express no34: biografie van roon staal

201609211895

201609211895

in het kader van zijn optreden in het garnizoenskerkje in oudeschans, zaterdag 8 oktober om 20.00 uur, onderstaand wat achtergrondinformatie.
kaarten voor het optreden zijn te bestellen via deze link: https://roonstaal.com/concerten/zaterdag-8-oktober-2016-te-oudeschans-garnizoenskerk/

roon staal speelde in 1991 en 1992 op jonge leeftijd de rol van gavroche in les miserables, daarnaast deed hij als kind mee aan verschillende televisieproducties van van den ende.

in 2001 bracht hij een cd-single uit van het nummer help me through the night, dat geschreven werd door ede staal, een oom van roon. het nummer werd veelvuldig gedraaid en groeide uit tot een vaste plaat op radio noord. in 2002 speelde staal de titelrol van tommy in een productie van het koninklijke luchtmachtorkest, met onder anderen laura vlasblom en bert heerink. in 2006 speelde hij, naast henk poort in de rol van rembrandt van rijn, de rol van titus in rembrandt.

in 2010 bracht roon zijn eerste album uit, the journey. de nummers werden opgenomen in de jersey rock studios van de britse singer-songwriter gilbert o’sullivan. het album is een combinatie van engelstalige en nederlandstalige nummers. in 2011 kwam zijn tweede album uit, the vladivostok concert, een liveregistratie van zijn concert op 24 september in de russisch-aziatische stad vladivostok.

vanaf september 2010 tot en met juli 2011 was staal, samen met onder anderen chantal janzen, freek bartels en hajo bruins, te zien in de musical petticoat als singer-songwriter peter koot. staal werd hiervoor genomineerd voor een prijs in de categorie beste mannelijke bijrol grote musical.

in 2012 bracht hij een tweede studioalbum uit, in the silence of light dat als een vervolg gezien kan worden op zijn eerste album, samen de tweeluik the journey in the silence of light.

in oktober 2013 maakte staal een toer van 7 optredens door noord-nederland met violiste alina deka en gitarist aleksei velanskii uit vladivostok, ter gelegenheid van het nederland – ruslandjaar 2013. de toer is opgezet als een jaarlijks te herhalen tour en werd in 2014 uitgebreid met optredens in friesland en drenthe samen met crooner hans bootsman. in 2015 presenteerde hij tijdens de derde noord-nederlandtour zijn album in the hearts of the world.

maatschappelijke carrière:

roon staal studeerde wijsbegeerte aan de universiteit van amsterdam en behaalde in 2009 zijn bachelor-diploma. in 2004 startte hij het voetbal talenten toernooi (vtt) voor kinderen op. inmiddels is het toernooi het grootste jeugdvoetbal toernooi in nederland en bekend als nk jeugdvoetbal. eén van de kernwaarden van het toernooi sinds 2004 is de gezonde voetbalkantine.

%d bloggers liken dit: