express no33: muziek: vocaal ensemble serena

EWexpress33serena710
(van links naar rechts) ton tromp, everdine v.d. velden, hein lambert, liesbeth froentjes, joke bulthuis, ton turkenburg, flip rodenburg

zaterdagavond 3 september tijdens middeleeuws ter apel geeft vocaal ensemble serena een klein concert in de kloosterkerk ter apel om 20.00 uur. er zullen dan vrolijke werken van de laatste concertprogramma´s klinken.

vocaal ensemble serena is opgericht in september 1996. wat de acht leden gemeen hebben is een diepgewortelde liefde voor oude muziek (d.w.z. westerse muziek van vóór 1600) en een onbedwingbaar verlangen om die muziek zo mooi mogelijk uit te voeren en zo ook anderen van de schoonheid ervan te laten ervaren.

de acht koorleden hebben koorervaring opgedaan in andere vocale ensembles, (kamer)koren en cantorijen. ze zijn veelal ook elders vocaal actief, maar koesteren het lidmaatschap van serena als een parel van grote waarde.

qua bezetting bestaat serena uit twee sopranen, twee alten, twee tenoren en twee bassen. dit betekent niet dat er alleen vierstemmige muziek wordt gezongen. ook drie-, vijf- en zesstemmige composities staan op het repertoire, en soms komt een partij voor rekening van slechts één zanger(es). dit staat garant voor een heldere en transparante klank.

in het eerste jaar van haar bestaan stond serena onder leiding van marc dupuis. van september 1997 tot oktober 2003 was leo van noppen dirigent. na diens afscheid koos serena een dirigent uit eigen gelederen, bas ton tromp. hij dirigeerde serena gedurende 11 jaar tot en met het concert ‘spaanse toestanden’ van juni 2014, waarna hij aangaf de dirigeerstok graag te willen overdragen omdat hij meer wilde zingen.
sindsdien dirigeert flip rodenburg serena.

het vocaal ensemble serena streeft ernaar om een à twee maal per jaar een concert te geven.

sopraan: joke bulthuis, liesbeth froentjes
alt: Everdine van der Velden, femmy wittink
tenor: flip rodenburg, ton turkenburg
bas: ton tromp, hein lambert
dirigent: flip rodenburg

instrumenten
everdine van der velden: blokfluiten, vedels, kromhoorns, tromba marina
flip rodenburg: draailier, pommer, blokfluiten, kromhoorns, doedelzak, trom
ton kurkenburg: blokfluiten, schalmei, pommer, kromhoorns

http://www.voserena.nl

%d bloggers liken dit: