express no34: wilbert in gesprek met: reina boels

de geboorte van reina boels (winschoten, 1974) was de schuld van joop den uyl, zei haar vader altijd. ze werd verwekt op een autoloze zondag. als kind van een winschoter vader en een moeder uit wedderveer groeide ze op in een omgeving omringd door sterke vrouwen. haar vader werd op jonge leeftijd ziek zodat alle zorgen op de schouders van haar moeder terecht kwamen. grootmoeder bestierde in haar eentje de ouderlijke boerderij met veel land. van niemand afhankelijk zijn was het devies. flink zijn en jezelf redden werden haar met de paplepel ingegoten. sterke vrouwen allebei, haar voorbeelden.

omdat reina goed was in de exacte vakken en zij door haar schooldirecteur van de middelbare school werd gestimuleerd om verder te leren, koos zij voor hts bouwkunde in groningen. stimulerende docenten en ouders die een goed voorbeeld geven, maakten voor haar het verschil. eruit halen wat erin zit.

op haar 28e was reina klaar met de hts en kwam in de technische wereld van de mannen terecht. zo trok zij regionaal aan het certificeren van woningen ten behoeve van het verkrijgen van subsidies voor het energie prestatie advies label; werd zij ambtenaar bouw en wonen toezicht in de gemeente pekela en is zij thans in deeltijd coördinator van het team vergunningen binnen het centrum voor veilig wonen in appingedam. weer zo’n masculien bolwerk waarin reina haar vrouw staat.

door haar studie nlp leerde zij helder te communiceren. te zeggen wat je wilt. haar vrouwelijke kant verder te ontwikkelen. mannen zijn veelal doelgericht, vrouwen verbinden. zij zette haar eigen bedrijf op van waaruit zij sinds 2003 het koploper project ontwikkelt. een project waarbij ondernemers praktische handvaten krijgen voor duurzaam en betrokken ondernemen. containerbegrippen eigenlijk die haar bedrijf SMART maakt. deelnemende organisaties kunnen worden doorgemeten op hun duurzaamheid, wat gaat goed, wat kan beter. zij zet ondernemers bij elkaar om hen verder te helpen op dit punt.

de innemende wervelwind reina boels bruist van energie. zij bestuurt mede de stichting promotie westerwolde, organiseert VPRO Meet-ups in de regio met betrekking tot de ontwikkeling van de duurzaamheidsgedachte en zette de ruilwinkel in sellingen mede op. helaas gaan er niet meer dan vierentwintig uur in een dag. praktisch is ze. bepaalt pragmatisch haar agenda en schakelt snel. geen oeverloze vergaderingen met beroepskletsers, dat leidt tot weinig. die tijd ligt achter haar. wat haar betreft mag het regionale bestuur zich beperken tot het rijk en de provincie. deze laatste heeft al een geweldige visie op de bestaande zaken die in de provincie en dit gebied in het bijzonder spelen met goede tools en gadgets en kunnen een-op-een worden overgenomen door ondernemers. de gemeente kan er dan tussenuit. een besparing die rechtstreeks naar het gebied en zijn bewoners kan.

een gesprek met reina boels in een waar feest. doortastend en energiek zet ze de toon. het bruist tot het einde. na anderhalf uur pakt ze kordaat haar tas. ze heeft een lunch over krimp in cultuurhuis de klinker dat op initiatief van de RUG is georganiseerd. aansluitend nog een middag lang op “krimp”-excursie met de bus.

wie een onconventioneel gesprek wil of advies omtrent het maatschappelijk betrokken en duurzaam ondernemen, kan bij reina terecht. mail even naar r.feikens@gmail.com

%d bloggers liken dit: