express no20: liz interviewt: debora loning

EWexpress20ntourage710

het was waarschijnlijk de meest druilerige dag van de zomer dat ik het rhederveld in toog om debora loning van parktuin entourage te interviewen. zelfs met dit regenachtige weer staan er nog gasten op de camping. volgens debora zijn dat toch echt wel de die hards, al is ondanks het grijze weer goed te zien dat het een erg mooi landgoed is.

de camping is begonnen in 1998, debora en haar man willem kochten het huis aan de j. buiskoolweg en vonden hun plekje zo mooi dat ze het graag met anderen wilden delen zodat die er ook van kunnen genieten. eerst nog wat kleinschalig met voornamelijk wandelaars en fietsers die hun tent kwamen opzetten maar nadat in 2001 ook de grond naast het huis werd aangekocht was er parkeergelegenheid en dus ook ruimte voor caravans.
de kampeertuin sloot zich aan bij de organisatie natuurkampeerterreinen en trekt bezoekers die komen voor rust en het genieten van de natuur. een enkele gast vindt het zelfs te stil in de tuin in het rhederveld maar de meeste bezoekers genieten van de ruimte en de stilte.

de tuin is inmiddels uitgegroeid tot wat je prima een park zou kunnen noemen en sinds 5 jaar worden er ook exposities georganiseerd.
entourage heeft vanaf het begin meegedaan met de tuin 10-daagse die provinciebreed werd georganiseerd. toen de subsidie hiervoor werd afgeschaft viel helaas de onderlinge samenwerking ook weg. besloten werd toen dit tuinenevenement voort te zetten maar alleen in westerwolde. deze zomer werd het georganiseerd onder de titel ‘westerwolde rijgt’, dit werd zo’n groot succes dat de verwachtingen van organisatie en deelnemende tuinen ver overtrof, bezoekers kwamen vanuit het hele land en van over de grens in duitsland.
de data voor volgend jaar kunt u alvast in uw agenda zetten, het is dan van 17 tot en met 26 juni.

bij entourage werd de bezoeker tijdens ‘westerwolde rijgt’ bij de poort verwelkomd door een danseres, sophia maria kienhuis uit haarlem, die met dans en informatie de gasten door de tuin begeleidde.
enthousiast wordt al uitgekeken naar volgend jaar en initiatieven en ideeën worden bedacht en uitgewerkt door een werkgroep. één van de ideeën van afgelopen jaar was om de tuineigenaren en de kunstenaars van de beeldende kunst in de tuinen met elkaar in contact te brengen. dit jaar door middel van een speeddatingsessie. de kunstenaars konden hun werk laten zien en in een kort gesprekje werd gekeken of tuin en kunst bij elkaar zouden kunnen passen.

omdat 10 dagen wat kort is om de beeldende kunst in de tuin te exposeren staat de getoonde kunst het hele zomerseizoen in de tuin van entourage.
dit jaar worden er voor het eerst ook dingen buiten dit evenement georganiseerd in de parktuin.
zo was er een midzomeravondarrangement: er werd gegeten bij ‘dromen en soeptuin’ in vriescheloo terwijl de danseres, die ook de gasten verwelkomde bij entourage bij de tuindagen, en een harpiste een optreden verzorgden. daarna kon men genieten van een operazangeres bij een vennetje achter de parktuin. vervolgens werd het programma voortgezet bij entourage waar een metalen en glazen hart, omwikkeld met in lampolie gedrenkt katoen werd aangestoken.

voor een ander, nieuw initiatief kunt u zich nog opgeven, op 9 augustus is er in de parktuin een proeverij van de indische keuken.

als afsluiting van het seizoen is er op 30 augustus van 13.00 tot 17.00 uur een muziekfestival. er zullen drie bands optreden:
sopar, een bluesband waarvan de drummer van de band debora’s echtgenoot willem sopar is. zij zetten met hun uitsluitend eigen geschreven nummers een geheel eigen sound neer.
het kwintet, een nieuwe jazzband met vijf enthousiaste, jonge muzikanten die een feestje kunnen maken met hun eigen jazz geluid.
en roasted, een rockformatie welke het festival aanvult tot een gevarieerd programma.
de toegang voor dit festival en de parktuin is gratis.

meer informatie over de tuin, camping en de evenementen is te vinden op http://www.ntourage.com en ze zijn ook te vinden op facebook: https://www.facebook.com/ntourage?fref=ts

hier nog een voorproefje van de muziek op het festival, de band sopar:
https://youtu.be/RQPZifOPr84

%d bloggers liken dit: