express no51: leo: een tipje van de sluier no48

…in de griekse mythologie was de wereld nog maar net geschapen toen een titanenzoon het vuur van de olympiërs ontfutselde. de goddelijke vonk die het zelfbewustzijn en de creativiteit van de mens moest aanwakkeren bracht ook de techniek op gang. eind 1900 resulteerde dat in een netwerk van netwerken. kennis kon elk moment, wereldwijd gedeeld worden. de mensheid, ook ik, glom.

prometheus, zoon van een titaan, kleide de mens. het speeksel van zeus en de adem van athena schonken het leven aan dit geboetseerde. zeus onthield het beeld van vuur waardoor prometheus het moest gaan stelen. hij ontstak daarop in woede en ketende de titanenzoon voor eeuwig. zeus bleef woest en uit deze boosheid schiep hij pandora en haar doos, waar niet ingekeken mocht worden. pandora (zij die alle gaven van de goden bezit) kon aan dit gebod geen weerstand bieden. ze opende de doos en al het onheil waaide er uit weg. als enige bleef elpis, god van de hoop achter.

…in de griekse mythologie schiep de mens, in tegenstelling tot andere mythes, de goden. heil en onheil werden daardoor onlosmakend met elkaar verbonden. zo ook vandaag. we leven 2018. mijn euforie uit de jaren ’80 is omgeslagen in schaamte. het www is een slagveld verworden van corruptie, grove belediging en vunzigheid. sites worden gekaapt, gebezigde taal overstijgt het fatsoen en e-mailadressen worden gekidnapt. snel internet, ook in westerwolde! het kan me gestolen worden. waar is elpis in godsnaam?

%d bloggers liken dit: