express no43: wilbert interviewt: margriet smeets

buiten stortregent het. maar dat deert ons niet. margriet smeets (den haag 1946) nipt van haar chardonnay. de vijf zit immers in de klok. er heerst een vrolijke levendigheid in het hof van sellingen. margriet spreekt weloverwogen. geen zin begint met “ik”. ze is bescheiden en spreekt niet over anderen. zo is ze opgevoed. op 13 jarige leeftijd vergezelde ze haar vader, die technisch ambtenaar voor het ministerie van landbouw was, op werkbezoeken naar proefboerderijen rondom jipsingbourtange. ze kent het gebied hier als haar broekzak.

margriet studeerde franse taal en letterkunde in groningen. ze werd docent aan wat het latere eems delta college werd en ontwikkelde luistervaardigheidstoetsen voor het CITO. acht jaar lang gaf ze haar energie voor d66 in de provinciale staten met welzijn & cultuur en ook milieu en waterstaat en verkeer en vervoer in haar portefeuille. maar met de invoering van de tweede fase in het voortgezet onderwijs was het klaar. daarin had zij geen zin meer. die vernieuwing klopte niet. op haar tweeënvijftigste zwaaide ze af en verhuisde ze met haar echtgenoot vanuit de regio delfzijl naar sellingen, naar het hart van haar geliefde westerwolde.

we hebben vandaag een afspraak om de vele westerwoldse wandelroutes, die zij samen met haar echtgenoot en vrienden samenstelden, onder de aandacht te brengen. stuk voor stuk parels. een echte wandelaar wordt hier blij van. margriet bemenste langere tijd met circa vijftien vrijwilligers het toeristisch informatie centrum in de noordmee in sellingen. de ontwikkeling van het toerisme heeft haar bijzondere belangstelling.

in 2012 ontspon zich het idee om een streekpad te ontwikkelen. een gesloten pad van minimaal 80 kilometer dat je in een paar dagen kunt lopen. zo’n pad was hier nog niet. samen met haar echtgenoot bedacht zij deze wandelroute. door het ontbreken van een goede openbaar vervoer verbinding werd het pad in een soort 8 ontwikkeld, waarbij ook aan overnachtingsmogelijkheden werd gedacht. “dit laatste is wel een “ding” in westerwolde. er komen al best veel toeristen naar dit gebied, maar grotere hotels zijn hier niet. waarom geen groter fletcher Hotel in deze regio. zo’n faciliteit zou een aanwinst zijn voor westerwolde. nu moeten grotere gezelschappen zich verdelen over de weinige en kleine overnachtingsfaciliteiten.”

te druk moet het hier beslist niet worden, maar dat zal ook niet gebeuren, volgens margriet. “westerwolde ligt nu eenmaal te excentrisch en het imago van het gebied helpt ook niet mee. je kunt toeristen wel willen lokken, maar je kunt ze simpelweg niet accomoderen in het gebied. de grootschalige landbouw brengt niet veel werkgelegenheid dus zou een meer doordachtere manier van de ontwikkeling van het toerisme uitkomst kunnen bieden. toerisme schept immers wel werk.” haar wens is om meer samen te werken in het hele grensgebied. er zou ook veel meer te halen zijn uit een samenwerking met bijvoorbeeld oldambt.

het door haar in 2012 gestarte particuliere initiatief om met anderen te gaan lopen teneinde een aantal wandelingen samen te stellen, leidde tot de wens om deze ook professioneel te publiceren. deze publicaties kosten veel geld, dus lukte dit in eerste instantie niet. toch zette zij door. inmiddels zijn de wandelingen te vinden op www.klikprintenwandel.nl. een wandelsite zonder winstoogmerk die echt is bedoeld om wandelaars te bedienen. een aanrader voor iedereen die in het gebied woont en wandelt en zijn vaste rondje nu wel gezien heeft, voor zover dat mogelijk is. een must ook voor de verwoede wandelaar die als toerist het gebied aandoet. een serieuze site met in het afgelopen jaar inmiddels 79.181 gebruikers.

wie de site bezoekt ziet al snel de westerwolde lussen. de wandelingen lussen in elkaar zodat kleinere en grotere routes eenvoudig gekozen kunnen worden. aan alles is gedacht. parkeergelegenheid, openbaar vervoer, accomodaties en horeca onderweg alsmede een printbare topografische wandelkaart. hoe leuk wil je het hebben!

margriet denkt breed, zij is van het verbinden. zoals ze haar kinderen als wereldburger heeft opgevoed, zo denkt zij zelf ook over grenzen heen. vitaal en opgewekt. sinds korte tijd werkt ze als vrijwilliger weer mee op het toeristische informatiepunt dat is gevestigd in het pand van het hof van sellingen. om nieuwkomers en bewoners met niet aflatende energie te informeren over het “geheim van nederland”, ons westerwolde.

heb je zin om te voet, alleen, samen of met vrienden delen van westerwolde te (her)ontdekken? www.klikprintenwandel.nl

%d bloggers liken dit: