express no33: wilbert interviewt: jan oosterveld

in de opmaat naar onze nieuwe gemeente westerwolde, die vanaf 1 januari 2018 een feit is, zullen in de reeks ‘wilbert interviewt’ vanaf deze nazomer, naast onze regionale kunstenaars, ook interviews plaatshebben met Westerwoldse ambachtslieden, ondernemers, beleidsmakers, agrariërs, politici en andere inwoners die de langzame haast van ons gebied omarmen.

jan oosterveld, de rust zelve. zijn grote voorbeeld en inspirator was de vredesactivist, oud-aalmoezenier, missionaris, priester en volgeling van franciscus van sales, kees koning. de bescheiden en ingetogen salesiaan overnachtte ooit bij oosterveld thuis aan de vooravond van een vredesdemonstratie waarbij zij samen met andere vredesactivisten zouden optrekken. konings rustige verschijning, woorden en daden brachten bewondering en stemden tot nadenken.

in de roerige jaren tachtig en negentig (succes werd in de kranten nog als sukses geschreven) trok oosterveld samen met zielsverwanten op tegen het onrecht en de goede zaak. schietoefeningen in de lauwerszee werden gesaboteerd, proefboringen in groninger zoutkoepels verwenst. spandoeken tegen kernraketten werden tussen de voordeuren van de amerikaanse en russische ambassades in den haag uitgerold. asielzoekers verdienden betere huisvesting en de grensstreek eerlijker koffie.

het leidde soms tot inrekening en boetes maar vooral ook energie om door te gaan voor een betere wereld. oosterveld startte in die tijd vanuit het jongerenpastoraat een wereldwinkel. eind jaren negentig, jan was toen al 15 jaar trouwe koster van zijn protestante kerk in onstwedde, werd hij door de kerkeraad op staande voet ontslagen omdat hij het niet eens was met de beslissing van het kerkbestuur dat een jonge, solliciterende dominee geweigerd werd om diens homoseksualiteit. voor hem was dit de druppel. hij publiceerde over de onzin ervan in het kerkblad en liet zich als lid uitschrijven uit het register van zijn kerk. jan keerde de dogma’s en hypocrisie voorgoed de rug toe.

op 5 december 1952 werd Jan in onstwedde in westerwolde geboren. een groot protestants arbeidersgezin waar een degelijke en eerlijke moraal heerste. geen vrome woorden maar laten zien dat je er iets mee doet. liefdevolle ouders die het goede voorbeeld gaven en waarover jan op het zonovergoten terras, waarop wij samen koffie drinken, nog altijd met eerbied en trots spreekt. als kind speelde hij onder de rook van zijn dorp op de woeste gronden van westerwolde. kleine akkertjes, omzoomd door houtwallen en kronkelende landwegen en kreken. veelal ruige, onontgonnen en waardeloze gronden die later werden gecultiveerd en omgevormd tot natuurgebieden. goed voor het toerisme maar dat moet volgens jan niet de overhand krijgen. geen drents vertier hier, dat zou eeuwig zonde zijn.

trots is hij op het kleinschalige, de landschappelijke, culturele en historische waarden van het gebied. de kleine economie ook. een jampot dient geen 3900 km af te leggen voordat hij thuis op de ontbijttafel staat. jan koopt zijn diensten en producten (liefst biologisch) zo dichtbij mogelijk en bij de kleine middenstand. de kleine circulaire economie. citta slow. zoals het vroeger was.

als (timmerend) ambachtsman weet hij hoe belangrijk het is dat opdrachten uit de directe regio komen. geen website maar mond tot mond. het allerbeste en mooiste aan je klant leveren voor een eerlijke prijs. dat is zijn drijfveer in zijn werk. uit het niets iets moois maken van de allerbeste kwaliteit en met waar verstand van techniek en materialen. kluzzenbedrief jan, zoals op zijn nog handgeschreven offertes en facturen staat, doet het werk dat hij verricht eigenlijk te kort. bescheiden, dat wel. met waar vakmanschap weet oosterveld te bouwen, renoveren en restaureren met een kunde die je bij de nieuwe generatie niet snel meer tegenkomt. zijn opdrachtenportefeuille vult zich dan ook vanzelf.
de nog altijd jongensachtige oosterveld is een gelukkig mens. nu de herfst van zijn leven zich aandient kijkt hij met energie en interesse vooruit naar deze nieuwe fase. meer tijd voor noaberschap, het begeleiden van nieuwe landgenoten, wie zal het zeggen. jan de rechtvaardige! en dat is hij.
nog een paar jaar te gaan tot het zover is. wie nog nadenkt over die ene klus, die mooie restauratie waarvoor een eerlijke (hout)kunstenaar nodig is, moet wel opschieten! want die paar jaren zijn zo om.

jan oosterveld, vonkslaan 39, bellingwolde. telefoon 0597-415762 of 06-52366891

%d bloggers liken dit: