express no46: wilbert interviewt: maud goossen

in de schijnwerper: de blokeend in oudeschans

een goede tien jaar geleden streken ze in oudeschans neer. maud en krijn goossen. vanuit het midden van het land, waar ze naaimachines aan particulieren en bedrijven verkochten. een prachtig familiebedrijf dat zij verkochten om een nieuw leven te beginnen. het roer moest om vonden ze. na een lange oriëntatie op een geschikte plek voor hun nieuwe leven streken ze bij toeval neer in het wonderschone oudeschans. de parel van westerwolde. ooit door de ANWB uitgeroepen tot een van de acht mooiste dorpen van nederland. een gehucht van nog geen honderd zielen met thans meer import bewoners dan Groninger autochtonen, twaalf kinderen en een gemiddelde inwonerleeftijd van 54 jaar.

ze begonnen er een engelse landlevenwinkel en creëerden er hun eigen paradijs. het dorpje telt een aantal ondernemingen, waaronder restaurant de piekenier, het kunsthuis, een bed & breakfast en de goud- en edelsmederij goudwicht. maud en krijn kochten er het voormalige koetshuis en atelier, naast de enorme boerderij waar de ooit zo grote en wijlen herenboer uniken woonde, aan de poortweg 1.

wie de blokeend bezoekt, waant zich even in engeland of ierland. een must voor elke anglofiel. een volledig ingerichte grot van alibaba, maar dan in britse sferen. de open haard brandt er in deze tijd van het jaar. de muziek klopt met de ambiance. van waxcoats tot dubarry laarzen en decent geruite overhemden en lamswollen truien. en dat alles gelardeerd met engelse jachtprenten, schapenleren meubilair en vele landelijke hebbedingen die alles compleet maken. “alles is hier te koop, behalve de vrouw des huizes en de teckel noah”. de aanvankelijk bescheiden winkel groeide in de achterliggende jaren uit tot een concept waar, naast landelijke engelse outdoorkleding, ook buitenkachels, hottubs en tuinkassen worden verkocht.

wie de blokeend aandoet, een must eigenlijk voor elke inwoner van westerwolde, waant zich in een aflevering van een goede britse detective. op de oprit staan nonchalant de british racing green landrover defender en dito morris minor met houten betimmering uit 1968 geparkeerd. de heer des huizes gaat gekleed in goede tweed en rookt op gepaste momenten zijn pijp.

maar bovenal zijn maud en krijn mooie mensen en levensgenieters die het schone vooral zien in de kleine dingen. het verwennen van hun klanten met een goed glas wijn. het schenken van koffie aan dorpelingen die hun stee even aandoen voor een kort gesprek. verbinders van het zuiverste water. ze beijveren zich voor de goede zaak als bestuursleden van de stichting vesting oudeschans, maar organiseren ook jaarlijks de opzomerdag in het dorp. op deze dag komen vele dorpelingen in hun tuin bijeen om onder het genot van koffie en homemade taart een briefing te krijgen over wat er allemaal weer gepoetst en opgeruimd moet worden in het prachtige oudeschans. gewapend met emmers, sponzen en luiwagens trekken de dorpelingen er dan gemotiveerd op uit om het hele dorp te poetsen om daarna terug te keren voor een goede lunch. geen lantaarnpaal blijft ongewassen. vorig jaar kregen ze een kleine twintig bewoners zo ver om de lokale begraafplaats op te frissen. ze beheren de sleutels van menig dorpsbewoner, bij wie ze in hun afwezigheid voor de krant en de katten zorgen of de tomatenplanten opbinden. hoe cittaslow kan het zijn!

nieuwsgierig naar hun winkel? http://www.blokeend.nl

openingstijden: woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur maar wie na vijven nog even bezig is in hun winkel met rondneuzen of kleding te passen, mag gerust nog even blijven..

%d bloggers liken dit: