Verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland

EWjonbakkerlandsch710
foto jon bakker

Donderdag 15 september sloot de inschrijftermijn voor natuurgebieden die willen meedoen aan de publieksverkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland, geinitieerd door het Ministerie van Economische Zaken en uitgewerkt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). En Westerwolde doet natuurlijk mee! Simone Labrijn van gemeente Vlagtwedde en Leo Janson van Expeditie Westerwolde hebben in nauwe samenwerking met de Gebiedscommissie gewerkt aan het beantwoorden van de eerste vragen/criteria.

Een vakjury onder voorzitterschap van professor Pieter van Vollenhoven gaat de inzendingen nu beoordelen op basis van vooraf vastgestelde criteria.
Op 10 oktober maakt de jury bekend welke gebieden zijn genomineerd. Van 10 oktober tot en met 31 oktober kan het publiek vervolgens zijn stem uitbrengen via de website: www.mooistenatuurgebied.nl

Met de publieksverkiezing wil staatssecretaris Van Dam mensen meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft en natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, net zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Hollandse tulpen en molens. Onder meer door te investeren in de kwaliteit van de natuur, verbeteren van de toegankelijkheid en het versterken van de voorzieningen moeten de gebieden aantrekkelijker worden voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Hierbij is het van groot belang dat er een goede balans blijft tussen het beschermen van de natuur en het beleven van de natuur. Ook de andere gebieden die deelnemen aan de verkiezing en de bestaande Nationale Parken profiteren van de extra middelen. Zo worden de natuurgebieden en parken bijvoorbeeld ondersteund met kennis en kunde om ingediende plannen en ambities waar te maken. Zo levert het ministerie van Economische Zaken inhoudelijke expertise en onderzoeksgegevens voor de versterking van Nederlandse natuurgebieden.

In totaal is er nu 4 miljoen euro tot 2018 uitgetrokken voor versterking van de Nederlandse natuurgebieden en –landschappen.

De criteria met antwoorden vind je hier op de site in losse artikelen.