express no35: gain kokeleko: henk drenth

Is Het Groninger Landschap ook Mijn en Ons Landschap??

Aan dhr Marco Glastra,

Directeur van Het Groninger Landschap,

Geachte heer,

Op de deurmat viel bij ons vandaag de Najaars folder 2016 van uw Groninger Landschap. Tot mijn schrik en ontsteltenis moet ik echter weer ervaren dat het wéér niet een folder is van MIJN/ONS/UW Groninger Landschap.
U weet onder de lijn Hoogezand-Winschoten-Nieuwe Statenzijl alleen Bourtange op te voeren als mogelijk reis en informatiedoel. ÉÉN derde deel van onze provincie Groningen doet bij u NIET mee. Voor het gemak hebt u het Dr. Hommesbos bij Onstwedde ook maar zelfs niet eens genoemd.
Nog heel even in herinnering brengend: uw jaarfotokalender 2017. Ik bestelde altijd 2, eentje voor het weggeven. Niet één plaatje van het prachtige Zuiden van Hèt Groninger Landschap. Ik heb ze betaald en aan u teruggestuurd. Stop het geld aub in ONS Groninger Landschap.
Ik kom niet op de Beschermersavond 26 oktober. Wat doe ik daar, U beschermt MIJ/ONS immers toch niet!!

Hoogachtend,
H.D.Drenth, Musselkanaal

 1. henkdrenth

  Dag redaktie,

  ik geef hieronder graag de briefwisseling weer die ik recent heb gevoerd met dhr Marco Glastra van Het Groninger Landschap.
  Misschien kunnen jullie de lezers en Expeditie Westerwolders er een plezier mee doen. We moeten dus maar 2017 goed in de gaten houden, want men wil wel zijn leven iets beteren… Hoewel men Westerwolde blijft zien als een Stukje Groningen. Het is wel een HEEL GROOT STUK zou ik zeggen.

  Aan dhr Marco Glastra, directeur Groninger Landschap,

  Geachte heer Glastra,

  Ben blij met uw reactie, hoewel ik niet uw mening deel dat het Groninger Landschap aan zeer grote gebiedsdelen van onze provincie geen aandacht kan schenken omdat het Landschap daar geen bezittingen zou hebben.
  Het Groninger Landschap pretendeert toch immers het Landschap in de hele Provincie Groningen te promoten. U bezit toch ook geen Waddenkust, hoewel ik best wil spreken van: “Wat een kust”.
  Mijn ergernis was/is mede gestoeld op de leemte, behalve in de periodiek, oa in fotografische berichtgeving middels de Fotojaarkalenders die u elk jaar uitgeeft. Het Zuiden van de provincie kwam en komt er amper in aan bod.
  Onze provincie heeft gigantisch veel variëteit aan landschappen te bieden.
  Zomaar een Westerwoldse greep:
  Ooit liep Westerwolde tot aan de Hondsrug, voordat de Veenkoloniën “aan snee”kwamen. De Veenkoloniën en de Kanaalstreek hebben Nederland verwarmd middels de afgegraven metersdikke turflaag.
  En nu dreigt weer een energieramp of wellicht big energiebussiness middels de Windmolenparken. Naar het Oosten van onze streek wordt de horizon al bepaald door honderden windmolens vlak over de Grens, ( die Duitsers zijn ook niet gek) en nu dreigt de westelijke horizon ook al bepaald en verpest te gaan worden door grote Windmolenparken.

  Ik wil zomaar een paar westerwoldse gebieden noemen waarover heel veel te berichten zou zijn:
  “Het Lieftingsbos in Weende”. Het laatste stukje Oerbos in onze provincie.
  “Ter Borg”, gelukkig nog onverkaveld natuurgebied bij Sellingen,
  “Laude”, de pingo “Poststruiken, waar nog zeldzame planten als “Klokjesgentiaan” en “de Spaanse Ruiter” voorkomen.
  Het stroomdal van de Ruiten Aa, de weer prachtig meanderende beek die samen met de Mussel Aa vanuit Drenthe bij de burcht in Wedde samenkomt en verder stroomt als bevaarbare Westerwoldsche Aa en in de Dollart uitmondt bij Nieuw Statenzijl.
  “Hasseberg” bij Sellingen, met zijn 14 m > NAP, het hoogste punt van onze provincie, een zeer aparte keileembult op de Landsgrens. Ooit kwam Ene Bommen Berend in de 17e eeuw meerdere keren via deze Tange op Stad af,en evenzovele keren droop hij met de staart tussen de benen weer af. “Slag bij Jipsinghuizen”, zomaar een zwarte bladzij uit het krijgsverleden van deze bisschop.
  Maar met mij velen zullen uw toezegging zeer waarderen om in 2017 meer aandacht te gaan schenken aan zoals u terecht zegt: “dit prachtige stukje Groningen”. Ik zeg echter liever met nadruk, Stuk en niet stukje. Het is wel een derde deel van uw en mijn/onze provincie.

  Met zeer vriendelijke groet,

  Henk Drenth, Musselkanaal.

  Van: Marco Glastra [mailto:m.glastra@groningerlandschap.nl]
  Verzonden: maandag 7 november 2016 16:48
  Aan: henkdrenth46@hetnet.nl
  Onderwerp: er-op-uit najaar 2016

  Geachte heer Drenth,

  Uit uw brief in het DvhN blijkt dat u graag zou zien dat Het Groninger Landschap meer zichtbaar is in de Veenkoloniën en Westerwolde. Dat we relatief weinig aandacht geven aan dit deel van de provincie heeft niets te maken met onvoldoende waardering voor dit gebied, maar met het gegeven dat we hier relatief weinig bezittingen hebben. Dat vinden wij zelf ook jammer! Maar het is historisch gegroeid dat de collega’s van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hier actief zijn als natuurbeheerder. En zoals u weet zijn onze publieksactiviteiten ook gekoppeld aan onze natuurgebieden, omdat we daar actieve vrijwilligerteams hebben.
  Als erfgoedorganisatie zijn wij in de hele provincie actief, dus ook in het Zuiden van de provincie zijn wij graag bereid om een rol te spelen bij het behoud van monumentaal erfgoed als molens of boerderijen. Misschien dat we op deze wijze de komende jaren toch onze positie in het gebied kunnen versterken. We gaan niet actief op aankooppad, maar zijn altijd beschikbaar om te verkennen of we een rol als vangnet kunnen spelen als monumentaal erfgoed wordt bedreigd.

  Uw oproep voor meer aandacht voor het zuidelijke deel van de provincie is luid en duidelijk overgekomen. De achtergrond daarvan heb ik u toegelicht, maar ik wil graag toezeggen dat we uw oproep ter harte nemen en het komende jaar aandacht zullen geven aan dit prachtige stukje Groningen.

  Met vriendelijke groet,

  Marco Glastra
  directeur

 2. henkdrenth

  Moi Gre,
  Frits Brink was wel een heel ander soort burgemeester dan ons huidige boegbeeld, mevr Galama. Dhr Brink was een doorpakker met visie. Met alle respect hoor voor haar, maar in al haar uitlatingen over gemeentelijke herindelingen in ZUID-OOST Grunn heeft ze constant “de hakkn in de waale”. Nooit eens willen inzien dat Onstwedde historisch bij Westerwolde hoort en ook in normaal perspectief gezien niets geweldig positiefs van Stadskanaal te verwachten heeft. Wat wordt Onstwedde nu beter van Stadskanaal??
  Jammer, en het ligt nu eenmaal ook nog zo, dat de dames Kompier en Snijder heel weinig op hebben met mevr. Galama, en…omgekeerd. “vrauwluu”????
  Westerwolde is dus voor eens en altijd Zuid-Oost Groningen. Maar is helaas wel het “Voutnendje” van onze mooie Provincie. Volgens Stad dus hè !!
  “Tenslotte nog eem dit; der gait niks boom Grunn, moar Westerwôl moakt het verschil’.
  Groeten, Henk Drenth.

 3. Gre Fennema te Stadskanaal

  Een terechte reaktie van Henk Drenth, die heel wat van dergelijke zaken scherper waarneemt en ook kenbaar maakt, dan vele anderen in ons Zuid-Oost Groningen en dat ook zouden moeten doen. Ook op talloze andere “gebieden” worden we onderaan de “naamlijsten” gezet en “vergeten” naar het hun uitkomt, behalve als het om geld ophalen gaat, dan staan we op ALLE LIJSTEN. Zo zijn er nog instellingen/stichtingen of particulieren in Westerwolde /Kanaalstreek die zich veel positiever zouden presenteren met de juiste geografische ligging = ZUID-OOST Groningen i.p.v. OOST-Groningen, want deze negatieve imago, hoe onterecht vaak ook, in de rest van Nederland, kom je bijna niet meer vanaf. Het was toentertijd onze burgemeester van Stadskanaal Frits Brink, die de naam Zuid-Oost Groningen voor Westerwolde +Kanaalstreek altijd propageerde en terecht.

geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s