express no34: leo: een tipje van de sluier no30

ewexpxress34ahkassas

boeddha, seine en pieter

als ik binnenkom ziet ze me. ze is de eerste in een reeks van kassaopstellingen, ze lacht me een lach toe van herkenning. 10 minuten later schat ik met militaire precisie mijn beste kans. ik weeg aantallen, leeftijd, sekse, volle en minder volle winkelwagentjes en kom uit bij ….kassa 1 alwaar ik op een boeddhistische les ‘geduld en compassie’ wordt getrakteerd.

‘stadskantoren zover het oog reikte, onderbroken door koopgoten en traversen’ las ik over wethouders die altijd iets tastbaars willen nalaten. onze wethouder ontspringt deze heksendans. ‘onze overgrootvader maakte het politiek mogelijk’ vertelt seine lok jr. ‘het was rond 2016 dat in de melkfabriek laude het centrum van cittaslow westerwolde ontstond.

we wachten allemaal. ‘iets vergeten’ moppert een vrouw voor me, op haar slippers draaft ze slalommend door de drukte terug de winkel in, een hoofd dat schudt kijkt achterom en begint te praten, de rij sluit zich weer. eenmaal aan de beurt zoekt een jongeman naar zijn bonuskaart in een chaos van dagelijkse benodigdheden, boodschappen worden eerst in de tas gestopt en dan pas betaald in plaats van andersom. de kassadame neemt alle zorgvuldigheid in acht bij het opvouwen van de kassabon en het afrollen en weer oprollen van het lint met koopzegels.

het bidbook wat is geschreven om westerwolde in aanmerking te laten komen voor de titel ‘mooiste natuurgebied van nederland’ maakt niet iedereen blij, blijkt. angst voor de teloorgang van rust en ruimte. elke dag volg ik de oude loo het gebied in, alleen, zover ik kan zien, noch voorstanders noch tegenstanders. op 10 oktober maakt pieter van vollenhoven de genomineerde natuurgebieden bekend, vanaf dat moment kan het nederlandse publiek stemmen via de site http://www.mooistenatuurgebied.nl of sms.

‘alles goed met henk’ vraagt de caissière, waarna er nog een hilarisch onderonsje volgt, de grootste ergernissen zijn vaak je grootste lessen, geduld is een schone zaak. onderzoek wees uit dat in veel huiskamers, ook bij ons, een lachende boeddha staat. na het intoetsen van mijn pincode krijg ik mijn kassabon, ze lacht, mijn herkenning is er nu ook, boeddha heeft een bijbaantje bij albert heijn, ik zeg niet welke…

fijne maand,
leo janson, expeditieleider

%d bloggers liken dit: