express no39: wilbert interviewt: jan j. westerbeek

wilbert interviewt zeevaartkapitein en bestuurder jan j. westerbeek

het regent in westerwolde vandaag. heel hard en veel. een perfecte dag om mij een paar uur op te mogen sluiten met een bestuurder uit de lokale politiek. jan westerbeek verwelkomt mij in zijn huis zoals hij ook zijn varende gasten bij de loopplank op zijn cruiseschepen in de middellandse zee of zuid-amerika ontvangt, zo beeld ik mij in. een brede lach en de handen stijf langs het lichaam. net geknipt. op orde. vandaag geen pet en wit pak met gouden versierselen en epauletten.
zoals altijd begint jan eerst met een mop. eerst moet er gelachen worden voordat we schakelen naar serieuze zaken. die dingen gaan nu eenmaal samen.

jan westerbeek werd in 1951 in groningen geboren want het schip van zijn ouders deed de stad toen aan. hun domicilie was eigenlijk rotterdam. jan studeerde weg- en waterbouw in delft en begon aan een lange succesvolle carrière waarin scheepvaart de rode draad was.
als echtgenoot van marrie en vader van drie kinderen, streken zij in 1992 neer in blijham omdat jan een baan had aanvaard in duitsland als directeur van een scheepswerf voor het moederbedrijf damen shipyards te gorinchem.
een aktie die door zijn directe omgeving in zijn nieuwe woongebied niet werd begrepen. raar vond men het zelfs, om een baan te accepteren in duitsland. “normaal” woon je in blijham en werk je in winschoten. dan is assen al ver. het valt hem op dat al die jaren dat hij hier nu woont en bestuurt, dit nog steeds de heersende gedachte is over arbeidsmobiliteit. zelfs op vakantie gaan doe je in je eigen regio. iets wat ver van hem afstaat. jan zijn werkterrein is de hele wereld.

wanneer we schakelen naar zijn politieke werk als fractievoorzitter van de liberale partij in bellingwedde, komt jan op dreef. “het gaat goed met de lokale politiek en zijn partij. met de huidige coalitie van vvd, cda en pvda is er rust. men heeft vertrouwen in elkaar en men komt zijn afspraken na. dat straalt op een positieve manier uit naar onze inwoners, naar andere gemeenten en de pers. deze rust in het college en de raad past in het cittaslowplaatje.
te meer omdat in de pers bestuurders in oost-groningen worden afgeschilderd als ruziënde en over elkaar heen tuimelende lieden die elkaar niets gunnen. kijk maar naar het akkoord van westerlee en de gemeentelijke herindeling. en het klopt voor een deel ook wel. er zou meer bereidheid moeten zijn om naar elkaar te luisteren en samen te werken.”

“eigenlijk zouden we beter af zijn met een gemeente oost-groningen. deze hele regio telt maar 100.000 inwoners. en dan zoveel afzonderlijke gemeenten.”
als liberalen zoeken we constant naar efficiëntie. nu hebben we in de hele regio wel zeven contracten voor afvalstoffenverwerking!!! het blijft bijzonder dat het hier nog niet wil lukken, terwijl in een stad als bangkok met 16 miljoen inwoners dat wel lukt.”

jan is een liberaal in hart en nieren. het MKB levert het geld, de rest kost geld.
“echter, iedereen in deze maatschappij verdient een plek. het is dan ook belangrijk dat er geld wordt gestoken in uitkeringen en het sociale werkvoorzieningsschap. maar wel op een efficiënte manier. ik mis het klaarstomen van mensen om ze fit te maken voor de markt. mijn vader zei altijd: als je wat gaat doen in het leven, kijk dan wat je ermee kunt verdienen want je moet in je eigen levensonderhoud voorzien.”

“waarom wordt er in deze regio op basis- en middelbare scholen en het mbo geen verplicht duits gegeven? we leven in een regio waar de banen ook aan de andere kant van de grens te vergeven zijn. waarom is in deze regio techniek niet de hoofdmoot in ons huidige onderwijs? de markt in oost-groningen en de regio over de grens vraagt vrijwel alleen maar technisch geschoold personeel. het is jammer dat gemeenten geen vat meer hebben op het onderwijs maar slechts aan tafel schuiven als het om huisvesting gaat. het is onbegrijpelijk dat het onderwijsveld deze urgentie zelf niet ziet om hun leerlingen en het gebied verder te brengen.”

we eten kippensoep met sambal nu. “regeren is vooruitzien. de nieuwe vvd – afdeling westerwolde is al lang een feit. alle neuzen staan dezelfde kant op. daar waar anderen nog treuzelen of strijd leveren zijn wij al klaar. de speerpunten voor de komende jaren zijn helder: een heldere visie op de ontwikkeling van dit gebied, waarbij de nadruk moet liggen op onderwijs dat aansluit op de behoeften van de arbeidsmarkt in deze regio. ook moeten we goed naar de processen blijven kijken en ook hier blijven aansluiten bij de behoeften van de markt. niet blijven proberen om zelf hunebedden te bouwen als er een hijskraan verderop staat. de efficiëntie moet worden vergroot. bestuurders moeten nog meer dan voorheen de handen ineenslaan om de grote ambities voor dit gebied te verwezenlijken.”

%d bloggers liken dit: