met citroën nederland als eerste grote klant van het bureau.

in 1986 begon marjan haar eigen studio in amsterdam: kunst&vliegwerk. zoals de naam doet vermoeden, moest er voor haar opdrachtgevers, reclamebureaus en directe klanten, onder hoge druk en in weinig tijd grote prestaties geleverd worden. onder hoogspanning en in tijdnoodsituaties moest er vaak nachtenlang doorgewerkt worden. dat leidde er wel toe dat marjan grote klanten als siematic keukens nederland, porsche nederland, we mode, achmea, siebel juweliers, philips by alessi en v&d, maar ook vele kleinere klanten tot haar opdrachtgevers mocht rekenen. ze had geen personeel in dienst maar werkte met een vaste groep freelancers.
ze kijkt er met veel plezier op terug, hier op een zonovergoten terras in westerwolde.

omdat marjan door middel van de digitale snelweg voor haar werk niet meer gebonden was aan een vaste plaats, verruilden zij en haar man hun huis in heemstede in 2004 voor een huis in blijham, alwaar ze naar volle tevredenheid wonen en werken. een tandje minder was hierbij het uitgangspunt, niet meer continue achter de computer, meer genieten van al het westerwoldse moois. vanuit hier pakt ze zo nu en dan nog leuke projecten aan, ontwikkelt ze huisstijlen en concepten voor bedrijven of ontwerpt ze brochures of advertentiecampagnes.

ze kwam hier weer in contact met voormalig burchtheer en huidig expeditieleider leo janson, een oude bekende uit leiden. ’expeditie westerwolde is gewoonweg begonnen als een digitaal platform voor westerwoldse kunstenaars, geïnspireerd door het fenomeen cittaslow. nu zijn we in de fase aangeland om alle plannen die de expeditie inmiddels heeft ontwikkeld, visueel en conceptueel door te vertalen naar concrete zaken.’
hierbij is marjan als een vis in het water. haar taak is het om het ssstilte-concept van expeditie westerwolde verder vorm te geven. dat vraagt om conceptueel denken en dat consequent doorvoeren. daar is heel wat denkwerk aan vooraf gegaan. marjan werkt graag ’s nachts. dan komt zij, in alle rust, met haar woest opgestoken haar en haar onafscheidelijke pakje shag tot de meest creatieve ideeën.
’het uiteindelijke doel is om, wanneer de expeditie ergens in westerwolde is neergestreken, je echt te onderscheiden. de ambitie is dan ook dat, wanneer het concept straks staat, mensen uit heel nederland er voor op reis gaan. in het ssstilte-concept van de expeditie is straks ruimte voor allerlei maatschappelijke componenten en ook voor eigenzinnige elementen zoals ongekend mooie solitaire, kunstzinnige logeerplekken. geen voorspelbaarheid, vooral niet obligaat.’
met marjan aan het creatieve roer gaat dat zeker lukken. en dat kan zij alleen maar beamen.

meer informatie over marjan, huisstijlontwikkeling, vertalen van creatieve ideeën naar concepten op maat en meer: http://www.marjanbey.com

EWssstiltemoodboard

%d bloggers liken dit: