express no50: wilbert: ijlt

foto marten nauta/RTV N

deze maand geen interview. zo tumultueus als februari begon, zo stil eindigt zij. in bed welteverstaan. door ziekte geveld. niet ernstig. maar toch. volledige bedrust gedurende twee weken is niet niks. zeker voor een bezige bij. maar wat aan te vangen met de enorme zee van tijd die praktisch niet kan worden ingevuld. tussen het dagdromen door draaien de hersenen op volle toeren. ondernemershersenen staan sowieso nooit stil. ze draaien, kolken en dampen dag en nacht. tijdens de nacht moet worden ingehaald wat overdag door drukte is blijven liggen. maar in zo’n ziekbed heb je twee keer zoveel tijd om na te denken.

westerwolde is reeds acht weken een feit. in bed heb ik het coalitieakkoord in een middagje doorgeworsteld. een futloos document dat ruikt naar spruitjes en doorgekookte prei. het zou een plaatje van een sanseveria op de omslag moeten hebben. fantasieloos, ambitieloos. soms zelfs oude wijn in nieuwe zakken. het woord harmoniseren (tussen vlagtwedde en bellingwedde, zo schat ik in) klinkt veelvuldig. het is geschreven zonder visie en zonder een greintje elan.

alles is middelmaat.

er wordt gereuteld over ondersteuning van ouderen en minder bedeelden, het tegengaan van krimp. huisjes van de sociale woningbouw moeten worden gerenoveerd of teruggebouwd indien ze worden gesloopt. alles is muisgrijs en mistig. de lezer wordt in slaap gesust.

in de ochtendkrant lees ik dat het grote uitdelen bij deze coalitie al weer is begonnen. de eigen WMO-bijdrage gaat weer omlaag. waarom ook niet. richt de hele maatschappij maar in voor truus lappenmand. de hele dag rijden glanzende witte auto’s van synergon langs mijn slaapkamerraam. het maakt het plaatje compleet. eigenlijk moet je er maar om lachen.

nergens in het document breekt de zon door en klaart het op. nergens steekt een zachte bries op die daarna als een verfrissende mistral door de vallei van de westerwoldse aa waait. waarom geen document dat doorspekt is van ambitie en trots. dat de ramen wagenwijd openzet. waarom geen samenhangend verhaal over cultuur in relatie tot het versterken van het toerisme. een document dat kansen aanreikt voor ondernemers en agrariërs en dat een nieuwe horizon aanwijst over de grens. een document dat onderwijzers en schoolbesturen in vuur en vlam zet om onze kinderen eindelijk eens het lang gekoesterde duits te leren spreken en dat onze jeugd zich dagelijks laat laven aan de basisbeginselen van techniek. dat is wat dit gebied echt nodig heeft!

waarom geen letter geweid aan het beleid tot het behouden van al die frisse net afgestudeerde kinderen. en hoe we hen daarbij zo goed mogelijk kunnen faciliteren. zitten er überhaupt jongeren in klankbordgroepen? laten we burgerinitiatieven beginnen waarbij particuliere grond wordt ingezet voor sexy jongerenhuisvesting. hoezo wachten op woningbouwcorporaties? we doen het zelf wel. kijk zelf eens op www.wikkelhouse.com. daar word je blij van! duurzaam, ecologisch en hip in plaats van iedereen maar weg te stoppen in die treurige rode dertien in een dozijn bakstenen huisjes. hoe kun je kinderen en jongeren over schoonheid leren als je ze huisvest in symbolen van absolute naoorlogse treurigheid en middelmaat.

bruisende mannen en vrouwen hebben we nodig die voorop willen en durven gaan. die stuiteren van enthousiasme, energie en creativiteit. die keuzes durven maken waar dit gebied echt eens een keer iets aan heeft. excellent onderwijs met een relevant onderwijsaanbod dat eindelijk eens echt aansluit op de praktijk en over de grens. met begeleiders die de jeugd waarlijk kunnen enthousiasmeren dat een carrière bouwen je eigen verantwoordelijkheid is en ook nog eens ontzettend leuk! dat thuis zitten geen optie is en dat reizen voor je werk heel gewoon en gezond is. daar komen we verder mee in westerwolde!

weg met bestuurlijke ego’s die zonder visie maar papier produceren en doorzwammen over versterking van dorpskernen, het activeren van de burger en ander hol gezwets.

u leest al tussen de regels door, ik ben geen fan van onze nieuwe dorpsregering. maar dat is ook niet erg. ik kruip weer onder de wol. om nog even lekker verder te dromen van een totaal gerevitaliseerd westerwolde.

de koorts is nog niet helemaal weg, vandaar.

%d bloggers liken dit: