express no36: wilbert in gesprek met: geluksinspirator evelien duursma-kooman

evelien (delft 1976) kwam als jonge stadse vrouw naar het noorden om zich bij haar huidige echtgenoot wietse te vestigen. samen bestieren zij hun melkveehouderij midden in het veld achterin bellingwolde tegen de duitse grens. met hun vier kinderen vormen zij een gelukkig gezin.

evelien groeide op in een traditioneel gezin. als kind was ze al anders dan de anderen. een heel eigen wil. altijd doorvragen. als kind voelde ze problemen van andere al aan. ze volgde haar basis-en voortgezet onderwijs aan de vrije school. een fijne school maar zonder echte intellectuele uitdagingen. als klein meisje wist ze al wat ze wilde: iets met kinderen en de wereld redden. dat begint immers bij kinderen. haar keuze voor de pedagogiek was dan ook een logische. toch vond ze daar niet wat ze zocht. teleurstellend was het ook. alles was gedragsgestuurd, hoe krijg je kinderen zover dat ze doen wat wij als volwassenen denken dat ze zouden moeten doen?
na een aantal jaren in de gehandicaptenzorg gewerkt te hebben kwam ze op haar negenentwintigste haar liefde wietse tegen. een friese boer in het oost-groningse bellingwolde.

hier kregen zij drie kinderen en een pleegkind. met een echtgenoot die tussen de tachtig en honderd uren per week zijn aandacht bij het bedrijf moet houden en vier opgroeiende kinderen die elk hun eigen begeleiding vergen, was de keuze om volledig voor haar gezin te gaan een logische. en maar goed ook. aan haar oudste dochter had zij haar handen vol. wanhopig werd ze er soms van. als kind was zij min of meer ook zo geweest. daardoor wist ze dat het geen moeilijk kind was maar dat zij zelf die moeilijkheid met dat kind had op te lossen.

evelien ging op zoek naar antwoorden op haar vragen. haar vertwijfelingen, was zij wel een goede moeder? ze kwam na het doorwerken van stapels literatuur en studie tot inzichten die haar leven en dat van haar gezin veranderden. elke behoefte van een kind die je als ouder niet kan bevredigen is traumatisch voor een kind. vaak (en gelukkig maar) worden deze trauma’s door ons overlevingsmechanisme weggestopt. maar ook komen ze regelmatig boven. ook bij haar.

en dan komt bij evelien haar ware kracht naar boven. zij zoekt net zo lang tot ze vindt wat ze zoekt. ze kwam tot het inzicht dat ze niet telkens moest streven om een goede moeder te zijn. maar een gelukkige! dan volgt het kind vanzelf. gelukkige ouders zijn goede opvoeders!

hiervan heeft evelien haar missie gemaakt. en ook haar werk nu. ze richtte haar bedrijf richting geluk op.
richting geluk zegt wat zij is en doet. zij gelooft dat het onze schone taak is om onszelf en de wereld mooier te maken door met ons eigen geluk aan de gang te gaan.
ze begeleidt personen en instellingen om deze verandering in gang te zetten en door te geven aan de mensen om ons heen.

inmiddels weet evelien dat iedereen zijn leven kan keren. het is misschien niet eenvoudig maar wel simpel: wil je dat het beter gaat? zorg dan dat het beter gaat! zolang je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

richting geluk richt zich op mensen die op zoek zijn naar antwoorden. antwoorden op vragen die haar ook bezig hielden. omdat deze vragen gingen over een heel wezenlijk deel van haar bestaan, haar moederschap. en als het daar dan niet lekker lijkt te gaan dan heeft dat zoveel impact. we leven in een maatschappij waar we niet makkelijk hulp vragen op dat punt. veel meer zijn we geneigd mensen te veroordelen die het slechter doen en jaloers te zijn op hen waar het vanzelf lijkt te gaan.

richt je als ouder op je eigen geluk en je kinderen zullen volgen. richt je als leerkracht op je eigen geluk en je zult kinderen kunnen begeleiden hun talenten te ontwikkelen. richt je als politicus op je eigen geluk en je weet beslissingen te maken die er een gelukkigere samenleving van maken.

en hiermee kan evelien helpen. vanuit haar brede interesse in de wereld, ontwikkeling, voeding en geluk helpt zij het liefst moeders en instellingen die met ouders en kinderen werken de verandering in henzelf te maken die de wereld doet veranderen.

ben je geïnteresseerd of heb je vragen?
www.richtinggeluk.jimdo.com
evelienkooman@hotmail.com

%d bloggers liken dit: